29 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 07:31

Κυριακές στην Τεχνόπολη «Ο γύρος του κόσμου σε μια Κυριακή»

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ξεκινάμε από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και… κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε μια Κυριακή! Από τις 11.00 έως τις 14.00, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και ετοιμαζόμαστε για συναρπαστικές περιπέτειες!

Η μέρα μας ξεκινάει στις 11.00 με μια διασκεδαστική βόλτα στο παλιό εργοστάσιο. Η έμπειρη ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου μας ξεναγεί στους βιομηχανικούς χώρους του και μας μαθαίνει την ιστορία του εργοστασίου, αλλά και από πού προέρχονται τα ιδιαίτερα μηχανήματα του. Παράλληλα, στην Αποθήκη, το Artfygio μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη, τη Γερμανία, την Αργεντινή, την Κούβα, το Μεξικό, τη Βραζιλία και άλλες φανταστικές πόλεις… χορεύοντας! Φυσικά, γυρίζοντας τον κόσμο, τα παπούτσια μας… παίρνουν δρόμο, όπως προτείνει και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό εργαστήριο με έμπνευση από τις σημαίες των διαφόρων κρατών. Τα εικαστικά δε λείπουν από τη μέρα μας και αφού, ως γνωστόν, η γη… γυρίζει, φτιάχνουμε κι εμείς ολοστρόγγυλες κατασκευές, βάζουμε χρώματα και φαντασία και… γυρίζουμε μαζί! Μετά τις 12.00, μαζί με την ομάδα Novel Vox, κινούμαστε προς Ασία, εκεί που θα φτιάξουμε τα Koinobori ή –αλλιώς- μια γιαπωνέζικη ανεμοδούρα, που μοιάζει με ψαράκι και σύμφωνα με την Ιαπωνική κουλτούρα φέρνει καλοτυχία και ελπίδα. Κι η μέρα μας δεν τελειώνει ακόμη! Στις 13.00 συγκεντρωνόμαστε όλοι στις Δεξαμενές Καθαρισμού για να δούμε τον Καραγκιόζη και όλη την παρέα του να μπλέκουν σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες, ένα θέατρο σκιών από το θίασο σκιών Ηλία Καρελλά. Ξεκινάμε, λοιπόν, για το γύρο του κόσμου σε μια Κυριακή! Έρχεσαι μαζί μας;

Ραντεβού λοιπόν για ακόμη μια Κυριακή στην Τεχνόπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν!

Αναλυτικό πρόγραμμα:

«Οικογενειακή Ξενάγηση» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σημείο συνάντησης: Καμινάδα Β

Ώρα έναρξης: 11.00

Ποια είναι η χώρα προέλευσης ενός λέβητα ατμού; Από πόσο μακριά έρχεται η πρώτη ύλη παραγωγής του φωταερίου;

Μικροί και μεγάλοι, μέσα από την ξενάγησή τους στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ανακαλύπτοντας τι είναι το φωταέριο και τον τρόπο παραγωγής του, την ιστορία του παλιού εργοστασίου, τον τόπο προέλευσης των μηχανημάτων του, τους ανθρώπους και τα υλικά που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 9 ετών κι άνω και διαρκεί περίπου 60’.

 «Χορεύω και παίζω ταξιδεύοντας»

Eργαστήριο χορού και κίνησης από το Artfygio – Τεχνών το Καταφύγιο

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη

Ώρα έναρξης: 11.00

Ένα όμορφο ταξίδι με μουσική, χορό και παιχνίδι μέσα από το σώμα και τη φαντασία που ενώνει γονείς και παιδιά. Ταξιδεύουμε χορεύοντας και παίζοντας στη Νέα Υόρκη, τη Γερμανία, την Αργεντινή, την Κούβα, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ιταλία και την Αίγυπτο με τελικό προορισμό την Ελλάδα.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 4 ετών και διαρκεί περίπου 80’.

«Τα παπούτσια πήραν δρόμο» από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Χώρος διεξαγωγής: IΝΝOVATHENS powered by Samsung  – Ισόγειο

Ώρα έναρξης 11.00: για οικογένειες με παιδιά 5-10 χρόνων

Ώρα έναρξης 12.00: για οικογένειες με παιδιά 5-10 χρόνων

Στα δυο μας πόδια καθημερινά τα φοράμε και για περιπέτειες σε όλον τον κόσμο ξεκινάμε. Εμπνεόμαστε από  τη συλλογή με σημαίες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και με οδηγό ένα πρωτότυπο σημειωματάριο – παπούτσι θα γυρίσουμε τον κόσμο όλο!

*Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 45’.

«H γη γυρίζει…» , εικαστικό εργαστήριο με τη Γεωργία Λαζάρου

Χώρος διεξαγωγής: Παλαιοί Φούρνοι – Κεντρικό κομμάτι

Ώρα έναρξης: 12.00

Ανακάλυψε με πόσα υλικά μπορείς να φτιάξεις τη γη και βάλε της χρώμα!

Με τους μικρούς μας φίλους «φουσκώνουμε», για να φτιάξουμε έναν ολοστρόγγυλο – σχεδόν- πλανήτη! Χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα υλικά, τα κολλάμε προσεκτικά και με χρώμα και φαντασία φτιάχνουμε τη γη από την αρχή! Και πού ξέρεις στο τέλος μπορεί και να… γυρίσει!

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7  έως 11 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

«Γιαπωνέζικη ανεμοδούρα»

εικαστικό παιδικό εργαστήρι από την ομάδα Novel Vox

Χώρος διεξαγωγής: Νέοι  Φούρνοι

Ώρα έναρξης: 12.00

«Επόμενη στάση …Ιαπωνία»!  Ο ούριος άνεμος μας οδηγεί σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χώρες του κόσμου, την Ιαπωνία! Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή κατασκευή Koinobori, μια αυτοσχέδια ανεμοδούρα σε σχήμα ψαράκι για να γιορτάσουν την ημέρα των παιδιών στις 5 Μαΐου, την τελευταία ημέρα της Χρυσής Εβδομάδας. Όλα τα τοπία στην Ιαπωνία είναι διακοσμημένα με Koinobori από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, προς τιμήν των παιδιών για ένα καλό μέλλον και με την ελπίδα ότι θα μεγαλώσουν υγιείς και ισχυροί. Έτσι κι εμείς, ανεμίζουμε τα ψαράκια μας και πλημμυρίζουμε την πόλη με χαρά και αισιοδοξία!

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 9 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

**Για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος, οι συμμετέχοντες να φορούν άνετα και πρόχειρα ρουχαλάκια.

«Ο Καραγκιόζης ταξιδευτής» από το θίασο σκιών Ηλία Καρελλά

Χώρος διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού

Ώρα έναρξης: 13.00

Ο Καραγκιόζης και η παρέα του μπλέκουν σε νέες περιπέτειες. Ο Πασάς προτείνει στον Καραγκιόζη να γίνει Διευθυντής Τουρισμού της πόλης και ο Καραγκιόζης μαζί με τον Χατζηαβάτη, ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα γραφείο Τουρισμού. Χρειάζονται όμως να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα ταξίδια και για κάθε μέρος του κόσμου. Έτσι λοιπόν, οι φίλοι του Καραγκιόζη, ο Σταύρακας, ο Μορφονιός και ο Μπαρμπαγιώργος, φτάνουν στην παράγκα του Καραγκιόζη για να τον βοηθήσουν και να του δώσουν παραπάνω πληροφορίες για τις χώρες και τα ταξίδια που θα προτείνει το γραφείο του, φέρνοντάς του ο καθένας ένα αντιπροσωπευτικό σύμβολο από κάθε χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Καραγκιόζης και τα Κολλητήρια, θα ταξιδέψουν με τη φαντασία τους από το Λονδίνο και το Παρίσι, μέχρι την μακρινή Ινδία, θα γνωρίσουν άγνωστους σε αυτούς μέχρι τώρα πολιτισμούς και γλώσσες, μέσα από μια παράσταση γεμάτη άφθονο γέλιο!

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

*Τις Κυριακές στην Τεχνόπολη είναι ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο από τις 10.00 έως τις 14.00.

** Ανακαλύψτε τη νέα αισθητηριακή διαδρομή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και γνωρίστε την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου μέσα από τον κόσμο των αισθήσεων.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση: 

2130109327 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-16:00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300

[email protected]  , www.technopolis-athens.com