26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 09:13

Γιώργος Μπρούλιας από τη σύνοδο των Πρωτευουσών της ΕΕ στο Λονδίνο: «Με συλλογική στρατηγική οι πόλεις μπορούν να διαχειριστούν τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης»

Στον ετήσιο διάλογο των Δημάρχων των Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του δήμου Αθηναίων για την Αστική Ατζέντα της ΕΕ.

Οι 20 δήμαρχοι, σε κοινή δήλωσή τους, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, καθώς και της ανάγκης να ορισθεί αντιπρόεδρος της Επιτροπής με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αστικής Ανάπτυξης. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον δήμαρχο του Λονδίνου κ. Sadiq Khan, τη δήμαρχο του Άμστερνταμ, κυρία Femke Halsema, τον δήμαρχο της Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης κ. Mike Bloomberg.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπρούλιας εξήρε τη πρωτοβουλία του δημάρχου του Λονδίνου για την ανάληψη της φιλοξενίας του Ετήσιου Διαλόγου της Ε.Ε και επισήμανε:«Θεωρούμε το Λονδίνο μέρος της Ε.Ε, πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Ε.Ε και έχετε τη πλήρη και ειλικρινή στήριξη μας στη προσπάθειά σας να προστατέψετε τα δικαιώματα των πολιτών σας ως Ευρωπαίων πολιτών και να αποτρέψετε το Brexit». Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι βασική προτεραιότητα στην Ευρώπη πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ανάληψη συγκεκριμένης δράσης. «Η έξαρση του λαϊκισμού δεν είναι τίποτε περισσότερο από το κενό που δημιουργούν στις σχέσεις τους με τον πολίτη οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις» ανέφερε ο κ. Μπρούλιας, επισημαίνοντας ότι «αυτό το κενό είναι επείγον να καλυφθεί ξανά».

«Η φωνή και οι θέσεις των πόλεων, οι οποίες πλέον επηρεάζουν με τις πολιτικές τους τη Διεθνή Ατζέντα,  είναι απαραίτητες στο τραπέζι των συζητήσεων για την αστική πολιτική της Ε.Ε. Οι πόλεις είναι αυτές που διαχειρίζονται την καθημερινότητα των πολιτών, που καλούνται να τους βρίσκουν λύσεις και να συνδέονται μαζί τους, που φροντίζουν να διευκολύνουν τη καθημερινότητα τους, που κρατάνε τη κοινωνική συνοχή. Είναι αυτές που ακούνε πρώτες τις ανησυχίες των πολιτών τους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ευχαρίστησε την Ε.Ε για την υποστήριξή της σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Μπρούλιας εξέφρασε την πίστη του στη συνεργασία μεταξύ των κρατών, των πόλεων, των θεσμικών και άλλων φορέων της Ε.Ε. και υπογράμμισε: «Υποστηρίζω θερμά τέτοιες συνεργασίες. Εξάλλου, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τον δήμο της Αθήνας, με τη συμμετοχή και της Ομάδας Εργασίας της Ε.Ε για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, είναι μια ευθύνη που στην πραγματικότητα αφορά όλη την Ευρώπη και αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε συλλογική στρατηγική».