30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 06:43

Επίσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΚΥΑΔΑ & τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) στην Πειραιώς και τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών που λειτουργεί στο ισόγειο του παλαιού Φρουραρχείου, στο Σταθμό Λαρίσης επισκέφτηκε τη Μ. Πέμπτη ο Νίκος Σοφιανός, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Στάθη Δρογώση και Ελπίδα Νασιοπούλου και την υποψήφια σύμβουλο 1ης δημοτικής κοινότητας Λυδία Βέρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συνομίλησε με τους εργαζόμενους για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ξεναγήθηκε στους χώρους του Κόμβου Αλληλοβοήθειας. Μετά το τέλος των επισκέψεων ο Νίκος Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Αυτές τις μέρες, οι συνέπειες της πολιτικής που έχει γονατίσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι ακόμα πιο έντονες για το κομμάτι του λαού μας που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το ΚΥΑΔΑ και ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του δήμου με το προσωπικό τους που έχουν την τεχνογνωσία, κάνουν σοβαρή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουν με διάφορες μορφές χιλιάδες δημότες και κατοίκους της Αθήνας που ζουν σ’ αυτές τις συνθήκες. Υπάρχει μια καταγραφή που αφορά 42.000 δημότες και κατοίκους με ετήσιο εισόδημα από μηδενικό έως 4560 ευρώ, που μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, οι ωφελούμενοι φτάνουν τους 100.000 – 110.000 ανθρώπους. Μιλάμε δηλαδή για το 1/6 του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Η φροντίδα του δήμου δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε κάποιες μορφές στήριξης, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το  πλυντήριο ή η διανομή ρούχων, βασικών ειδών διατροφής και ειδών καθαριότητας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο δήμος της Αθήνας οφείλει, και εμείς το έχουμε επανειλημμένα προτείνει, να απαλλάξει όλους αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής που φέρει τη σφραγίδα και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, από κάθε είδους τέλη, παράβολα και πρόστιμα.

 Ένα δεύτερο στοιχείο που έχουμε αναδείξει είναι ότι όλα τα προγράμματα στήριξης του δήμου προς αυτό το τμήμα του πληθυσμού της Αθήνας, πρέπει να περνάνε μέσα από τις δομές του δήμου, και όχι από κάθε λογής συμπράξεις με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, με μια σειρά εταιρείες που διαχειρίζονται προγράμματα εκατομμυρίων.

Τρίτον, είναι η ανάγκη το προσωπικό που στελεχώνει το ΚΥΑΔΑ, τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, όλες τις δομές του δήμου, να είναι μόνιμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι με 8μηνα του ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου μαζί με τους μόλις 30 εργαζόμενους μόνιμους και αορίστου χρόνου που εργάζονται εκεί. Θεωρούμε ότι πρέπει να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο προσωπικό, επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό, ώστε να μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να στηρίξει όσο γίνεται καλύτερα όλον αυτόν τον κόσμο και ταυτόχρονα ο δήμος να συγκρουστεί με την πολιτική που θέλει η πλειοψηφία του λαού μας να συνηθίσει να ζει με επιδόματα και αλληλοβοήθεια, ενώ πρέπει να έχει δικαίωμα στη δουλειά, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό εισόδημα που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του. »