Ανησυχία για την σχεδιαζόμενη μείωση των εγγυήσεων διαφάνειας

 

Στη μείωση της αποτελεσματικότητας της Διαύγειας ως εργαλείου διοικητικής διαφάνειας θα οδηγήσουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο σχετικό προς διαβούλευση νομοσχέδιο επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων.

Ο Συμπαραστάτης στο πλαίσιο της εξέτασης των καταγγελιών πολιτών, χρησιμοποιεί καθημερινά το “Πρόγραμμα Διαύγεια”, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στην διαφάνεια της δράσης των δημοτικών οργάνων και των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Με το άρθρο 4 του Ν.3861/2010 ορίζεται ότι οι πράξεις δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο. Πρόσφατα, στην Διαμεσολάβηση 185/2013, ο Συμπαραστάτης εισηγήθηκε την διαγραφή προστίμου και τέλους, ακριβώς λόγω εφαρμογής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο μετά την φερόμενη παράβαση.

Επίσης, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αναφέρει στις αποδείξεις παραλαβής των καταγγελιών που λαμβάνει, τα δικαιώματα των πολιτών για αποζημίωσή τους σε περίπτωση που η υπόθεσή τους δεν διεκπεραιωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Με το υπό διαβούλευση προτεινόμενο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, καταργούνται οι Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Εφαρμογής της Νομοθεσίας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η αποδέσμευση της υπέρβασης προθεσμίας διεκπεραίωσης υπόθεσης από την έννομη συνέπεια της επιδίκασης ειδικής χρηματικής ικανοποίησης στους πολίτες αποτελεί επίσης μέτρο εις βάρος της αποτελεσματικής λειτουργίας μιας τοπικής αυτοδιοίκησης – και γενικότερα Διοίκησης – που οφείλει να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πολιτών σε εύλογο, μετρήσιμο χρόνο.

Τέλος,ο Συμπαραστάτης υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των Επιτροπών θα ήταν σύμφωνη με το άρθρο 10 παρ. 3 του Συντάγματος, μόνο εφόσον οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με προσφυγή σε άλλο, προσβάσιμο και αποτελεσματικό, κρατικό όργανο.

 

Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας: Αγάθα Ζαρακοβίτου

Τηλ.: 2103722181

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11_201367.68 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552
Τηλ. 210 3722001
Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 210 5277000
Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.