10 ΜΑΪ́ΟΥ 2019 06:34

Ν. Σοφιανός: «Η ταύτιση της πολιτικής τους δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση για τα κότερα.Ισχυρό ΚΚΕ, για να μπει σφήνα στα σχέδιά τους,για να σταθεί ο λαός μας στα πόδια του»

Μαζική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων της 4ης δημοτικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Κολωνό, με κεντρικό ομιλητή το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μαμάης, και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Βίκη Αράπη & Κώστας Παπαδάκης.

«Οι 17χρονοι και οι 18χρονοι να ενισχύσουν σε όλες τις κάλπες το πραγματικά νέο και προοδευτικό Κόμμα, το ΚΚΕ, γιατί παλεύει για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει, μια ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στις κατευθύνσεις ΕΕ – κυβερνήσεων και κεφαλαίου» τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαμάης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” Αττικής.

Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στις εκλογές όλους τους νέους  και τις νέες «που βρέθηκαν πλάι πλάι με τις δυνάμεις της ΚΝΕ στους αγώνες για μόρφωση, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, που δεν εμπιστεύονται την ΕΕ των μνημονίων και της ανασφάλειας, που δεν θέλουν να γίνεται η Ελλάδα ορμητήριο για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που δε θέλουν να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους», δηλώνοντας ότι: «Έχοντας υπάρξει μαθητής, εδώ στον Κολωνό, και τώρα φοιτητής με ενοχλεί όταν ακούω την κυβέρνηση να εμφανίζεται ως “κυβέρνηση της νεολαίας” επειδή έδωσε δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση αυτό το άθλιο Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο». Τόνισε ότι ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει μαχητική απάντηση στην εγκληματική-φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και κάλεσε τους νέους να εκμεταλλευτούν την ψήφο τους ενισχύοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

«Θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του λαού και παλεύουμε μαζί με το λαό» επισήμανε στην ομιλία της η Βίκυ Αράπη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, αναφέροντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία πάει να θολώσει τα νερά, ρίχνοντας το σύνθημα: “για τις ανάγκες των πολλών, όχι για τα συμφέροντα των λίγων”. Δεν είναι η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια και τους 500 συνοδευτικούς νόμους; Δεν είναι το κόμμα ψήφισε το τρίτο μνημόνιο μαζί με όλα τα αστικά κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου; Είναι δυνατόν να μιλάει εξ΄ ονόματος των πολλών που τους πτώχευσε; Το ΚΚΕ παλεύει και οργανώνει το λαό ενάντια στα κόμματα του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, για να έρθουν πραγματικά στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες. Ψήφο στο ΚΚΕ που λέει πάντα στο λαό την αλήθεια».   

«Δίνουμε τη μάχη αποφασιστικά για ισχυρό ΚΚΕ παντού, γιατί αυτό μόνο μπορεί να δώσει ελπίδα και να δείξει τη διάθεση του λαού μας να παλέψει και να αντεπιτεθεί» τόνισε στην ομιλία του ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και απαντώντας στο ερώτημα που θέτουν εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου: “Το ΚΚΕ εναντιώνεται στην ΕΕ. Γιατί ζητά την ενίσχυσή του και την εκπροσώπησή στο ευρωκοινοβούλιο;” ανέφερε:

 

«Ο ελληνικός λαός, που σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και δεν εμπιστεύεται κατά 74% την ΕΕ, ποιους λοιπόν να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο; Τους χειροκροτητές τη δικαιολογούν και σπέρνουν αυταπάτες γι αυτή; Να στείλει αυτούς που όλοι μαζί ψηφίζουν ομόφωνα όλα τα αντεργατικά μέτρα και όλες τις συμφωνίες; Να στείλει αυτούς που κρατούν στο σκοτάδι το λαό για τις αντεργατικές αποφάσεις και τις βρίσκει ο λαός μας ξαφνικά μπροστά του; Γι΄ αυτό λέμε εμπιστευτείτε το ΚΚΕ που αποδείχτηκε ότι όλα όσα σας είπε για την ΕΕ, για την τοπική διοίκηση, για το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις ήταν λίρα εκατό. Είναι ένωση του κεφαλαίου η ΕΕ. Συμμαχία των αντιπάλων του λαού, και όχι δική του. Ναι, λοιπόν, το ΚΚΕ που, όταν οι άλλοι μιλούσαν για κοσμογονία,  προειδοποιούσε για το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, για τη διαρκή εποπτεία της ΕΕ. Αυτά είναι πολύτιμα εφόδια σήμερα για να βγουν συμπεράσματα. Το ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό μας για τη νέα λαίλαπα που έρχεται, για τη νέα εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα αυτών των ημερών. Ταυτόχρονα, το μήνυμα του ΚΚΕ έχει διεθνή εμβέλεια, ατσαλώνει και ενισχύει Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία 30 Κομμουνιστικών Κομμάτων.”

«Η ταύτιση της πολιτικής τους δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση για τα κότερα. Ισχυρό ΚΚΕ, για να μπει σφήνα στα σχέδιά τους, για να σταθεί ο λαός μας στα πόδια του» τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Δεκαοκτώ μέρες πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός ακολουθώντας το γνωστό δρόμο παρουσίασε τον προεκλογικό μποναμά. Η κυβέρνηση, που συνεχίζοντας τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων, έχει τσακίσει μισθούς, συντάξεις, έχει τραβήξει προς τα κάτω τα δικαιώματα, έχει ξεγράψει κατακτήσεις που είχε η εργατική τάξη. Τώρα προσπαθεί εφαρμόζοντας την πολιτική του “σου δίνω ένα για να σου παίρνω δέκα” να ξεπλύνει αυτήν τη δουλειά που έβγαλε και φυσικά να στήσει τις γνωστές διαχωριστικές γραμμές: “από εδώ εμείς της προόδου” και “από την άλλη οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη”. Ή από τη μια πλευρά “εμείς που θέλουμε να τα βάλουμε με την ακροδεξιά στην Ευρώπη”, όπως λένε αυτοί που κυβερνούσαν και κυβερνούν με τους ακροδεξιούς του Καμένου, αυτοί οι οποίοι προχώρησαν προχτές ακόμα στο μέτρο να ανατρέψουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να μην δώσει χώρο στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Κυβερνητικό στέλεχος είπε “εγώ θα τους δώσω χώρους”! Είναι οι ίδιοι που μας καλούν σε μέτωπα ενάντια στην ακροδεξιά.

Προσπαθούν να στήσουν γραμμές, τείχη, διαχωριστικά, για να μπορέσει να περάσει το δίλημμα. “Να μην έρθουν αυτοί, να μείνουμε εμείς”. Κι από την άλλη, “να φύγει ο Τσίπρας, να έρθει ο Μητσοτάκης”. Μπορεί να κρυφτεί η ταύτισή τους σε όλα τα μεγάλα, τα κεφαλαιώδη; Αυτά που διαμορφώνουν μια αποπνικτική καθημερινότητα για όλους, για τη λαϊκή οικογένεια; Μπορεί να κρυφτεί πίσω από τέτοιους τσακωμούς για τα κότερα; Σε κότερα κάνουν διακοπές και οι δύο, μόνο που είναι διαφορετικών κεφαλαιοκρατών. Από τη μια ο Κόκκαλης στο ένα ψηφοδέλτιο, από την άλλη είναι άλλοι κεφαλαιοκράτες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Μπορούν να στήσουν διαχωριστικές γραμμές αυτοί που τρέχουν πίσω από τους Αμερικάνους για το ποιος θα βγάλει τη δουλειά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα; Ο Πάιατ, ο περίφημος πρεσβευτής των ΗΠΑ, δεν προλαβαίνει να τρέχει στα γραφεία της ΝΔ, στα υπουργεία, σε Δήμους, σε Περιφέρειες για να προωθήσουν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της  Ελλάδας. Δηλαδή, όταν κόβονται συντάξεις, όταν τα σχολεία είναι ασυντήρητα, όταν δεν έχουμε παιδικούς σταθμούς, να πληρώνουμε δηλαδή ετησίως 4 δις € για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς για να μπορούν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ  να μπαίνουν σφήνα στα σχέδια της Ρωσίας! Αυτός ο ανταγωνισμός, αυτός ο πόλεμος και ο κίνδυνος να γενικευτεί μεγαλώνει. Γίνεται για τις αγορές, γίνεται για τα πετρέλαια, γίνεται για τους αγωγούς, γίνεται για ένα μοίρασμα που δεν έχει σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα ούτε του ελληνικού λαού, αλλά ούτε και των γειτονικών λαών.

Το δίλημμα λοιπόν που πρέπει εμείς να βάλουμε σε κάθε εργαζόμενο που αγανακτεί και οργίζεται, που σκοντάφτει σε μια δύσκολη καθημερινότητα είναι το εξής: Θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο; Θα συνεχίσουμε να μετράμε θυσίες να νομίζουμε ότι αποτρέπουμε τα χειρότερα διαλέγοντας το μικρότερο κακό και το χειρότερο να το βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας;  Ή αντίθετα: Θα γίνει το βήμα στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κατευθυνθούμε σε μια αντεπίθεση στα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των κυβερνήσεών τους; Θα εκφραστεί αυτό ενάντια και στο πολιτικό τους προσωπικό στους Δήμους και τις περιφέρειες για να προωθούν στο Δήμο και την Περιφέρεια αυτή την εχθρική πολιτική στην οποία ο κόσμος σκοντάφτει με προβλήματα στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, με την κακοσυντήρηση των σχολείων, παιδικών σταθμών, αυτά δηλαδή που διαχειρίζονται οι Δήμοι. Η ίδια η επικαιρότητα, οι ίδιες οι εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν απώλειες και μποναμάδες, ο λογαριασμός όμως είναι βαρύς και έρχεται μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη.

Υπάρχει πολύτιμη πείρα ειδικά από ένα κόσμο που τους ψήφισε, που πίστεψε στο “η ελπίδα έρχεται”, τους ακολούθησε και τώρα είναι απογοητευμένος, παραιτημένος. Αλλά δεν πρέπει να παραιτηθεί. Δεν πρέπει να περάσει μια λογική στην οποία λέει «Όλοι είναι ίδιοι! Τους είδαμε κι αυτούς!». Δεν τους είδαμε όλους. Το ΚΚΕ δεν είναι μια από τα ίδια. Δεν χωράει στο ίδιο τσουβάλι της αναξιοπιστίας αυτών των κομμάτων – και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που στην εξέλιξή του σήμερα θέλει να είναι ο άλλος πόλος ενός αστικού πολιτικού συστήματος που απλά αλλάζει διαχειριστή, ενώ παραμένει η ίδια άγρια αντιλαϊκή εχθρική πολιτική.

Το κάλεσμα λοιπόν της πολιτικής διαφοράς που μπορεί να αποτυπωθεί με το εκλογικό αποτέλεσμα με δυνατό Κομμουνιστικό Κόμμα σε όλες τις κάλπες, αφορά και αυτό τον κόσμο. Πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα του. Άσχετα με το αν ταυτίζεται, αν συμφωνεί σε όλα ή σε πολλά με το ΚΚΕ, αναγνωρίζει ότι εδώ είναι η λαϊκή δύναμη που μπορεί να μπει σφήνα στα σχέδιά τους, εδώ είναι η λαϊκή δύναμη στην οποία μπορεί να ακουμπήσει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας για να μπορέσουμε με άλλους όρους να δημιουργήσουμε την προοπτική της αντεπίθεσης, να μπορέσουμε να στηριχτεί ο λαός μας στα πόδια του, να διεκδικήσει σε μια προοπτική τον πλούτο που παράγει, να γίνει ο ίδιος αφεντικό στην οικονομία, η οποία μπορεί και πρέπει να δουλεύει για τη λαϊκή ευημερία και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Χρειάζεται λοιπόν να αναδείξουμε μια σειρά πλευρές που αποδείχνουν ότι το κριτήριο της ψήφου είναι ενιαίο. Αυτό δεν είναι σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε και την οποία πληρώνουμε ακριβά. Τι σημαίνει στους Δήμους μνημονιακή πολιτική, τι σημαίνει πλεονασματικοί προϋπολογισμοί; Τι σημαίνει να έχουν αποφασίσει ήδη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με τι συντελεστή θα αυξάνονται ετησίως οι φόροι τα τέλη, τα πρόστιμα που πληρώνει ο Αθηναίος; Σημαίνει ότι ο δήμος της Αθήνας θα πρέπει να λειτουργεί με τους λεγόμενους Ιδιους Πόρους, δηλαδή με μια άγρια δημοτική φορολογία. Γι΄ αυτό δε λένε κουβέντα για την ανάγκη δραστικής μείωσης της φορολογίας στο δήμο της Αθήνας.

Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική και στο Δήμο και στην Περιφέρεια η οποία συγκρούεται με ένα θεσμικό πλαίσιο που μαζί ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και δημιουργεί ένα στενό θεσμικό πλαίσιο που “δένει τα χέρια” στους Δήμους. Για να μπορέσεις να το σπάσεις πρέπει να έχεις και πολιτική θέση, να έχεις και το λαό μαζί σου, να στηρίξεις τους εργαζόμενους του δήμου για να μπορέσεις να επιτελέσεις και έργο, να δώσεις ανάσες σαν τις ανάσες που δίνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι στους δήμους που το Κόμμα μας ασκεί διοίκηση.  Από όπου κι αν το πιάσεις καταλήγεις σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Ισχυρό ΚΚΕ, για να δώσει άλλη ώθηση την επόμενη μέρα, για ένα δυνατό λαϊκό κίνημα, για να μπούμε σφήνα στα σχέδιά τους, για να μπορέσει να νικήσει ο λαός μας.