Δελτίο τύπου: ο Συμπαραστάτης θεσμικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συνηγόρων του Πολίτη

 Θεσμικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Συνηγόρων του Πολίτη (International Ombudsman Institute) έγινε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων, εντασσόμενος πλέον επίσημα στην διεθνή οικογένεια των ομόλογων θεσμών.


Η αίτηση που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο 2012 από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Έπιχείρησης του Δήμου Αθηναίων, περιείχε εκτενή ανάλυση των νομικών διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία του νέου θεσμού, καθώς και παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του στον Δήμο Αθηναίων. Το Διεθνές Ινστιτούτο, εξεταζόντας σε βάθος τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αποτελεσματικής λειτουργίας, ζήτησε πρόσθετα στοιχεία, ιδίως ως προς τις ελεγκτικές δυνατότητες του Συμπαραστάτη (πρόσβαση σε έγγραφα και κτιριακές εγκαταστάσεις) καθώς και ως προς την εναλλακτική διαμεσολάβηση προς τα αιρετά όργανα του Δήμου. Ο Συμπαραστάτης ανταποκρίθηκε άμεσα παρέχοντας απαντήσεις με βάση την πρακτική που ακολουθεί, με αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας και τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Διεθνές Ινστιτούτο Συνηγόρων του Πολίτη.


Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εδραίωση του νέου θεσμού στην δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνοντας την ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία του, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.


"Η διεθνής αναγνώριση επιβεβαιώνει οτι χτίζουμε τον θεσμό με τα σωστά υλικά. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, έχουμε τη δυνατότηα να συστηθούμε και πάλι στους πολίτες, ως ένα ανεξάρτητο όργανο διαμεσολάβησης που μπορεί να παρέμβει για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους από περιπτώσεις δημοτικής κακοδιοίκησης", δήλωσε ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων.

ΣυνημμένοΜέγεθος
ΤΥΠΟΥ 6_2012 [IOI].pdf75.34 KB

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr/symparastatis" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552
Τηλ. 210 3722001
Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 210 5277000
Περισσότερα
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.