18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 08:17

Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, η κατάσταση στα σχολεία και οι θέσεις του ΚΚΕ»

Σε εκδήλωση της Τ.Ο. Α’ Αθήνας – Γαλατσίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, η κατάσταση στα σχολεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» μίλησε σήμερα ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας & μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Λογιστών, στο κέντρο της Αθήνας, και παρά τις σοβαρές δυσκολίες μετακίνησης λόγω του ημιμαραθωνίου που διεξαγόταν σήμερα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές από νωρίς γέμισαν την αίθουσα. Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν η εκπαιδευτικός και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βαγγελιώ Βουρλόκα, η επίσης εκπαιδευτικός Ζαχαρούλα Κονιδάκη, ο Βαγγέλης Φιλέρης, πρόεδρος της Ένωση Γονέων του 2ου Διαμερίσματος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και η Στεφανία Καλταμπάνου μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. Παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί Γιώργος Βιτζηλαίος, Λάμπρος Σακαρέλος και Ελπίδα Νασιοπούλου και η Κατερίνα Ροδοπούλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του 6ου Διαμερίσματος.

Στην ομιλία του, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε:

«Όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σταθερά στο κέντρο της προσοχής μας η κατάσταση στα σχολεία. Είχαμε πάνω από 40 παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για σχολικές μονάδες: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, εσπερινά, ειδικά σχολεία. Αρκετές από αυτές συνοδεύτηκαν από κείμενα με υπογραφές γονιών, άλλες από παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών. Άλλες τέθηκαν από εμάς στη εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, και άλλες συζητήθηκαν πιο αναλυτικά, αφού συμπεριλήφθηκαν στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου.

Η άσκηση πίεσης έφερε αποτελέσματα στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα, τα οποία δεν τα αναδεικνύουμε για να πούμε τι καταφέραμε, αλλά γιατί χρειάζεται να γενικεύεται και να ενισχύεται η πείρα που αποκτάει ένας κόσμος, ότι δηλαδή διεκδικώντας και πιέζοντας, χωρίς παραίτηση, χωρίς να σηκώνουμε τα χεριά ψηλά μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτό το δρόμο πρέπει να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε. Όπως αντιμετωπίστηκαν με παρεμβάσεις και με πίεση προβλήματα σε διάφορα δημοτικά σχολεία ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 24 απαλλοτριώσεων που θα κάνει ο δήμος Αθήνας για ανέγερση νέων παιδικών σταθμών και σε 2-3 περιπτώσεις ανέγερσης σχολείων. Μία από αυτές είναι και το ΚΑΠΑΨ στους Ανω Αμπελόκηπους, που όμως το κτίριο δεν θα είναι τελικά για το 58ο Γυμνάσιο – Λύκειο, όπως αρχικά είχαν πει καθώς μεσολάβησε η συγχώνευση, αλλά για να στεγάσει σχολείο Ειδικής Αγωγής.

Κάναμε παρεμβάσεις με στόχο να λύνονται προβλήματα, αλλά και προσπαθώντας να γίνει κατανοητή, μέσα από αυτό το δρόμο, η ανάγκη για συνολικότερες αλλαγές, δουλεύοντας την πείρα που αποκτιέται, διεκδικώντας απέναντι σε μια πολιτική που μένει ίδια, ενώ οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Ειδικά για ένα κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος στην πολιτική και στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της επιλογής του μικρότερου κακού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 χρόνια είχαμε μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 4 με όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου, όμως η κατάσταση στα σχολεία, όπως τη βρήκαν έτσι τη συνέχισαν. Είχαμε το κύμα καταργήσεων – συγχωνεύσεων, όπου χάθηκαν περίπου 15 σχολικές μονάδες και αυτές τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις τις διατήρησε όλες ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα, για παράδειγμα στο 39ο Γυμνάσιο – Λύκειο που επισκεφτήκαμε δύο μέρες πριν, να μιλάμε για τη μεγαλύτερη σχολική μονάδα στο δήμο, όπου σε κτίριο με σοβαρά προβλήματα και σε κοινό προαύλιο να στοιβάζονται πάνω από 1000 μαθητές!».