19 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018 10:00

Ξεκίνησε η έκθεση «160 χρόνια made in Greece» στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

Η μεγάλη ιστορική έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» άνοιξε τις πύλες της στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ένα μόλις χρόνο, μετά την έκθεση – φαινόμενο «Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», που υποδέχτηκε περισσότερους από 80.000 επισκέπτες.

Ένα καινούργιο ταξίδι από τις απαρχές ως τις λαμπρές στιγμές και τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής βιομηχανίας, που ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως και τις 25 Μαρτίου 2018.

«Σε μια περίοδο, στην οποία η ανάπτυξη και η οικονομική ανάκαμψη αποτελούν βασική επιδίωξη και κεντρικό θέμα στη δημόσια συζήτηση, η έκθεση ανοίγει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας την έκθεση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Άγνωστες ιστορίες, για γνωστά ονόματα επιχειρήσεων που μοιάζουν να είναι εδώ «από πάντα», διαφημίσεις που μετρούν πάνω από μισό αιώνα ζωής κι όμως παραμένουν επίκαιρες, ανέκδοτα περιστατικά και πρωτοπόρα βιομηχανικά βήματα ζωντανεύουν με τη βοήθεια 800 εκθεμάτων – φωτογραφίες, μηχανήματα, πρώτες ύλες, σπάνια έγγραφα, ντοκουμέντα – αλλά και απολαυστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Τρεις ενότητες, οκτώ κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες συναντιούνται στον αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό των νέων, των κατοίκων αλλά και επισκεπτών της Αθήνας που συνεχώς εξελίσσεται και μας αιφνιδιάζει με τα ευφάνταστα εγχειρήματά του.

«Αφορμή για την έκθεση «160 χρόνια made in Greece» αποτέλεσε η συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας που από το 1857 έδωσε ενέργεια και φως στην Αθήνα» τόνισε στην επίσημη παρουσίαση στα Μέσα Ενημέρωσης η πρόεδρος της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων κυρία Πόπη Διαμαντάκου, σημειώνοντας ότι «σήμερα, αποτελεί ένα σπάνιο –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- ιστορικό μνημείο, καθώς έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό και ανοιχτό σε όλους πολυχώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης κ. Κωστής Μπιτζάνης σημείωσε ότι «η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων είναι ο 3ος πιο δημοφιλής πολιτιστικός προορισμός μεταξύ των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών της μητροπολιτικής Αθήνας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Public Issue για λογαριασμό του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, που έχει ως ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου 2018 – 25 Μαρτίου 2018

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη

Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης

Μουσειολογική επιμέλεια: Μαρία Φλώρου & Δέσποινα Ανδριοπούλου

Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη

Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι

Οπτική ταυτότητα: pi6 communication design

Project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι 

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00, Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00

Γενική είσοδος: 4 ευρώ-Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ