22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 18:47

συνΑθηνά δήμου Αθηναίων: Πρότυπο για 11 πόλεις στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών

Εκπρόσωποι 11 πόλεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέφθηκαν την Αθήνα για να παρακολουθήσουν το εργαστήριο «synAthina: A new era of citizen engagement», στο οποίο το συνΑθηνά, η βραβευμένη πλατφόρμα για την κοινωνία των πολιτών του δήμου Αθηναίων, παρουσίασε στοιχεία και εργαλεία της μεθοδολογίας του, για την ενίσχυση των καινοτόμων πρωτοβουλιών των πολιτών.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bloomberg Philanthropies, παρουσία του Διευθυντή Προγραμμάτων Καινοτομίας του Ιδρύματος James Anderson, που βρέθηκε στην Αθήνα για να παραστεί και στην ημερίδα «Κοινωνική Καινοτομία και Ευρώπη: Η συμβολή της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.

«Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το συνΑθηνά ένα πράγμα είχαμε στο μυαλό μας: να φέρουμε σε επαφή τους ενεργούς πολίτες μεταξύ τους αλλά και με τις δημοτικές υπηρεσίες και να δουλέψουμε από κοινού προς όφελος της πόλης. Είμαστε χαρούμενοι γιατί κερδίσαμε την εμπιστόσυνη των πολιτών, χτίσαμε την κουλτούρα της συνεργασιας και όλοι μαζί δημιουργήσαμε δεκάδες καινοτόμα προγράμματα για την πόλη. Ο τρόπος που δουλεύει το συνΑθηνά αποτελεί τη βάση που μας οδήγησε στη μεγάλη διάκριση από την Ευρώπη, ώς Ερωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας και χαίρομαι που αυτό το μοιραζόμαστε με τόσες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρήπη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Τους καλεσμένους υποδέχθηκε στην Αθήνα η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων Αμαλία Ζέπου καλωσορίζοντας εκπροσώπους πόλεων από τα Σκόπια, τη Λευκωσία, τη Λισαβόνα, το Βίλνιους, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, τη Νέα Σμύρνη, την Κλουζ, το Μπρίστολ και το Ούμεο, τη σουηδική πόλη που διεκδίκησε μαζί με την Αθήνα τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018.

Η ομάδα του συνΑθηνά μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τα στάδια λειτουργίας της πλατφόρμας που εξυπηρετούν τη συλλογή, τη διασύνδεση, την ενδυνάμωση και την ενσωμάτωση των δράσεων της κοινωνίας των πολιτών, αφουγκραζόμενη συγχρόνως αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τους άλλους δήμους. Επιπλέον, ενημέρωσε τις πόλεις για τη μετατροπή του www.synathina.gr σε πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, γεγονός που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν επιμέρους ψηφιακά εργαλεία, ή ακόμα και ολόκληρη την ψηφιακή πλατφόρμα του συνΑθηνά.

Ως ορόσημα της συμβολής του συνΑθηνά στον δήμο Αθηναίων ξεχώρισαν η καμπάνια για την αφαίρεση της μουτζούρας από τις προσόψεις των κτιρίων πόλης, το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για τη συνύπαρξη κατοίκων και προσφύγων Curing the Limbo, καθώς και ο σχεδιασμός και η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και η συμμετοχική διαδικασία που προηγήθηκε. Τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης που βρίσκεται στον ιστορικό πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη επισκέφθηκαν οι καλεσμένοι στο πλαίσιο του εργαστηρίου.