09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 20:19

Συνάντηση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη Στέγαση

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στη Βιέννη το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη Στέγαση, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Ανοιχτής Πόλης. Στην ατζέντα ήταν η αντίσταση κατά της στεγαστικής κρίσης, των εξώσεων, των κατασχέσεων και του ενεργειακού κόστους αλλά και η επεξεργασία συγκεκριμένων πολιτικών αιτημάτων.

Παρόντες και παρούσες ήταν επίσης εκπρόσωποι από την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, τη Χώρα των Βάσκων, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Κροατία, καθώς και εκπρόσωποι της Διεθνούς Συμμαχίας των Ενοίκων (ΙΑΙ) και της Αλληλεγγύης για Όλους.

Στόχος του Δικτύου είναι η ανάπτυξη στεγαστικών πολιτικών με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η ανάγκη ρυθμιστικών παρεμβάσεων, ελέγχου των κερδοσκοπικών κινήσεων και επαναφοράς του γενικού συμφέροντος στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών είναι πλέον επιτακτική. Η απορρύθμιση της αγοράς κατοικίας και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) αποδείχθηκαν παντού αποτυχημένες, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία καλείται να πληρώσει το βαρύ τίμημα για τα κέρδη των λίγων.

Είναι πολλά τα κοινά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται από τις διαφορετικές ευρωπαϊκές εμπειρίες:

– η κοινή ρίζα του προβλήματος: η λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην χρηματιστικοποίηση και την απορρύθμιση του τομέα της στέγης.

– η έλλειψη ρύθμισης της αγοράς ενοικίασης, ιδίως της βραχυχρόνιας/τουριστικής ενοικίασης (Airbnb),

– η έλλειψη σε πολλές χώρες ολοκληρωμένων δημόσιων προγραμμάτων στέγασης ικανών να ρυθμίσουν την αγορά,

– η μη ενεργοποίηση ικανών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις στεγαστικές πολιτικές (το ελληνικό σχέδιο έχει έναν από τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς στην Ευρώπη για τη στέγαση!)

– η απροθυμία ελέγχου των ενεργειακών καρτέλ, τα οποία επηρεάζουν πάνω από 36 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν σε ενεργειακή φτώχεια.

Επιπλέον, παρά τον διεθνή της χαρακτήρα, η κρίση της στέγης είναι σήμερα σαφώς πιο επώδυνη στις χώρες που είχαν ελλειμματική δημόσια πολιτική και μηδενικό δημόσιο οικιστικό απόθεμα, όπως η Ελλάδα. Αντίθετα, στη Βιέννη για παράδειγμα, οι κερδοσκοπικές πιέσεις και η αύξηση του στεγαστικού κόστους είναι μεν υπαρκτές, αντιμετωπίζονται όμως με άλλους όρους χάρη σε έναν ευρύ δημόσιο στεγαστικό τομέα, κληρονομιά μακρόπνοων πολιτικών, που στεγάζει την πλειονότητα του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν το πρώτο κόμμα που ανέδειξε τη στεγαστική κρίση σε κεντρικό πολιτικό διακύβευμα, προτείνοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής που περιλαμβάνει:

– Προστασία της πρώτης κατοικίας και παρέμβαση σε μη εξυπηρετούμενα χρέη με τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την αναδιάρθρωση του χρέους.

– Ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Αirbnb).

– Δημιουργία της “Τράπεζας Στέγης”, η οποία προβλέπει τηναναβάθμιση ενός αποθέματος αχρησιμοποίητων ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν για δημόσια κοινωνική στέγαση.

– Προστασία του δικαιώματος στη στέγαση για ζευγάρια και νέους ηλικίας 25-45 ετών.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρουσιάστηκε, μαζί με μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, και σε ανοιχτή εκδήλωση στο φεστιβάλ Voksstimme το Σάββατο 3/9, όπου έτυχε θερμής υποδοχής.

Το Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη Στέγαση συμφώνησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα εργαστεί για τον σχεδιασμό μιας ευρωπαϊκής εκστρατείας για το θέμα, με άξονες την ενίσχυση των δημόσιων στεγαστικών πολιτικών στα κράτη μέλη, τη ρύθμιση της αγοράς μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων μισθώσεων και την ενεργοποίηση του κενού οικιστικού αποθέματος.
δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗΞενοφώντος 7, Αθήνα 105 57, τηλ. 210 3230362 -3, φαξ. 
email: [email protected], ιστοσελίδα: www.anoihtipoli.gr