31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 12:47

Εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη για τα αποθεματικά των δήμων

Τον Απρίλιο του 2015 η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση επιχείρησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δεσμεύσει τα ταμειακά αποθέματα των δήμων. Βλέπετε οι παλικαρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών απαιτούσαν να υπάρχει ένα σωσίβιο, που θα μπορούσε να βρεθεί μόνο στα αποθεματικά των νομικών προσώπων.

Η αντίδρασή μας -σας θυμίζω- ήταν άμεση.

Με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, στις 21 Απριλίου του 2015, είχαμε τονίσει την αντίθεσή μας επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας. Διακηρύξαμε την απόφασή μας να μην εφαρμόσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, και στην τελική ευθεία για τις εκλογές, η κυβέρνηση, χωρίς να πιέζεται, όπως η ίδια πανηγυρίζει, από τα μνημόνια, επιστρέφει δριμύτερη: οι Oργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης υποχρεώνονται να υπαγάγουν τα ταμειακά τους αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Γεγονός, που πλήττει την αυτοτέλειά τους, θέτει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβιάζει τον κοινοτικό χάρτη, περί τοπικής αυτονομίας.