ANOIXTIPOLIFINAL-3-copy

Η Ανοιχτή Πόλη, πιστεύοντας ότι τα σοβαρά προβλήματα της πόλης απαιτούν διάλογο, διοργάνωσε χτες 5 Απριλίου ευρεία διαδικτυακή συζήτηση με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων από πλήθος σχολείων που αντιμετωπίζουν άμεση απειλή υποβάθμισης από το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Μίγμα ανησυχίας και θυμού συναντήσαμε και όταν με τον επικεφαλής μας Νάσο Ηλιόπουλο επισκεφτήκαμε πρόσφατα σχολεία της πόλης.

Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας, η δημοτική αρχή επέλεξε να κρυφτεί από το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει, καταφεύγοντας στην πρωτοφανή αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τη διαμαρτυρία μας και το αίτημά μας να γίνει κανονικά η συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την εφαρμογή της προσχολικής αγωγής.

Η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί μια κατάκτηση της κοινωνίας που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της σύνολης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και στην υποστήριξη των νέων γονιών. Οι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας που συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση συμμερίζονται την κοινωνική ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση από τον Δήμο Αθηναίων του προγράμματος. Αρνούνται ωστόσο να δεχτούν ότι ένα θετικό βήμα για την εκπαίδευση θα πρέπει να συνοδευτεί από την περαιτέρω υποβάθμιση των υφιστάμενων σχολείων.

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη συνέχισε την αδράνεια της δημαρχίας Καμίνη και περίμενε 8 μήνες για να προκηρύξει διαγωνισμό για τη μίσθωση χώρων. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη της υπόθεσης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας μας διαβεβαίωνε επί μήνες ότι η δημοτική αρχή έχει σχέδιο που θα εξασφαλίσει την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος. Το σχέδιο όμως που την τελευταία στιγμή κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου είναι απαράδεκτο. “Κλέβει” από σχολεία της πόλης αίθουσες που με κόπο έχουν διαμορφώσει για τις ανάγκες τους και στήνει κοντέινερ σε προαύλια, αδιαφορώντας για την αύξηση της πυκνότητας παιδιών και εκπαιδευτικών σε μέρες πανδημίας, καθώς και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνύπαρξη νηπίων με παιδιά άλλων ηλικιακών ταχυτήτων σε κτίρια χωρίς υποδομές νηπιαγωγείου.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε ευτυχώς δεν είναι μονόδρομος. Το απόθεμα αναξιοποίητων χώρων και κτιρίων, δημόσιων ή δεσμευμένων, είναι σημαντικό. Οι προτάσεις που ακούστηκαν στη διαδικτυακή μας συνάντηση ήταν πολλές. Οι δημοτικές κοινότητες, οι σχολικές επιτροπές του Δήμου, οι δάσκαλοι και οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις δυνατότητες της περιοχής τους και η Δημοτική Αρχή οφείλει να τους ακούσει και κυρίως να έχει την πολιτική βούληση, αλλά και τη στήριξη της πολιτείας, για την κατάλληλη διαμόρφωση αυτών των χώρων το συντομότερο δυνατό.

Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί και πρέπει να βρει τρόπο για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, με σεβασμό στις ανάγκες και στην ασφάλεια της σχολικής κοινότητας. Η Ανοιχτή Πόλη ζητά να συγκληθούν έκτακτες συνεδριάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων, με συμμετοχή των Σχολικών Επιτροπών και εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας, ώστε να διαμορφωθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις, και θα συνδράμει με τους εκπροσώπους της ώστε η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής να είναι ένα βήμα μπροστά για την εκπαίδευση, και όχι πολλά πίσω.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.