035A0155C2FF20710E4651556C00435B

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

-Προστασία πόλης από επεισόδια.

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι να επέλθει κάποια νομοθετική τροποποίηση για τους βανδαλισμούς, ώστε να αρθεί η ατιμωρησία. Νομίζω ότι το να τους πιάνουν και να τους αφήνουν, με βάση την κοινή ποινική δικονομία, έχει αποδειχθεί τελείως εσφαλμένο. Σκοπεύω να αναλάβω πρωτοβουλία να συζητήσω με όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα τι θα πρέπει πολύ σοβαρά να κάνουμε. Το συζητάω ήδη  με κάποιους νομικούς Η αστυνομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε τμήμα της αντιπολίτευσης. Χρειάζονται νομοθετικές τροποποιήσεις γιατί αυτό το πράγμα θα το πληρώσουμε κάποια στιγμή όλοι. Η βία είναι κλιμακούμενη. Από την μία πλευρά οι συντεχνίες που δεν αφήνουν όσους καταστηματάρχες θέλουν, να ανοίξουν τις Κυριακές και από την άλλη τους εμποδίζουν με φυσικό τρόπο. Αν αυτό δεν είναι βία, τότε τι είναι;».

  

-Αν αυτά είναι δύο διαφορετικά φαινόμενα.

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ναι αλλά η «σούμα» είναι ότι ζούμε σε μία πόλη όπου αρχίζει σιγά σιγά να απλώνεται η σκιά του φόβου. Πήγα χθες στην Ερμού και μέσα σε όλη αυτή την πολύ άσχημη εικόνα είδα κάτι ελπιδοφόρο. Είδα ότι σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, είχαν ανοίξει καινούργια καταστήματα. Η πόλη έχει αρχίσει -στο κέντρο της- και συνέρχεται σιγά-σιγά. Και όταν αρχίζει και συνέρχεται  ο εμπορικός κόσμος, να παίρνει μια ανάσα, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Θα κάτσουμε να ασχοληθούμε αυτή την στιγμή τι είδους βία είναι αυτή που εμποδίζει τον καταστηματάρχη να ανοίξει και τι είδους βία είναι ο μπαχαλάκης που τα σπάει; Φυσικά είναι διαφορετικά φαινόμενα. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει ένα θέμα τήρησης της νομιμότητας που αρχίζει να μας φαίνεται ως κάτι το εξωτικό».

  

-Για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ορίστε τι έκαναν στον ελληνοαυστραλό που τόλμησε να κάνει ψώνια Κυριακή στην Ερμού. Τον έσπασαν στον ξύλο. Αυτό εμένα με εξεγείρει. Σ' αυτό δεν υπάρχουν πλέον κομματικά χρώματα και διαφοροποιήσεις. Η βία είναι βία και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και αν δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε  μόνο με την αστυνομική δύναμη, πρέπει να κινητοποιηθεί και η νομοθετική εξουσία. Αυτό έχω να πω και αυτό θα πάω να κάνω. Όπως το είχα κάνει σε ένα άλλο πεδίο: με τις διαδηλώσεις. Είμαι ένας άνθρωπος, που μπορεί ορισμένοι από κάποια κομμάτια της Αριστεράς να διαφωνούν μαζί μου , αλλά πιστεύω στα δικαιώματα και τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους και γεννούν και αντίστοιχες υποχρεώσεις. Δικαιώματα με ευθύνη. Εγώ σ' αυτό το πράγμα πιστεύω και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω. Με τα δικαιώματα ασχολιόμουν, ως Συνήγορος του Πολίτη. Τα δικαιώματα είναι θεμέλιο του πολιτεύματός μας. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας. Έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να εθιζόμαστε στα φαινόμενα της βίας και της ανομίας. Καλύτερος τρόπος υπονόμευσης της δημοκρατίας δεν υπάρχει».

 

-Για τα όρια κριτικής στη δικαιοσύνη

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ:  «Νομίζω ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία θέλει και κάποιου είδους συμπεριφορές. Μπορεί να διαφωνούμε με πάρα πολλά πράγματα αλλά, πρέπει να υπάρχει και κάποια αυτοσυγκράτηση, ειδικά από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρέπει ο υπουργός να απέχει από το να ασκεί τέτοιου είδους κριτική σε δικαστικές αποφάσεις και φαίνεται ότι αποδίδει σκοπιμότητα στους δικαστές. Κάθε απόφαση υπόκειται σε κριτική. Ο τελευταίος που πρέπει να το κάνει είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του συγκεκριμένου υπουργείου. Το να υπαινίσσεσαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να μένει έτσι. Δεν λέω ότι ο κόσμος αποτελείται από αθώες περιστερές, αλλά όταν λέμε κάτι τόσο σοβαρό πρέπει να το πηγαίνουμε μέχρι τέλους».

Ημερομηνία: 
Τετ, 19/07/2017 - 16:10

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.