19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 07:24

Έως τις 9 Ιουνίου παρατείνεται η έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο»

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, η μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση  «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο» στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων παρατείνεται  έως την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλότεχνους Αθηναίους να  γνωρίσουν  έναν κόσμο ασυνήθιστο και βαθιά γοητευτικό.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκόσμια συλλογές ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κερκύρας, όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αι, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν, και τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες, καθώς και manga του Hokusai.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται 68 έργα του Μουσείου, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας, με προεξέχουσα βαρύτητα στο εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), «πατέρα» των σημερινών manga, καθώς και η ιδιαίτερη συνομιλία των δύο πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση του έργου του Έλληνα Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και είχε τόσο κρίσιμη επιρροή στην διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης, που αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός σύμβουλος και επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του δήμου Αθηναίων και η Δέσποινα Ζερνιώτη, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.

Την  έκθεση  διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων, η Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κερκύρας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου:

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

Ωράριο λειτουργίας τις ημέρες του Πάσχα:

Μ . Παρασκευή 26/4: 12.00-19.00, Μ. Σάββατο 27/4: 10.00-19.00,

Κυριακή του Πάσχα 28/4: κλειστά. Τρίτη 1/5: κλειστά

Φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση καθώς και τις λεζάντες των έργων μπορείτε να κατεβάσετε από το παρακάτω link:

https://drive.google.com/drive/folders/1Bjf2PMvOjFCM6xKAvAOS1ca9ubDndDm3?usp=sharing

**Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, απαγορεύεται η αντιγραφή τους από τρίτους χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠ.ΠΟΑ

Πληροφορίες: www.opanda.gr  | #PolitismosGiaOlous

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)