ANOIXTIPOLIFINAL-3-copy

Σχολικά Γεύματα:

Η ανακοίνωση της διακοπής του προγράμματος των σχολικών γευμάτων δυστυχώς επιβεβαιώνει την κυβερνητική αδιαφορία για τη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα τμήματά της. Επιβεβαιώνει ακόμα την απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει τη συνέχιση ενός προγράμματος που ανακουφίζει πολλά αδύναμα νοικοκυριά και έχει βρει θετική απήχηση στα σχολεία. Η Ανοιχτή Πόλη, έχει καταγγείλει την υπονόμευση του προγράμματος, ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά, όταν χιλιάδες μαθητές στην πόλη μας δεν έλαβαν ποτέ τα γεύματα που δικαιούνταν. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ενεργοποιηθεί για τη συνέχιση του προγράμματος, διεκδικώντας από το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες. Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να επεκταθεί, όπως προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός του.

Διατηρητέα κτίρια – Κτήμα Δρακόπουλου:

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει την εγκατάλειψη των διατηρητέων κτιρίων, ιδιαίτερα στην περιοχή των Πατησίων, όπου βρίσκονται πολλά από αυτά. Κάποια είναι ιδιαίτερου κάλους, εμβληματικά και μεγάλης ιστορικής σημασίας, όπως η Βίλα Κλωναρίδη, η Εριουργία, τα κτίρια στο Πάρκο Δρακόπουλου, το κτίριο της COLUMBIA, η Βίλα Αντζουλάτου (πρώην παγοποιείο) κλπ. Για ορισμένα από αυτά, πρέπει να υπάρξει το άμεσο ενδιαφέρον του Δήμου καθώς είναι ήδη κοινόχρηστοι χώροι ή διεκδικούνται από τους κατοίκους για πάρκα ή για κοινωφελείς σκοπούς.

Για όσα δεν ανήκουν στο Δήμο, την ευθύνη για τη συντήρηση φέρουν οι ιδιοκτήτες, με τους οποίους η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του συμφέροντος των δημοτών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πάρκου Δρακόπουλου, όπου οι πρόσφατες πτώσεις της τοιχοποιίας ήρθαν να υπογραμμίσουν δραματικά την εγκατάλειψη, βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο την ασφάλεια των περιοίκων. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει το συντομότερο να έρθει σε συνεννόηση με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που έχει την κυριότητα του χώρου. Ο Δήμος να αναλάβει με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού την αποκατάσταση των κτιρίων και να φροντίσει ώστε να περάσει η κυριότητα στο Δήμο για να διασφαλίσει τη δημόσια και κοινωφελή χρήση του.

Απώλεια δεσμευμένων χώρων – Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση:

Το τελευταίο διάστημα, χώροι που έχουν δεσμευτεί για κοινωφελείς χρήσεις, όπως για κοινόχρηστο πράσινο ή για ανέγερση σχολείων, αφήνονται να χαθούν, καθώς τόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή, όσο και οι προηγούμενες, δεν προχώρησαν σε εκείνες τις ενέργειες που θα διασφάλιζαν την αξιοποίηση σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό τους. Πρόσφατα παραδείγματα, η περίπτωση της πλατείας ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους, η οποία κινδυνεύει να επαναχαρακτηριστεί ως οικοδομήσιμος χώρος και το οικόπεδο στην οδό Ευρυδάμαντος στη Δεύτερη Κοινότητα, το οποίο με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου μετατράπηκε από χώρος σχολείου σε οικοδομήσιμο.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα, καθώς την ίδια στιγμή επείγει η εξεύρεση κατάλληλων χώρων που να μπορούν να εξυπηρετήσουν αξιοπρεπώς τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης – ανάγκες για τις οποίες η Ανοιχτή Πόλη επανειλημμένα έχει πιέσει τη Δημοτική Αρχή να ενεργοποιηθεί – ενώ πολλά σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, έχοντας αιτηθεί τη μεταστέγασή τους σε κτίρια κατάλληλων προδιαγραφών, όπως για παράδειγμα το 12ο Λύκειο ή το 49ο Δημοτικό στην Τρίτη Κοινότητα ή το 162ο Δημοτικό στον Κολωνό. Η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνει με πρόχειρες λύσεις και ημίμετρα που υποβαθμίζουν περαιτέρω τους ήδη υπάρχοντες σχολικούς χώρους και θέτουν σε κίνδυνο την υγειονομική θωράκιση της σχολικής κοινότητας. Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τη Δημοτική Αρχή να ακούσει τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας και να σεβαστεί τις ανάγκες της για κατάλληλους χώρους που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε την απειλή της πανδημίας.

Μεγάλος Περίπατος:

Μετά και τη λήξη στις 28 Φεβρουαρίου της ισχύος της κατά παραγγελία τροπολογίας που παρέτεινε τη νομιμότητα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, αυτός πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί πέρα από μεγάλος και αυθαίρετος. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της. Η σημερινή κατάσταση εγκατάλειψης ενός έργου που “πήγε και δεν πήγε” δυσφημεί την προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και ταλαιπωρεί τους πολίτες χωρίς αντίκρισμα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την αδυναμία εισόδου και εξόδου από τη γειτονιά τους που έχουν προκαλέσει οι ρυθμίσεις Μπακογιάννη, αντιμετωπίζοντας μέχρι τώρα, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, “την πλήρη αδιαφορία και εγκατάλειψη”. Έτσι φαίνεται εννοεί τη διαβούλευση η Δημοτική Αρχή.

Καταστολή παντού:

Οι πολίτες, αφού έχουν χάσει πια το λογαριασμό “έξυπνων” και χαζών μέτρων που εναλλάσσονται, έμαθαν αυτές τις μέρες δια της μεθόδου του ξύλου ότι είναι πλέον επικίνδυνο να χρησιμοποιούν τις πλατείες των γειτονιών τους για να απαλύνουν τις συνθήκες εγκλεισμού με έναν περίπατο. Στα απαράδεκτα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, κακοποιήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ανάμεσα σε άλλους πολίτες, εργαζόμενος του Δήμου Αθηναίων που οφείλει να πάρει θέση και να τον υποστηρίξει. Χτες, στην Πανόρμου, οι δυνάμεις καταστολής ήταν και πάλι ανεξέλεγκτες, προκαλώντας φθορές σε αυτοκίνητα περιοίκων. Ανάλογες κατασταλτικές πρακτικές έχουν αντιμετωπίσει και οι κάτοικοι των Πετραλώνων, της Κυψέλης και άλλων περιοχών. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι περιορίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους όχι μόνο δεν συμβάλλει στην υγειονομική προστασία τους, αλλά αντίθετα την υπονομεύει, στερώντας τους έναν ασφαλή τρόπο να διατηρούν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα στις συνθήκες του υγειονομικού εγκλεισμού.

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.