Συμβούλιο της Ευρώπης: μέτρα για την ενδυνάμωση του θεσμού των Συνηγόρων

 

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, με ένα νέο ψήφισμα που τιτλοφορείται “Ενισχύοντας τον θεσμό του Συνηγόρου στην Ευρώπη”, η κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνεται στα κράτη, ζητώντας να λάβουν μέτρα για την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων διαμεσολαβητών μεταξύ πολιτών και διοίκησης.

Το Ψήφισμα 1959/2013, αναγνωρίζει ότι σε ευρωπαϊκά κράτη έχουν ιδρυθεί τοπικοί ή και περιφερειακοί Συνήγοροι του πολίτη και τα καλεί να διασφαλίσουν την συνεργασία αυτών των οργάνων και την εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων σε αυτά. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση συστήνει στα κράτη να αναθεωρήσουν την νομοθεσία τους, προκειμένου οι Συνήγοροι να έχουν αρμοδιότητες κατά τα διεθνή πρότυπα και να αποφύγουν με κάθε τρόπο την μείωση του προϋπολογισμού των Συνηγόρων, καθώς αυτή “συνεπιφέρει την απώλεια της ανεξαρτησίας των θεσμών Συνηγόρου ή ακόμη και την κατάργησή τους.” Το Ψήφισμα αναφέρει ότι η εποπτεία της διοίκησης από ανεξάρτητα όργανα είναι απαραίτητη λειτουργία σε πολιτειακά συστήματα διάκρισης των λειτουργιών.

Το Ψήφισμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς η πρόβλεψη του “Καλλικράτη” για λειτουργία Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης (σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων) και Συμπαραστατών του Πολίτη και της Επιχείρησης (στις περιφέρειες) έχει μείνει κενό γράμμα στην συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επισυνάπτεται μετάφραση του Ψηφίσματος 1959/2013 στα Ελληνικά, από το Γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων.

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/201370.68 KB
ΨΗΦΙΣΜΑ 1959/2013 ΚΟΙΝΟΒΟYΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.56.17 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.