13 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 17:30

Ο Νορβηγός συγγραφέας Hans Olav Lahlum, η Αθήνα και τα μυστήρια!

Ο αινιγματικός Νορβηγός συγγραφέας Hans Olav Lahlum έρχεται στην Αθήνα καλεσμένος της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 20:30 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα «Ο αινιγματικός κόσμος του Hans Olav Lahlum : Αστυνομικά Μυστήρια και σύγχρονη ιστορία στη Νορβηγία». Παρών θα είναι ο συγγραφέας Hans Olav Lahlum, τον οποίο θα προλογίσει ο Χριστόδουλος Λιθαρής, μεταφραστής της σειράς στα Ελληνικά. Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018», των εκδόσεων Φανταστικός Κόσμος και του ΙΑΝΟΣ, με τη στήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας και εντάσσεται στον κύκλο «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέπτης της κοινωνίας τους;».

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τα βιβλία του Hans Olav Lahlum:

Ο Hans Olav Lahlum δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τη σκανδιναβική παράδοση των τελευταίων χρόνων. Ήρωες των βιβλίων του, ο φιλόδοξος νεαρός ντετέκτιβ K2 και η ευφυέστατη νεαρή Πατρίσια, που ζει καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα ύστερα από ένα φοβερό ατύχημα. Οι δυο τους καλούνται να εντοπίσουν τα ψέματα και να προσδιορίσουν ποιος από τους υπόπτους είχε το ισχυρότερο κίνητρο για να διαπράξει φόνο!

Με εμφανείς επιρροές από την Agatha Christie –το πολυτελές μέγαρο με τους πολλούς καλεσμένους, το γεγονός ότι όλοι είναι ύποπτοι, τα μυστικά του παρελθόντος που στοιχειώνουν το παρόν–, ο συγγραφέας χτίζει σταδιακά έναν γρίφο που απαιτεί παρατηρητικότητα και ευφυΐα για να λυθεί. Όλοι οι ύποπτοι ψεύδονται σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Πιστός στα διδάγματα της βρετανικής σχολής ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και τον προειδοποιεί ότι ο ένοχος είναι πολλές φορές αυτός που φαίνεται να μην έχει να κερδίσει τίποτα. Παράλληλα αφυπνίζει αναμνήσεις και ταξιδεύει τους αναγνώστες στη νορβηγική ιστορία και σε έναν κόσμο εξαπάτησης και προδοσίας, εκδίκησης και των πιο δαιδαλωδών εγκλημάτων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Hans Olav Lahlum (Χανς Ούλαβ Λάλουμ) γεννήθηκε το 1973 στη Νορβηγία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Όσλο το 2002. Στο επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται βιογραφίες διάσημων πολιτικών, καθώς και ένα βιβλίο για όλους τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος συμμετέχει στα κοινά ως μέλος του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος.

Δεινός σκακιστής αλλά και διοργανωτής τουρνουά, φημίζεται για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του, με γούνινα προστατευτικά αυτιών σε κλειστούς χώρους ή με το μισό πρόσωπό του αξύριστο και το άλλο μισό ξυρισμένο, όμως πίσω από αυτό το sui generis παρουσιαστικό κρύβεται ένας συνδυασμός τετράγωνης λογικής με πολύ χιούμορ. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται έμπρακτα και… έντυπα.

Στις 22-23 Μαΐου 2013, ο Lahlum έδωσε συνέντευξη διάρκειας 30 ωρών, 1 λεπτού και 44 δευτερολέπτων, η οποία καταχωρίστηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, έχοντας ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά 4 ώρες.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα Οι ανθρώπινες μύγες* ήταν η πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα, την οποία ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία, με πρωταγωνιστές τον ντετέκτιβ Κόλμπιορν Κρίστιανσεν και τη δαιμόνια βοηθό του Πατρίσια Μπόρκμαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της σειράς Κ2 & ΠΑΤΡΙΣΙΑ.

*Στην αγγλική μετάφρασή του, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Petrona ως το Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2015.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).