07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 08:06

Σε δίκη ο Πέτρος Κωνσταντίνου μαζί με 26 απεργούς και συμπαραστάτες της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ

Στις 9 Γενάρη δικάζονται 26 εργαζόμενοι για την μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της «Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε» στον Ασπρόπυργο τον Δεκέμβρη 2014 – Γενάρη 2015, που είχε ως αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Χριστουγέννων.

Το Δεκέμβρη του 2014, πάνω από 160 εργαζόμενοι από Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Αλβανία αλλά και Έλληνες, που είχαν μείνει απλήρωτοι επί μήνες, οργανώθηκαν συλλογικά με την συγκρότηση επιτροπής εργαζομένων. Προχώρησαν σε μια δυναμική απεργία που έφερε στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες δουλειάς αλλά και την άγρια εκμετάλλευση στο χώρο της ανακύκλωσης και τις βλαπτικές συνέπειες στη ζωή χιλιάδων κατοίκων του Ασπροπύργου αλλά και των δυτικών συνοικιών της Αθήνας.

Με γενικές συνελεύσεις που είχαν μαζική συμμετοχή, αποφάσισαν ομόφωνα να αντιδράσουν στην υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης και της ίδιας τους της ζωής.

Στις 5/1/15 συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ 26 εργαζόμενοι και 6 συμπαραστάτες, μετά από μήνυση της εργοδοσίας. Η εργοδοσία Λαζόπουλου βρήκε την στήριξη της ΕΛΑΣ για να καταστείλει την απεργία και να ποινικοποιήσεις την συμπαράσταση στους απεργούς.

Ανάμεσά στους συμπαραστάτες είναι ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την «Ανταρσία στις γειτονιές» Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα και στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία είχε σύμβαση με τον δήμο, η οποία ακυρώθηκε λόγω της μη συμμόρφωσης στις εταιρικές της υποχρεώσεις.

Επίσης, κατηγορούμενοι είναι ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Μπάνος, ο οποίος βρισκόταν στο εργοστάσιο και με την επαγγελματική του ιδιότητα. Οι υπόλοιποι τρεις συμπαραστάτες που κατηγορούνται είναι η Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και ο Καν Μοχάμεντ, μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.

«Το εργοστάσιο παραδόθηκε στις φλόγες ένα χρόνο μετά,το 2015 πνίγοντας με τοξικό νέφος όλο το λεκανοπέδιο, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις του κόσμου στη Δυτική Αττική» δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Πέρα από τις ανεπίτρεπτες διώξεις, είναι απαράδεκτο να επιχειρείται σήμερα στον ίδιο χώρο η λειτουργία καύσης σύμμικτων υλικών -με συμφωνία δήμων Αθήνας και Ασπροπύργου μετά από την αγορά του οικοπέδου από τον Δήμο Αθήνας- με συνέπεια να μολύνουν το περιβάλλον και να κάνουν την ζωή των κατοίκων αφόρητη».

Καλούμε τα συνδικάτα και τα δημοτικά συμβούλια να παραστούν στη δίκη και να απαιτήσουν την αθώωση των κατηγορουμένων.