04 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2018 19:00

Η αγαπημένη Ισλανδή συγγραφέας Yrsa Sigurdardóttir έρχεται στην Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου!

Η πολυβραβευμένη Yrsa Sigurdardóttir, ένα από τα μεγαλύτερα ονόµατα του θρίλερ παγκοσμίως, επισκέπτεται την Αθήνα, καλεσμένη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Οι φανατικοί αναγνώστες της θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, στις 9 το βράδυ, στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1), να απολαύσουν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση με επίκεντρο τα βιβλία της, τη ζωή και το έργο της, αλλά και τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, με τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη. Θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία από τα αγγλικά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με το πρόγραμμα Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται» των πρεσβειών και ινστιτούτων των Βορείων Χωρών, σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, το Public, καθώς και με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ισλανδίας στο Όσλο.

Η Ισλανδή  Yrsa Sigurdardóttir  (Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, 1963), πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα δύο παιδιών, θεωρείται από τα νέα μεγάλα ονόματα του θρίλερ και έχει χαρακτηριστεί ως η ισλανδική απάντηση στον Stieg Larsson. Η πρωτότυπη γραφή της, που συνδυάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με την έρευνα της γεμάτης μυστήριο αρχαίας ιστορίας της χώρας της, δίνει μια μοναδικότητα στην πλοκή των μυθιστορημάτων της. Τα βιβλία της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς, ενώ αρκετά από αυτά μεταφέρονται στον κινηματογράφο.

Η συγγραφέας συνδυάζει την αστυνομική πλοκή και τον μυστικισμό με ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Η Yrsa λατρεύει τρία πράγματα: το ιστορικό παρελθόν της παγωμένης Ισλανδίας, τις ιστορίες των φαντασμάτων και τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Διαθέτει τον μοναδικό τρόπο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, φωτίζοντας προσεκτικά τα κίνητρα και τις προθέσεις των προσώπων της και φέρνοντας μόνο την τελευταία στιγμή στην επιφάνεια τη συνολική εικόνα των γεγονότων.

Στην πρόσφατη βραβευμένη σειρά της με ήρωες την παιδοψυχολόγο Φρέιγια και τον αστυνόμο Χούλνταρ κυκλοφορούν ήδη δύο βιβλία στα ελληνικά σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, το «DNA» και «Το Μήνυμα» που εκδόθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).