Ευγενίδης

Για το «γεμάτο νόημα ταξίδι» του στην Αθήνα, μίλησε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides, που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο δημοφιλής συγγραφέας με τα εκατομμύρια αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, συνομιλεί το βράδυ στις 20.00 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με τη συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη και τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη. Η επίσκεψή του γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενώ για τη σημερινή εκδήλωση συνεργάστηκαν με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και οι εκδόσεις Πατάκη και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο δημαρχιακό μέγαρο υποδέχθηκαν τον Τζέφρυ Ευγενίδη η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά και στελέχη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και του δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των Η.Π.Α., του ΚΠΙΣΝ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και των εκδόσεων Πατάκη. Ο βραβευμένος συγγραφέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδοχή και μίλησε για τα ελληνικά του γονίδια, καθώς και για την ιστορία του πατέρα του.

Όσο για την Αθήνα της κρίσης, «Δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω, αλλά η πρώτη εντύπωσή μου είναι ότι τα πράγματα δείχνουν καταρχήν καλύτερα απ’ ό, τι φανταζόμουν», δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Είμαι παθιασμένος με το γράψιμο και αφιερώνω πολλά χρόνια στη συγγραφή κάθε βιβλίου μου», εξήγησε ο Τζέφρυ Ευγενίδης, διευκρινίζοντας ότι αντλεί έμπνευση από τους ανθρώπους και το περιβάλλον στην πόλη όπου έζησε και μεγάλωσε, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση καταπώς συνδυάζει ή επηρεάζεται από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις όταν γράφει τα μυθιστορήματα ή διηγήματά του, ο συγγραφέας διευκρίνισε: «Δεν κάνω πολιτική μέσα απ’ τα βιβλία μου. Θα μπορούσα για παράδειγμα να μιλήσω για την οπλοκατοχή, αλλά όχι πολιτικά. Αν ήθελα ν’ αλλάξω πράγματα στην κοινωνία και την πολιτική, θα το έκανα με άλλους τρόπους κι όχι μέσα απ’ τη μυθοπλασία». Εξέφρασε μάλιστα τη συμφωνία του με τον George Saunders, επίσης ελληνικής καταγωγής συγγραφέα βραβευμένο με το Booker prize 2017, «ότι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεις τον ψηφοφόρο με ενσυναίσθηση».

Μιλώντας για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Αμερική, ο Ευγενίδης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι ένας συνδυασμός εκπαίδευσης και ευημερίας, αναφέροντας την ευκαιρία που αποτέλεσε για τον ίδιο η δυνατότητα μιας καλής εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος σε βιωματικά στοιχεία που ενσωματώθηκαν σε διηγήματα της συλλογής «Δελτία παραπόνων» (εκδ. Πατάκη 2018), ο βραβευμένος πεζογράφος μίλησε για τις ‘Παραπονιάρες’, διήγημα που ουσιαστικά είναι ένα ‘παράθυρο στη ζωή’ της μητέρας του και ο τρόπος του να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της. «Ήταν φανατική αναγνώστρια και με επηρέασε. Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο, μου έστελνε βιβλία που ‘συμπτωματικά’ μιλούσαν για νέους που ήθελαν να γίνουν συγγραφείς. Τότε δεν τα διάβαζα, αλλά το συνειδητοποίησα πολύ αργότερα!», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το «Middlesex» που του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ, επισήμανε ότι το θέμα – που, όπως τόνισε, έχει να κάνει με ταυτότητα φύλου, αλλά όχι μόνο - αρχικά δεν γνώρισε τόσο μεγάλη απήχηση, μέχρι να έρθει η βράβευση. «Μ’ ενδιέφερε το πώς νιώθει ένας άνθρωπος με την ταυτότητά του, πώς κατανοούμε τον εαυτό μας και θέλω ν’ ασχολούμαι με θέματα πριν γίνουν της μόδας. Το βιβλίο στο μεταξύ διαβάζεται από φοιτητές ιατρικών σχολών για να δουν πώς νιώθουν αυτά τα άτομα. Πλέον γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα θέματα καθορισμού ταυτότητας. Το φύλο καθορίζεται από πολλούς παράγοντες - γενετικούς, ορμόνες, τροφές που προσλαμβάνουν τα έμβρυα, περιβαλλοντικούς. Εγώ όμως ήθελα να μιλήσω για την ελευθερία βούλησης, την ελευθερία εν γένει. Το αποτύπωμά μας δεν είναι εντελώς καθορισμένο από τα γονίδια, μπορεί ν’ αλλάξει και με τη θέλησή μας».

Για τη μεγάλη χαρά να εντάσσεται στη θεματική των Ξένων Συγγραφέων ένας λογοτέχνης της σπουδαιότητας και της διεθνούς εμβέλειας του Τζέφρυ Ευγενίδη μίλησε η Εριφύλη Μαρωνίτη, Διαχειρίστρια Έργου της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Για τη δημιουργική συνεργασία με το δήμο Αθηναίων σε δράσεις πολιτισμού μίλησε η Monica Cummings, Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας. Η εκδότριά του στα ελληνικά, Άννα Πατάκη εξέφρασε την ελπίδα ότι με την επίσκεψη του Τζέφρυ Ευγενίδη θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις του συγγραφέα με τους Έλληνες αναγνώστες. Ο Διευθυντής Μarketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τόνισε ότι δεν θα  μπορούσε να φανταστεί καλύτερο κλείσιμο των ποικίλων εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ το φετινό Σεπτέμβρη από τη σημερινή εκδήλωση με τον Τζέφρυ Ευγενίδη. Από την πλευρά της η διαχειρίστρια δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπογράμμισε ότι το ΙΣΝ στηρίζει την Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου μέσα στο  ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων. 

Στο πλαίσιο της αποψινής συζήτησης στο ΚΠΙΣΝ, ο συγγραφέας, με αφετηρία την ελληνο-ιρλανδική καταγωγή του και τη συμβολική και ουσιαστική επίδρασή της στον ίδιο και το έργο του, θα μιλήσει για τα ζητήματα της μεικτής και της ρευστής ταυτότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και για το αν οι βιολογικοί ή οι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν την προσωπικότητά μας. Επίσης, θα αναφερθεί και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης και για τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτής της κρίσης από την κρίση που χτύπησε τη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ, μια πόλη που υπήρξε πρότυπο ανάπτυξης αλλά βυθίστηκε στην κοινωνική και οικονομική κρίση.

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό θα γίνει με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 18.30 στο ΚΠΙΣΝ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30. Μετά το πέρας της διάλεξης ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η επίσκεψη του Jeffrey Eugenides στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των Η.Π.Α., των Εκδόσεων Πατάκη και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Ημερομηνία: 
Πεμ, 27/09/2018 - 22:00

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.