23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2019 08:00

Διαγωνισμός και έκθεση Ζωγραφικής για το βιβλίο στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας

Από την έναρξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων τον Απρίλιο 2018 και με αφορμή τη χρονιά που η Αθήνα έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση από την UNESCO, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας διενεργεί πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Βιβλίο και Παιδί: Διαβάζω, Εμπνέομαι και Φιλοτεχνώ».

Μέσα από επικοινωνία με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, οι μαθητές έχουν κληθεί να δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα με θέματα που αφορούν τα αγαπημένα τους βιβλία, ιστορίες και ήρωες.

Ο διαγωνισμός διαρκεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2019. Οι συμμετοχές, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1600 έργα, προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Μετά το πέρας του διαγωνισμού, ακολουθεί η αξιολόγηση και τα έργα που θα επιλεγούν θα εκτεθούν στην κεντρική αίθουσα του Σεράφειου του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Π. Ράλλη, από τις 5 έως τις 8 Απριλίου 2019. Η έκθεση των διακριθέντων έργων, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα πλαισιωθεί από ποικίλες δράσεις, όπως αφήγηση παραμυθιών, καλλιτεχνικά εργαστήρια, χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, κτλ., με κεντρικό θέμα την άρρηκτη σχέση των παιδιών με το βιβλίο.

Η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση και ενθάρρυνση της παιδικής τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη νέα γενιά της χώρας μας. Με ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις ζωγραφικής και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στοχεύει στο να απελευθερώσει την έκφραση των παιδιών μέσα από τη μητρική τους γλώσσα, την τέχνη. Συνεργάζεται με ένα δίκτυο εκπαιδευτικών οργανισμών και εταιριών από τους τομείς της εκπαίδευσης, της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, της συμμετοχής σε διεθνή πολιτιστικά προγράμματα και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Το σκεπτικό του διαγωνισμού: Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου ξεδιπλώνεται στα μάτια των παιδιών. Το ξεφύλλισμα της κάθε σελίδας είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί ενός μικρόκοσμου που γιγαντώνεται μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χαρτί και το μολύβι, τη γοητεία της ανάγνωσης. Αυτή την εμπειρία της φιλαναγνωσίας μεταφέρουν στον ζωγραφικό τους καμβά οι μικροί καλλιτέχνες και δημιουργούν έργα που μιλούν για την ιδανική σχέση: βιβλίο και παιδί! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).