30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 06:39

Νίκος Σοφιανός: «Το μέγεθος του ΚΚΕ στο δήμο, στην περιφέρεια, στις ευρωεκλογές μετράει πολλαπλά,μετράει υπέρ του εργαζομένου»

Τους εργαζόμενους στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής & της Διεύθυνσης Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων στην οδό Αθηνάς,  επισκέφτηκε την Μ. Τετάρτη ο Νίκος Σοφιανός με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σπυριδάκη.

Σε μια πολύωρη περιοδεία σε όλα τα γραφεία της υπηρεσίας ο Νίκος Σοφιανός συζήτησε με τους εργαζόμενους που έρχονται αντιμέτωποι και αυτοί με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο δήμος «γερνάει και συρρικνώνεται». Οι ελλείψεις σε  προσωπικό, οι αλλαγές στα οργανογράμματα, τα προβλήματα από την συγχώνευση των διευθύνσεων Κτιριακής Υποδομής και Σχολικών Κτιρίων, οι επιπλέον αρμοδιότητες που δόθηκαν στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό, ήταν μερικά από τα προβλήματα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση με τον Νίκο Σοφιανό, που τόνισε ότι: «Η υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Κτιριακής Υποδομής & Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων συνδυάζεται με την αντίστοιχη υποστελέχωση των τεχνικών συνεργείων αυτών των υπηρεσιών, δείχνουν καθαρά ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης μεγαλώνει στο δήμο, είναι  κεντρική πολιτική επιλογή και οι διαπιστώσεις αυτές που κάνουν οι εργαζόμενοι χρειάζεται να μεταφραστούν σε επιλογή που δεν θα είναι μία από τα ίδια, αλλά να κάνουν την πραγματική διαφορά με ψήφο στο ΚΚΕ»

Συζητώντας ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους από τα 8μηνα του ΟΑΕΔ ο Νίκος Σοφιανός ανέδειξε «την ανάγκη εναντίωσής τους σε αυτό το καθεστώς που ανακυκλώνει τους εργαζόμενους, που διαχειρίζεται την ανεργία με προγράμματα των 540 € μικτά, προγράμματα που δείχνουν το αντίκρυσμα που έχουν τα ψίχουλα της υποτιθέμενης αύξησης στο κατώτατο μισθό, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικαίωμα στην σταθερή δουλειά είναι δικαίωμα αυτών των εργαζομένων που έρχονται να καλύψουν τις επιβεβαιωμένες ανάγκες και τις ελλείψεις σε προσωπικό του δήμου. Αναδείξαμε ότι είναι κεντρική πολιτική επιλογή των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν διαμορφώσει ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, καθώς και την ανάγκη να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και στην κάλπη».

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στον Τομέα Καθαριότητας του 1ου Διαμερίσματος μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Τζουμάκη και συζήτησε μαζί τους. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Είναι κρίσιμο τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι μπροστά στην κάλπη. Αν ψηφίσεις αυτούς που μας έφεραν ως εδώ είναι σαν να τους λες «αντέχω, φέρτε κι άλλα μέτρα». Και θα συνεχίζονται τα 8μηνα, θα συνεχίζεται  ο νόμος – λαιμητόμος του Κατρούγκαλου που αντί για σύνταξη θα παίρνεις φιλοδώρημα, θα συνεχίζεται η φοροληστεία, ο ΕΝΦΙΑ, το μειωμένο εισόδημα, η άγρια φορομπηχτική πολιτική.

 Μπορούμε να βάλουμε φρένο. Το μέγεθος του ΚΚΕ στο δήμο, στην περιφέρεια, στις ευρωεκλογές μετράει πολλαπλά, μετράει υπέρ του εργαζομένου. Θα δείξει ότι ένας κόσμος είναι πια αποφασισμένος, δεν δέχεται να σκύβει άλλο το κεφάλι, δεν δέχεται άλλο να αφήνει τα δικαιώματά του στην άκρη, δε δέχεται να προσαρμόζεται στα λιγότερα. Γιατί θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε, γιατί υπάρχουν κι άλλοι που είναι σε χειρότερη μοίρα, άλλοι δεν έχουν ούτε αυτό το πενιχρό εισόδημα. Βάζουν ξανά ψεύτικα διλήμματα και τη λογική του μικρότερου κακού. Όμως αυτοί που βάζουν τέτοια διλήμματα ευθύνονται για την απώλεια 4–5 μισθών το χρόνο, γιατί τέτοια είναι η κλοπή στο εισόδημα. Για παράδειγμα, το 2011 ο δήμος της Αθήνας πλήρωνε για μισθούς 178εκ. € και το 2019 δίνει 123εκ. €. Αυτά τα 45εκ. € είναι τα λεφτά που λείπουν από την τσέπη σας και οι συνάδελφοί σας που λείπουν, γιατί στη θέση του μόνιμου που συνταξιοδοτήθηκε, ήρθαν εργαζόμενοι που εναλλάσσονται και εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στήνουν καυγάδες ψεύτικους. Χρεώνουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στον Κ. Μπακογιάννη της ΝΔ ότι θέλει να φέρει ΣΔΙΤ – και εμείς είμαστε αντίθετοι και του κάνουμε κριτική γι αυτό-, αλλά ΣΔΙΤ έφερε και ο Γ. Καμίνης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο ηλεκτρολογικό και τους εργολάβους στο πράσινο, και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο για να ανακυκλώνονται οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης στους δήμους και αλλού. Όλοι μαζί ψήφισαν τον «Κλεισθένη» που προβλέπει ότι οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται με ιδιώτες, ότι οι δήμοι πρέπει να δίνουν σε εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων τα ακίνητά τους. Και η κα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίον του Άρεως έχει δώσει σε εργολάβους την καθαριότητα, το πράσινο και τη φύλαξη. Άρα μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, γιατί είναι κοινή τους επιλογή η ιδιωτικοποίηση και οι συμπράξεις με τους ιδιώτες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μειώσεις των μισθών».