06 ΜΑΪ́ΟΥ 2019 09:43

Νίκος Σοφιανός: «Ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, έχει άμεσο κέρδος από την ενίσχυση του ΚΚΕ»

Σε συγκέντρωση στις Τρεις Γέφυρες μίλησε το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Νίκος Σοφιανός. Στη συγκέντρωση, επίσης, έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ο Γιώργος Ποθητός, υποψήφιος σύμβουλος 5ης Δημοτικής Κοινότητας και ο Αντώνης Μπέσιας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Στη συγκέντρωση επίσης παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Νίκος Σερετάκης.

Ο Γιώργος Ποθητός στην παρέμβασή του παρουσίασε τα προβλήματα αυτής της γειτονίας και τις πρωτοβουλίες που πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση γι αυτά, ενώ ο Αντώνης Μπέσιος, υποψήφιος στο γειτονικό δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, μίλησε για την κατάσταση στα σχολεία, τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία και την απουσία του δήμου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά και με παραδείγματα στην κατάσταση στο δήμο της Αθήνας, τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όλα αυτά τα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, τη στάση των άλλων κομμάτων και την ταύτισή τους σε βασικές επιλογές, αλλά και την ανάγκη το κριτήριο ψήφου να είναι ενιαίο σε όλες τις κάλπες στις προσεχείς εκλογές. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του.

«Η πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο έχει δύο όψεις. Η μία της όψη είναι η καθημερινότητα, τα προβλήματα που συναντάμε στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στους χώρους πράσινου, στη συντήρηση στα σχολεία, στη συρρίκνωση του δικτύου των παιδικών σταθμών. Η άλλη όψη είναι αυτά που βασανίζουν την λαϊκή οικογένεια με τη λεηλασία του εισοδήματός της, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, με την ανεργία, με την φορομπηξία που έχει οδηγήσει πάνω από 4εκ. κόσμο να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία, στην εφορία, στις τράπεζες.

Αυτή η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί και στις τέσσερις κάλπες, γιατί το πρόσωπο αυτής της πολιτικής είναι ενιαίο, είναι κοινό. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων, υπηρέτησαν, υπηρετούν και θα υπηρετήσουν είτε ως δήμαρχοι και περιφερειάρχες αυτή την πολιτική, όπως την υπηρέτησαν και ως υπουργοί μνημονιακών κυβερνήσεων και ως κεντρικά στελέχη των κομμάτων τους. Γι αυτό η καταδίκη πρέπει να γίνει ενιαία. Γι αυτό η ψήφος δεν διαχωρίζεται. Γι αυτό δεν μπορεί να ψηφίζουμε με άλλο κριτήριο στις δημοτικές, με άλλο στις περιφερειακές και με άλλο στις ευρωεκλογές.

Υπάρχει μια μεγάλη, πλειοψηφική αντίθεση του ελληνικού λαού στην ΕΕ. Την βλέπουν από εχθρικά μέχρι με μεγάλη επιφύλαξη. Ποιο κόμμα μπορεί να εκφράσει πολιτικά αυτή την αντίθεση αν όχι το ΚΚΕ που ενημέρωσε, εναντιώθηκε, κινητοποιήθηκε ενάντια σε συμφωνίες, σε συνθήκες που έχουν διαμορφώσει αυτό το καθεστώς, τα μνημόνια και τα μεταμνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060, την επιτροπεία πάνω σε μια σειρά μέτρα που παίρνονται από κοινού με τους εταίρους. Μπορεί να πιάσει τόπο το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα να ψηφίσουμε, λέει, στην ΕΕ για να απομονώσουμε τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους. Όταν το 90% των αποφάσεων που παίρνει η ΕΕ και αφορά τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας, την προοπτική μας, παίρνονται από κοινού. Από αριστερούς σαν τον Τσίπρα, από σοσιαλδημοκράτες, από ακροδεξιούς σαν τον Ορμπάν. Από κοινού ψηφίζουν! Και καλεί σε μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά, όταν συγκυβέρνησε και συνεχίζει να κυβερνά με ακροδεξιούς, όταν για 4 χρόνια συνεχίζεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής και ακόμα να βγει απόφαση, όταν σουλατσάρουν οι νεοναζιστές με προσκλήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις παρελάσεις και αλλού.

Χρειάζεται λοιπόν με την ψήφο μας όχι απλά να καταδικάσουμε, αλλά να ανοίξουμε ένα δρόμο. Να διευρύνουμε, να ενισχύσουμε μιαν ορμή που λέει ότι στον 21ο αιώνα δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με μονόδρομους που ζημιώνουν τα συμφέροντά μας, ζημιώνουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον μας, μαυρίζουν τη ζωή μας. Δεν είναι μονόδρομος να κατεβάζουμε τις απαιτήσεις μας με κριτήριο το πόσο και τι αντέχει η οικονομία. Δεν είναι μονόδρομος να δουλεύουμε με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να δουλεύουμε με 300€ και να θέλουν να κατέβει κι άλλο η τιμή της εργατικής δύναμης, για να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί οι κεφαλαιοκράτες και η οικονομία τους. Οι δεσμεύσεις τους έχουν διαμορφώσει αυτά τα αδιέξοδα και τη μαύρη προοπτική για την πλειοψηφία του λαού μας και της νεολαίας. Είναι ενιαία η επίθεση και ενιαία χρειάζεται να δοθεί η απάντηση.

Έχουμε να κερδίσουμε άμεσα από μια τέτοια πολιτική επιλογή; Το λέμε καθαρά: Ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, έχει άμεσο κέρδος από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Έχει άμεσο κέρδος ο εργαζόμενος του δήμου της Αθήνας, από ένα ισχυρό ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες αυτής της πόλης. Έχει άμεσο συμφέρον από ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό που θα κάνει το ΚΚΕ 3η δύναμη στις ευρωεκλογές, γιατί αυτό το ποσοστό και η δύναμη μεταφράζεται σε αποφασιστικότητα ενός κόσμου να παλέψει κόντρα σε νέα μέτρα, κόντρα στην μιζέρια και την ηττοπάθεια ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι πρέπει να κοιτάξει ο καθένας το σπίτι του κι ας καίγεται ο διπλανός του.

Κόντρα σε αυτή τη ζούγκλα η ψήφος στο ΚΚΕ πολλαπλασιάζει την αυτοπεποίθηση του λαού μας, τις προσπάθειας στο μαζικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα. Κι αυτό το κάλεσμα μπορεί να πιάσει τόπο σε όλον αυτό τον κόσμο που νοιώθει αριστερός και ριζοσπάστης, ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ακολούθησε, τον στήριξε και νοιώθει προδομένος από το σερί της κωλοτούμπας, από την εξέλιξή του στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτός ο κόσμος δεν πρέπει να παραιτηθεί. Του δίνουμε το χέρι. Την ανάγκη συμπόρευσης μαζί μας την εκφράζουν οι υποψήφιοί μας στα κοινοτικά ψηφοδέλτια, στο δήμο, στην περιφέρεια, στο ευρωψηφοδέλτιο, που βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το κάλεσμα, αυτή η συμπόρευση μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική για να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ικανότητα τα δύσκολα που θα έρθουν την επόμενη μέρα των εκλογών».