Συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρηματιών και εμπόρων της Αθήνας

Συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τους συλλόγους και κινήσεις επαγγελματιών κι εμπόρων που είναι καταγεγραμμένοι στα σχετικά μητρώα των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Αθηναίων οργάνωσε στις 20 Νοεμβρίου ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι φορείς ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του νέου θεσμού, σε σχέση με καταγγελίες επιχειρήσεων και για την εξέλιξη των σχετικών διαμεσολαβήσεων που διενέργησε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, κυρίως όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του Δήμου, καθώς και προβλήματα στην διαδικασία αδειοδότησης, θέματα στα οποία έχει επιληφθεί δίνοντας λύσεις.

 

Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο κ. Γ. Ζούνης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εμπορίου & Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε τις αρμοδιότητες του Δήμου σε σχέση με την αδειοδότηση και την επιβολή κυρώσεων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις. Ο Διευθυντής ανέφερε ότι σε περιπτώσεις επιβολής σφράγισης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όταν οι επιχειρήσεις προσφεύγουν στο Δικαστήριο, σε ποσοστό 80% λαμβάνουν προσωρινή διαταγή για την αναστολή της σφράγισης. Αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που έχει λάβει για τον διακανονισμό της καταβολής προστίμων, καθώς και για την λήψη υπόψη των απόψεων του Δήμου εκ μέρους της Δικαιοσύνης.

 

Εκ μέρους των φορέων που παρεβρέθησαν, ο κ. Σ.Αντωνίου, Διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, πρότεινε την ευρύτερη συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών με τους εμπορικούς και λοιπούς συλλόγους, ώστε οι προτάσεις προς την κεντρική Διοίκηση να υποβάλλονται συντονισμένα και από κοινού. Τόνισε επίσης την ανάγκη εφαρμογής της νομιμότητας, αλλά και της επανεξέτασης των ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα ως προς τα τέλη χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, για τα οποία επισήμανε περιπτώσεις στις οποίες, στην ίδια περιοχή ισχύει διαφορετική τιμή, από το ένα οικοδομικό τετράγωνο στο άλλο.

 

Η κ. Γ.Μπλάνη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κατοίκων & Επαγγελματικών Εξαρχείων, επισήμανε ότι το “κέντρο” δεν είναι μόνο το Σύνταγμα, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και η Ακαδημίας, αλλά και τα Εξάρχεια και λοιπές περιοχές της Αθήνας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών που αφορούν την αντιμετώπιση των παραβατικών επιχειρήσεων, θέτοντας το ζήτημα του επανελέγχου της νόμιμης λειτουργίας τους, μετά την αδειοδότηση.

 

Ο κ. Κ.Τσώλος, από το Συντονιστικό Επαγγελματιών Cafe bar κι εστιατορίων Κυψέλης “I love Κυψέλη”, ζήτησε επίσης να γίνεται διαβούλευση με την Διεύθυνση Εμπορίου & Ανάπτυξης πριν από την κατάθεση προτάσεων στην κεντρική Διοίκηση, ώστε να υπάρχουν και οι προτάσεις των επιχειρηματιών και όχι μόνο των επιμελητηρίων. Ανέφερε επίσης ότι έχει πολλές φορές καταθέσει αναφορές, χωρίς να έχει λάβει απάντηση από τις υπηρεσίες του Δήμου.

 

Ο κ. Ν. Μαούνης, εκπρόσωπος των καταστηματαρχών στην περιοχή Γκάζι επανέφερε την πρόταση να εκδίδεται συνολική άδεια λειτουργίας, χωρίς διαχωρισμό ως προς την χρήση μουσικής. Ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες είναι η μόνη κατηγορία που δέχεται κυρώσεις χωρίς καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς το θεσμικό πλαίσιο αρκείται στην υποβολή μηνύσεων, ενώ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να ακολουθούν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων. Τόνισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις είναι υπέρογκα και εξοντωτικά και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός τους.

 

Ο κ. Γ.Ζαφείρης της ένωσης κατοίκων κι επαγγελματιών Ε.ΠΟΙ.ΖΩ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος δεν στέλνει απόψεις όταν εκδικάζονται υποθέσεις στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, κατόπιν υποβολής αιτήσεων επιχειρήσεων για την ακύρωση κυρωτικών πράξεων του Δήμου και τόνισε ότι στην περιοχή του, στην 6η Δημοτική Κοινότητα υπάρχουν πάνω από 200 καταστήματα παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, καθώς και υπερκορεσμός κομμωτηρίων και μίνι μάρκετ, για τα οποία κατήγγειλε ότι δεν τηρούν τις ώρες λειτουργίας.

 

Η εισήγηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι αναρτημένη στο διαδικτυακό κανάλι http://www.youtube.com/user/symparastatis

 

Υπεύθυνη Τύπου και επικοινωνίας:

Αγάθα Ζαρακοβίτου

τηλ. 210-3722181

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15_201398.85 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552
Τηλ. 210 3722001
Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 210 5277000
Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.