22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 13:22

Γ. Καμίνης: «Η Τεχνόπολη του 2018 δεν έχει καμία σχέση με την Τεχνόπολη του παραλάβαμε. Είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε»

#20yrsTechnopolis – Βιομηχανικό παρελθόν | Πολιτιστικό παρόν | Καινοτόμο μέλλον

Σε μια ιδιαίτερα γιορτινή ατμόσφαιρα η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, κλείνοντας τα 20 χρόνια λειτουργίας της, παρουσίασε το πρόγραμμά της για το 2019, στον χώρο του INNOVATHENS powered by Samsung.

Στη νοσταλγική αναδρομή της τελευταίας 8ετίας και στην παράλληλα δυναμική παρουσίαση των μελλοντικών εκδηλώσεών της ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημείωσε ότι η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια έχει ξανασυστηθεί στην πόλη και στους πολίτες της. Έχει συμβάλλει στην αναγέννηση όλης της περιοχής, καθώς από απλός χώρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Γκάζι, εξελίχθηκε σε χώρο πολιτιστικής δημιουργίας, σε πρωτοποριακό βιομηχανικό μουσείο, σε κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και σε σημείο αναφοράς για μεγάλες θεματικές εκθέσεις. «Η Τεχνόπολη είναι πια, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, ο 2ος σε επισκεψιμότητα πολιτιστικός χώρος της Αθήνας. Προσελκύει περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο. Καταφέραμε, με ευρωπαϊκούς πόρους και παραδώσαμε στην πόλη το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που αποτελεί ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο στον ευρωπαϊκό χώρο ενώ δημιουργήσαμε και ένα σύγχρονο πολυχώρο, έναν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, το INNOVATHENS, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες νέοι και παιδιά με καινοτόμες ιδέες» επισήμανε ο δήμος Αθηναίων και υπογράμμισε: «Η Τεχνόπολη του 2018 δεν έχει καμία σχέση με την Τεχνόπολη που παραλάβαμε. Είμαστε υπερήφανοι για την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και τους ανθρώπους της που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της μεγάλης προσπάθειας» ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων κυρία Πόπη Διαμαντάκου, αναφέρθηκε εκτενώς στον άξονα της Δημιουργικής μάθησης τον οποίο αναπτύσσει καθημερινά η Τεχνόπολη τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου είναι υπεύθυνη η ίδια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, μίλησε για την ουσία του χώρου την οποία συνθέτουν το βιομηχανικό του παρελθόν μαζί με ένα ιδιαίτερα δραστήριο πολιτιστικό παρόν που έχει αναδείξει την Τεχνόπολη σε πρότυπο μοντέλο δημοτικής επιχείρησης. Αυτό είναι άλλωστε που θέτει γερές, στέρεες βάσεις για ένα δυναμικό, καινοτόμο μέλλον. Τόνισε, επίσης, ότι φυσικά όλα όσα έχουν επιτευχθεί στην Τεχνόπολη είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συλλογικής δουλειάς μιας εξαιρετικής ομάδας συνεργατών, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ένα υψηλό επαγγελματικό προφίλ.

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση καλωσόρισε η διευθύντρια του τομέα Σχεδιασμού και Παραγωγής εκδηλώσεων, κυρία Άννα Γάγγα, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση.

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή λοιπόν, το 1999, η Τεχνόπολη ανοίγει τις πόρτες της στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας μεταμορφώνοντας το σε ένα από τους πιο δυναμικούς και πιο ανοιχτούς χώρους πολιτισμού στην καρδιά της πόλης, ο οποίος διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη γειτονιά του Γκαζιού. Εδώ και 20 χρόνια, η Τεχνόπολη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην Αθήνα, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ. Ποιος άλλωστε δεν έχει αναμνήσεις από τις πρώτες διοργανώσεις του Jazz Festival, το φεστιβάλ κόμικς της Βαβέλ, το Video Art Festival, συναυλίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών;

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Τεχνόπολη έχει εξελιχθεί σημαντικά και η λειτουργία της ενισχύθηκε, αρχικά, με τη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, το 2013, με στόχο να αναδειχτεί η ιστορική αξία του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ενός σπάνιου –ίσως του σπανιότερου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – βιομηχανικού μνημείου. Λίγο αργότερα, το 2014, ιδρύθηκε το INNOVATHENS powered by Samsung, ένας κόμβος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αποδεικνύοντας ότι η Τεχνόπολη είναι απόλυτα συντονισμένη με το παρόν και έτοιμη κάθε φορά να υποδεχθεί το εκάστοτε μέλλον.

Κάθε ένας από τους τρεις πυλώνες λειτουργίας της – οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το INNOVATHENS – έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσελκύει διαφορετικά κοινά. Παρότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, οι 3 τρεις πυλώνες, μέσω του περιεχομένου των εκδηλώσεων-δράσεών τους, κάθε χρόνο συμπράττουν όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα πλέον, πολύ συχνά να αλληλοσυμπληρώνονται. Βέβαια, χωρίς τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του καθενός χωριστά κανένα όλο δεν θα είχε αξία. Στόχος μας είναι ο καθένας να διατηρήσει την ταυτότητά του και την αυτόνομη συμβολή του αυξάνοντας, παράλληλα, τις μεταξύ τους συνέργειες –κάτι που διαπιστώνει εύκολα κανείς και από τη διαμόρφωση του φετινού μας προγράμματος.

Για να είμαστε σε θέση να μιλάμε σήμερα για 1.000.000 επισκέπτες και 900 εκδηλώσεις ανά έτος, είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο, τα τελευταία χρόνια ακολουθούμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο μας έχει αναδείξει σε πρωτοπόρα δημοτική επιχείρηση. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και σημαντικούς φορείς, ιδρύματα και εταιρίες εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του χώρου μέσα από μισθώσεις και χορηγίες. Θεωρούμε ότι το αποδεδειγμένα αποτελεσματικό αυτό μοντέλο λειτουργίας χρειάζεται να συνοδευτεί από αυξήσεις κεφαλαίου για να μπορεί να συντηρείται συστηματικά το μοναδικό αυτό βιομηχανικό μνημείο και να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση του πολιτιστικού χάρτη της Αθήνας.

Επιθυμία μας είναι ο χώρος να εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμος και προσιτός σε όλη αυτή την ευρεία γκάμα κοινού που τιμά με την παρουσία του την Τεχνόπολη και για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε και φέτος με παραγωγές-θεσμούς, όπως το Athens Technopolis Jazz Festival, η Full moon fiesta του Ιουλίου, το Athens Science Festival, οι Κυριακές στην Τεχνόπολη, το Summer Camp στην Τεχνόπολη, και τις εξελίσσουμε. Φυσικά, συνεχίζουμε και με το παιδικό φεστιβάλ Π100-Πλανήτης Τεχνόπολη που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 με την ανταπόκριση του κοινού να είναι εξαιρετικά θετική και να ξεπερνά κάθε μας προσδοκία –πράγμα το οποίο μας οδηγεί στο να είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για έναν νέο θεσμό.

Παράλληλα, και φέτος, μας τιμούν με την παρουσία τους μεγάλες εταιρίες και μεγάλες διοργανώσεις που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και έχουν συνδεθεί με το χώρο της Τεχνόπολης: Athens Bar Show, Athens Coffee Festival, Dinner in the Sky, The Meet Market, Ημέρες Καριέρας, Vintage Toys, Vinyl Market, Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» του αθηνοράματος, έκθεση φωτογραφικής ομάδας MetaPOLIS, The Christmas Festival κ.ά.

Παράλληλα, καλωσορίζουμε τη σειρά βραδινών δράσεων Lets be late! που διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με στόχο να γνωρίσουν ακόμα περισσότερες ομάδες κοινού το νεότερο αυτό βιομηχανικό μνημείο και τα θέματα που πραγματεύεται μέσα από ξεχωριστές δραστηριότητες. Το Μουσείο μας εγκαινιάζει ταυτόχρονα μία νέα αισθητηριακή διαδρομή για οικογένειες και παιδιά, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με την κύρια, και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το παλιό εργοστάσιο με όλες μας τις αισθήσεις. Το INNOVATHENS powered by Samsung, πλέον, «παντρεύει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολιτισμό με την επιχειρηματικότητα καθώς τα προγράμματα για τις πολιτιστικές βιομηχανίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας κοινού που, κατά τη γνώμη μας, αντιλαμβάνεται από τώρα το μέλλον, συνεπώς θα είναι το μέλλον αυτής της πόλης. Επιπλέον, όσο αυξάνονται τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία εμπλεκόμαστε τόσο αυξάνεται και ένα δίκτυο συνεργασιών με πανεπιστήμια και φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας, παρέχουμε σύγχρονες και ανταγωνιστικές αίθουσες για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο άξονας των μισθώσεων, στον οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα του χώρου. Ανακαινίζουμε το Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης για να μπορεί να φιλοξενεί πλέον θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και κονσέρτα υψηλών προδιαγραφών.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε φυσικά και στις συναυλίες αγαπημένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που θα πραγματοποιηθούν φέτος, το αναλυτικό πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα. Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε όμως και θα το κάνουμε με ιδιαίτερη χαρά είναι η διοργάνωση του Plisskën Festival τον Ιούνιο για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη.

Και καθώς οι εκθέσεις «GR80s. Η Ελλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη» και «160 χρόνια Made in Greece αποτελούν διοργανώσεις-σταθμούς στην πορεία μας, τόσο από άποψη επισκεψιμότητας όσο και από άποψη καινοτομίας, τη συμπλήρωση των είκοσι ετών δεν θα μπορούσαμε να μην τη γιορτάσουμε με τη διοργάνωση της ιστορικής έκθεσης «20 χρόνια Τεχνόπολη» κάνοντας μία αναδρομή σε όλα αυτά τα χρόνια που μας διαμόρφωσαν.

Η Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, τα τελευταία χρόνια, νέα και παράλληλα ώριμη, κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς του πολιτισμού στην πόλη και μας καλεί να γίνουμε μέρος αυτής για άλλη μία χρονιά.

Η καρδιά της πόλης γεννά πολιτισμό εδώ και 20 χρόνια –και θα συνεχίζει να παράγει και να δημιουργεί- στην Τεχνόπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν!

**Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2019 καθώς και φωτογραφικό υλικό. Μπορείτε να το βρείτε ηλεκτρονικά και εδώ.


Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300, 213 0109325
[email protected]

www.technopolis-athens.gr

#20yrsTechnopolis

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»