Ειδική Πρόταση 2/2013

Με την Ειδική Πρόταση 2/2013 ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης διατυπώνει προτάσεις βελτίωσης για την λειτουργία του μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης των οικονομικών διαφορών των πολιτών με τον Δήμο.

Διαπιστώνοντας ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπηρεσία του Δήμου δήλωσε αδυναμία να υποβάλει εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή επί αιτημάτων πολιτών για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καταγράφει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο Δήμος, όταν λαμβάνει τέτοια αιτήματα. Ύστερα από μια εκτεταμένη έρευνα και παράθεση στοιχείων από Οικονομικές Επιτροπές άλλων Δήμων, καταγράφεται ότι οι αιτήσεις των πολιτών πρέπει εντός τριών (3) ημερών να διαβιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να υποβάλλει σχετική εισήγηση, θετική ή αρνητική, στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ η λήψη απόφασης σύναψης εξωδικαστικού συμβιβασμού προϋποθέτει την ύπαρξη γνωμοδότησης δικηγόρου, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πενήντα (50) ημέρες και πρέπει να αναρτάται διαδικτυακά στο Πρόγραμμα "Διαύγεια". 

Στην Ειδική Πρόταση, ο Συμπαραστάτης αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες ο Δήμος Αθηναίων δεν ακολούθησε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην έχει ασκηθεί η σχετική αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής και να μην έχουν εκδοθεί αποφάσεις. 

Στον Δήμαρχο Αθηναίων προτείνεται να ζητήσει την εισαγωγή ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου την λήψη απόφασης επί του σχεδίου της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς που περιλαμβάνει η Ειδική Πρόταση 2/2013. Επίσης, προτείνεται να ζητήσει την εισήγηση στην ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής των εκκρεμών αιτήσεων πολιτών και, τέλος, να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου που δεν ακολουθεί την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την προώθηση των αιτήσεων των πολιτών στην Οικονομική Επιτροπή. 

Το πλήρες κείμενο της Ειδικής Πρότασης αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 77 παρ. 5 του Ν.3852/2010. 

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13/2013353.65 KB
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 2/2013400.88 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552
Τηλ. 210 3722001
Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 210 5277000
Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.