26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 17:07

Συμμετοχή του δήμου Αθηναίων στο έργο ICARUS HORIZON 2020 – «Τάσεις και Προκλήσεις για Έξυπνες, Πράσινες και Υγιείς Πόλεις 2050»

Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο πρόγραμμα ICARUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ 9 ευρωπαϊκών πόλεων, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και τη χάραξη μακροπρόθεσμων πολιτικών για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης στα αστικά κέντρα.

Με αφορμή αυτό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Τάσεις και Προκλήσεις για Έξυπνες, Πράσινες και Υγιείς Πόλεις 2050» στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvE Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), συντονιστή του έργου, με την υποστήριξη του Γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων. Επιστημονικός Υπεύθυνος του  προγράμματος είναι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η κα Ελένη Μυριβήλη, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή του δήμου Αθηναίων και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η κα. Μυριβήλη τόνισε ότι το ICARUS είναι το πρώτο ερευνητικό έργο που εντάχθηκε στις εργασίες του Γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, καθώς το ICARUS (όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα του Γραφείου) υποστηρίζει τον σχεδιασμό πολιτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, περιλαμβάνουν συμμετοχικές διαδικασίες και θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους για την υποστήριξη της πόλης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση εμπειρογνωμόνων και κοινωνικών φορέων για τις τάσεις και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα αστικά κέντρα όσον αφορά κυρίως την κλιματική αλλαγή, οδεύοντας προς το 2050. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση χωρίστηκαν σε ομάδες, όπου και ανέπτυξαν τέσσερα ξεχωριστά σενάρια για μια «Έξυπνη, Πράσινη και Υγιή Πόλη του 2050». Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου για τα επόμενα βήματα.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Anne Jensen από το Πανεπιστήμιο Aarhus και η Αναστασία Γκίκα από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι φορέων των 5 από τις 9 συμμετέχουσες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Στουτγάρδη, Μαδρίτη και Μιλάνο) καθώς και πλήθος πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» έχει χρηματοδότηση 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης για την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή και είναι μέρος των πρωτοβουλιών αστικής ανάπτυξης που σχεδιάζει και υλοποιεί η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών και της εικόνας της πόλης.

Περισσότερα στο www.icarus2020.eu

Email: [email protected]

Τwitter: ICARUSEU2020