Αδιαφάνεια στην νομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων

20.1.2014 - O Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ενημερώνει ότι η Νομική Διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων αρνείται να του χορηγήσει αντίγραφα των γνωμοδοτήσεών της για γενικότερα θέματα που αφορούν τις αδειοδοτήσεις των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, επικαλούμενη το δικηγορικό απόρρητο. Η σχετική αλληλογραφία επισυνάπτεται στο παρόν δελτίο τύπου.

Ενώ οι υποχρεώσεις των δικηγόρων για τήρηση της επαγγελματικής εχεμύθειας είναι απολύτως σεβαστές και αποτελούν το θεμέλιο της οικοδόμησης της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εντολείς τους, όταν ο εντολέας είναι ο Δήμος Αθηναίων ή οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, κατισχύουν οι υποχρεώσεις διαφάνειας που προβλέπονται από το άρθρο 10 του Συντάγματος, καθώς και από το άρθρο 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ως προς τα έγγραφα που παράγονται στο πλαίσιο της σχετικής εντολής. Με συστάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καταστεί σαφές ότι ο Συνήγορος του Δημότη πρέπει να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων και των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του Δήμου.

Η άποψη της Νομικής Διεύθυνσης ότι "δεν ασκεί διοίκηση", λόγω του ότι - εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους που τηρούν το αρχείο της - στην λειτουργία της μετέχουν κ α ι  δικηγόροι, δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις διαφάνειας που αφορούν το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.

Η δήθεν εναλλακτική πρόταση για αναζήτηση των γνωμοδοτήσεων από επιμέρους υπηρεσίες του Δήμου (που δεν κατονομάζονται, άρα δεν μπορούν να αναζητηθούν), και μάλιστα "εφόσον αυτά αποτελούν την αιτιολογία εκδόσεως διοικητικής πράξης", είναι απλώς ένα πρόσχημα για να μην τηρηθούν οι συνταγματικές υποχρεώσεις διαφάνειας μιας δημοτικής υπηρεσίας.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καλεί από αυτό το δημόσιο βήμα την Νομική Διεύθυνση να αφήσει τα προσχήματα και να ασκήσει άμεσα τις αρμοδιότητές της για χορήγηση αντιγράφων των γνωμοδοτήσεων που της έχουν ζητηθεί.

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ1.75 MB
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ [1Η]3.18 MB
ΕΠΑΝΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ3.21 MB
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ [2Η]6.39 MB
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/201458.38 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552
Τηλ. 210 3722001
Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 210 5277000
Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.