12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 10:23

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 28η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην 28η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

Νέα σχολική χρονιά

Ευχηθήκαμε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στους μαθητές και τις μαθήτριες της πόλης, στους γονείς τους, καθώς και στους εκπαιδευτικούς!
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία είναι πολλά. Οι ανάγκες δεν παύουν να μαζεύονται, αντανακλώντας την απόσταση που για χρόνια υφίσταται ανάμεσα στις προσδοκίες της σχολικής κοινότητας και στην ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών. Η νέα χρονιά ξεκινά, παραμένουν όμως οι ελλείψεις σε επαρκείς χώρους και υποδομές, τα κενά σε προσωπικό καθαριότητας, ενώ προβλήματα πλημμύρας αντιμετώπισαν στην πρόσφατη κακοκαιρία το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να έχει πρόβλημα στέγασης. Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο έργο τους λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα, όπως η δημιουργία κατάλληλων χώρων για τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αλλά και για την ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει σε ασφαλή και δημιουργικά σχολεία. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση τα απαραίτητα μέσα για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και να αντιπαρατεθεί σε κυβερνητικές επιλογές, όπως η αναγγελθείσα συγχώνευση τμημάτων, που υπονομεύουν τη σχολική καθημερινότητα.

Αντιπλημμυρική προστασία

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και την Αθήνα δημιούργησε τοπικά πολύ σοβαρά προβλήματα, με πλημμυρισμένους δρόμους, οχήματα που παρέσυρε το νερό, πολίτες και περιουσίες που κινδύνεψαν. Για μια ακόμα φορά γίνεται ξεκάθαρο πόσο επείγουσα είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, με συνολική καταγραφή των κινδύνων και των σημείων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη απειλή, λόγω γεωμορφολογίας. Έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί, όπως τα αντιπλημμυρικά στη Λεωφόρο Ηρακλείου, πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό.
Είναι ξεκάθαρο ότι πολύ λίγα έχουν γίνει σε επίπεδο μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Τόσο η Περιφέρεια, όσο και η κεντρική διοίκηση έχουν επιδείξει νωθρότητα, με την αντιπλημμυρική προστασία να μην ωφελείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να προχωρήσει σε συνέργειες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τους αναγκαίους πόρους για ουσιαστικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Απόφαση περιορισμού εργοταξίου μετρό

Πριν μερικές μέρες εκδόθηκε η απόφαση 4376/2024 από το Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιβεβαιώνει ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των Εξαρχείων ήταν βάσιμες και δίκαιες. Η εκτεταμένη κατάληψη της πλατείας από το εργοτάξιο του μετρό, σχεδόν μέχρι τις εισόδους των πολυκατοικιών, θέτει ζητήματα ασφάλειας και δεν είναι σύννομη.
Η απόφαση “υποχρεώνει τις εταιρείες να απελευθερώσουν τον πεζόδρομο (σε όλο το μήκος της Θεμιστοκλέους), σε κάθε περίπτωση, στο μέτρο που να επιτρέπεται η ακώλυτη πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (λχ πυροσβεστικών οχημάτων, ασθενοφόρων)”.
Γενικότερα, η ασφάλεια δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για το σχεδιασμό της «Αττικό Μετρό». Πρέπει όμως να είναι προτεραιότητα για τον Δήμο, ο οποίος πρέπει να έχει ενεργό ρόλο, να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στα εργοτάξια του μετρό, και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής στην πόλη.
Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να ενεργοποιηθεί, ώστε να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση και να αποκατασταθούν οι συνθήκες ασφάλειας και η πρόσβαση των αναγκαίων οχημάτων στην περιοχή. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για συμμόρφωση των εταιρειών.

Τα «σπιτάκια» της αυθαιρεσίας

Ποινή επιστροφής 3 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), μετά από τη διαπίστωση πλήθους παραβάσεων στις προμήθειες και στις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να επιλεγούν τα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» της εταιρείας ΤΕΧΑΝ.
Το πόρισμα της ΕΔΕΛ αναφέρεται στο φωτογραφικό χαρακτήρα του σχετικού διαγωνισμού, επισημαίνει παρατυπίες και παραλείψεις στην τεκμηρίωση της δαπάνης και στην αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ υπογραμμίζει και την αδικαιολόγητη ανάληψη από το Δημόσιο μιας υπέρογκης δαπάνης, παρά το ότι η λειτουργία των εν λόγω «σπιτιών» υπάγεται στην ευθύνη του παραγωγού – ζητήματα που η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει και στο παρελθόν, με αφορμή την επεισοδιακή διαδικασία έγκρισης του εν λόγω προγράμματος.
Ο Δήμος Αθηναίων δεν φέρει άμεση ευθύνη για τα παραπάνω, οφείλει όμως να πιέσει για τη συμμόρφωση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ προς τη νομιμότητα, όχι μόνο για να προστατέψει τους δημότες από μια σκανδαλώδη δημόσια σπατάλη (στα 18 εκ ευρώ ανέρχονται τα «σπιτάκια» που αντιστοιχούν στην Αθήνα), αλλά και επειδή η αδιαφάνεια και η διαπλοκή στη διαχείριση των σκουπιδιών είναι μόνο η άλλη όψη των χαμηλών επιδόσεων στην ανακύκλωση και της απουσίας ενός σύγχρονου και αξιόπιστου σχεδιασμού.
Επιπλέον, η χωροθέτηση των ογκωδών οικίσκων γίνεται, όπως έχουμε επισημάνει και παλιότερα, σε ελεύθερους χώρους, χωρίς ανάγκη αδειοδότησης, και μάλιστα σε σημεία που συνήθως δεν είναι καν κατάλληλα για να εξυπηρετούν τη μετάβαση των δημοτών για την απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών τους. Με πρόσφατο έγγραφό του, ο Σύλλογος «Πολίτες της Ριζούπολης», ζητά την απομάκρυνση του «σπιτιού ανακύκλωσης» που καταλαμβάνει δημόσιο χώρο πρασίνου στο πάρκο Αυλωνίτη, προτείνοντας μάλιστα εναλλακτικό σημείο χωροθέτησης. Και ανάλογες διαμαρτυρίες έρχονται και από άλλα σημεία χωροθέτησης.

Εριουργία

Επιμείναμε στην ανάγκη να κατοχυρωθεί το οικόπεδο της Εριουργίας ως δημόσιος πόλος πρασίνου και κοινωφελών λειτουργιών. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να δρομολογήσει ενέργειες όπως η επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, σε συνεννόηση με την Κοινότητα και τους κατοίκους, ώστε να αποκτήσει η περιοχή αυτό που έχει ανάγκη: έναν δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο με πράσινο και λειτουργίες που θα δώσουν ανάσα και ζωή στις γύρω γειτονιές. Αν το 1988 και το 1993 αυτός ο χώρος κρίθηκε απαραίτητος ως χώρος πρασίνου, πόσο μάλλον σήμερα, στην Αθήνα της κλιματικής κρίσης και της συνεχιζόμενης υπερδόμησης.