ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στηρίζει τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Στα μεγάλα είμαστε ενωμένοι. Σήμερα είμαστε υπερήφανοι για την Αθήνα, είμαστε υπερήφανοι για το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Όλοι και όλες, πέρα και πάνω από ιδεολογίες, βιώνουμε το σοκ για τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία και μοιραζόμαστε τον θαυμασμό για την ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ».

Αναλυτικά, το περιεχόμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, προσηλωμένο στις αρχές της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει απερίφραστα την Ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων ανθρωπιστικών αξιών.

Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ελλάδα που διαχρονικά καταδικάζει κάθε παραβίαση των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Καλεί την Ρωσική Ομοσπονδία να προβεί στον άμεσο τερματισμό του πολέμου που έχει τραγικές συνέπειες για τη ζωή των αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που ζει στην Ουκρανία.

Απευθύνει Έκκληση να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού. Να γίνουν σεβαστά τα αυτονόητα δικαιώματα ζωής και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και της Ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας.

Δεσμεύεται να ανταποκριθεί άμεσα αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη φιλοξενία προσφύγων στο μέτρο των δυνατοτήτων του και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της. Υπενθυμίζει τους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας – Ουκρανίας και Αθηνών – Κιέβου. Δεσμοί οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν στα χρόνια της μεγάλης Εθνεγερσίας των Ελλήνων.

Η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και η επιβουλή στην ανεξάρτητη σήμερα Δημοκρατία της Ουκρανίας, παραπέμπουν άμεσα στην Κυπριακή τραγωδία του 1974 και στις ανεπούλωτες πληγές που άφησε πίσω της.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στηρίζει κάθε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για άμεση αποκλιμάκωση με στόχο την Ειρήνη και τον τερματισμό της τραγικής αυτής κρίσης».

Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Πέραν των συμβολικών μας κινήσεων στήριξης στην Ουκρανία, είμαστε σε συνεχή επαφή με την πρεσβεία της στην Αθήνα κι έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο για τη φιλοξενία προσφύγων, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη στις κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα», ενώ  παρέπεμψε και στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Λέσχες Φιλίας στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και μέσω του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην Πλατεία Κοτζιά.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 03/03/2022 - 12:50

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.