2

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η πρόσοψη ενός παλιού κτιρίου στην οδό Λέκκα 24, απέκτησε πνοή και χρώμα, χάρη στη συνεργασία της Πρεσβείας του Ισραήλ, στην Αθήνα, με τον Δήμο Αθηναίων. Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε η νέα πρόσοψη, ζωγραφισμένη από την Ισραηλινή εικαστικό, Αντί Ιόσπε. Το έργο της με τίτλο «Waves» («Κύματα») κέρδισε τον ανοιχτό διαγωνισμό «Ισραήλ - Ελλάδα, κοινές αξίες», στον οποίο συμμετείχαν αποκλειστικά Ισραηλινοί καλλιτέχνες.

Το έργο επιλέχθηκε από κοινή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας του Ισραήλ, καθώς και των ιδιοκτητών του κτιρίου, ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικές υποψηφιότητες. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, το έργο της αντικατοπτρίζει την αέναη κίνηση, αλλά και τη μετακίνηση των ανθρώπων, από τόπο σε τόπο.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, επεσήμανε ότι «η τοιχογραφία στην καρδιά της Αθήνας αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «οι Ισραηλινοί τουρίστες που επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα θα απολαύσουν όχι μόνο άλλη μια καλλιτεχνική εμπειρία, αλλά θα δουν και μια υπενθύμιση της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε την εξαιρετική ζωγράφο για το έργο της, το οποίο αναδεικνύει αισθητικά ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, τόνισε ότι η δράση επισφραγίζει «τη στενή, ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων. Οι πολιτιστικοί μας δεσμοί, οι διαπολιτιστικές μας ανταλλαγές, χτίζουν «γέφυρες» συνεργασίας, κατανόησης και φιλίας, από κάτω προς τα πάνω. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά. Είμαστε δύο λαοί, δύο αρχαίοι πολιτισμοί που μοιραζόμαστε μία μακροχρόνια ιστορία, έχουμε κοινές ρίζες και κοινή παράδοση. Ο πολιτισμός είναι το ιδανικό μέσο επικοινωνίας, «σπάει» τα τείχη, υπερβαίνει τους φραγμούς, είναι η καλύτερη απάντηση στο φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και το μίσος».

Η Αντί Ιόσπε γεννήθηκε το 1998 και σπουδάζει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Bezalel (Μπετσαλέλ)  στην Ιερουσαλήμ. Η ίδια, παρουσιάζοντας το έργο της, ανέφερε: «Όταν άρχισα να σκέφτομαι την ιδέα μου για το έργο, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν τα χρώματα, που παρέπεμπαν στις σημαίες του Ισραήλ και της Ελλάδας – μπλε και άσπρο. Ήθελα να δώσω την αίσθηση της κίνησης, της αέανης κίνησης - όπως τα κύματα της θάλασσας στην ακτή, τα σύννεφα στον ουρανό, δίνοντας επίσης χώρο στο κενό και στα διάκενα που τα όριά τους καθορίζονται από το παρόν».

Συντελεστές:

Αντί Ιόσπε: Ζωγράφος

Εκτέλεση παραγωγής: UrbanAct

Ανάθεση και παραγωγή: Πρεσβεία Ισραήλ και Δήμος Αθηναίων


 
Ημερομηνία: 
Δευ, 11/10/2021 - 17:00

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.