20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 15:31

Γιώργος Καμίνης: «Η κυβέρνηση ολιγώρησε στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ουσιών»

Την πολιτική ολιγωρία και τελικά τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία η κυβέρνηση προχωρεί στη νομοθέτηση της λειτουργίας χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, που από το 2014 υποστηρίζει ότι η μέθοδος πρέπει να δοκιμασθεί ώστε να αντιμετωπισθεί ο θάνατος στον δρόμο καθώς και η δημόσια χρήση ουσιών.

Μιλώντας στην Επιτροπή  Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχει εισαχθεί για συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνεργαστεί σε όποιο επίπεδο του ζητηθεί, εξέφρασε τον προβληματισμό του για περαιτέρω καθυστερήσεις, λόγω της ευρείας εξουσιοδότησης που ο νόμος παρέχει στον υπουργό Υγείας για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων προκειμένου να λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί.

Υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων για το ζήτημα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ήδη από το 2017 έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση, για την οποία ενημερώθηκε η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμμα και υιοθετήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, που την κατέθεσε ως πρόταση νόμου, τον Ιούλιο του 2018. Τότε όμως η κυβέρνηση την απέρριψε. «Εν τω μεταξύ όμως χάνονται ζωές στον δρόμο» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συνδράμει ώστε να μειωθεί η δημόσια χρήση ουσιών, οι θάνατοι στον δρόμο αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους ουσιοεξαρτημένους να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ήδη από το 2014 έχει διατυπώσει την πρότασή του για τη δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών. Συνεχής επικοινωνία της Αθήνας, σε επίπεδο δημάρχων αλλά και μεταξύ ειδικών και ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, με πόλεις όπως το Άμστερνταμ, τοΠαρίσι, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη, όπου λειτουργούν τέτοιες κοινωνικές δομές.

Tον Μάιο του 2017 ο δήμαρχος Αθηναίων συγκάλεσε τους φορείς και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης σε ανοιχτή σύσκεψη για τη διακίνηση και δημόσια χρήση ουσιών. Για τα συμπεράσματα της σύσκεψης ενημερώνονται από τον κ. Καμίνη, σε ευρεία σύσκεψη, τα πολιτικά κόμματα και οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 2017)

Έως τον Ιούνιο του 2017 ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ενημερώσει για τα ζητήματα της Αθήνας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τον Πρωθυπουργό, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 2018 ενημερώνεται με επιστολή –στην οποία δεν υπήρξε απάντηση– για την πρόταση του δήμου Αθηναίων περί εποπτευόμενης χρήσης ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός.

Τον Μάρτιο του 2018 συγκροτείται κοινή πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη με 18 επιφανείς Αθηναίους για την ανάγκη δημιουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης – Αποστέλλεται και δημοσιοποιείται επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Τον Ιούλιο του 2018, η πρόταση του δήμου Αθηναίων για τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ενσωματώνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες αργότερα, τον Ιούλιο του 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συνεδρίασε συμβολικά στον Πανελλήνιο, στην καρδιά του Πεδίου του Άρεως, κατά την οποία πήραν τον λόγο οι σύλλογοι κατοίκων της περιοχής. Ακολουθεί δημόσια συνάντηση στη Νομική Αθηνών (18/2/2019) και συζήτηση με φοιτητές – καθηγητές για την κατάσταση στο Ίδρυμα.