ΚΟΜΜΑΤΑ

Την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Αστυνομίας στην Αθήνα και της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας στους πολίτες, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σε κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που συγκάλεσε στο Δημαρχείο της Αθήνας. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι χωρίς ολοκληρωμένο και σύγχρονο αστυνομικό σχεδιασμό και χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, η κατάσταση στην πόλη θα επιδεινώνεται.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και τα Πανεπιστήμια στην οποία αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα έξαρσης της εγκληματικότητας, με αιχμή τη διακίνηση και δημόσια χρήση ναρκωτικών, το παραεμπόριο, τις κλοπές και την πορνεία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε σε κινήσεις ενίσχυσης του δυναμικού στην αστυνόμευση της πόλης, στις οποίες προχωρά η ηγεσία του υπουργείου, σημειώνοντας ότι οι ανάγκες που προέκυψαν για τη διαχείριση του προσφυγικού, προκάλεσαν απώλειες θέσεων αστυνομικών στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα. Τόνισε ότι οι πόρτες της πολιτικής ηγεσίας είναι πάντα ανοιχτές για ουσιαστική συνεργασία.        

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (Κατερίνα Κνήτου και Βάλια Δημοπούλου-ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Βορίδης-ΝΔ, Τόνια Αντωνίου-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σοφιανός-ΚΚΕ, Σπύρος Λυκούδης-Ποτάμι, Κωνσταντίνος Κατσίκης-ΑΝ.ΕΛ, Μάριος Γεωργιάδης-Ένωσης Κεντρώων, Έφη Παγκάλου-Δημοκρατική Αριστερά) επισήμαναν την ανοδική πορεία που ακολουθεί η πόλη της Αθήνας και συμφώνησαν στην ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου ασφάλειας και ανάπτυξης, με ευρεία συναίνεση. Συμφώνησαν επίσης ότι για τα ζητήματα της πρωτεύουσας πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή, από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

Η κυρία Κατερίνα Κνήτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού τόνισε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να είναι η ασφαλέστερη πόλη στην Ευρώπη και τόνισε ότι διαφωνεί με την εικόνα της Αθήνας, όπως σκιαγραφήθηκε από το δήμαρχο Αθηναίων.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζοντας μετριοπαθείς τους χαρακτηρισμούς του δημάρχου, τόνισε πως απαιτείται συνολικό αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, με στόχο να επανέλθει η νομιμότητα στην πόλη.

Η κυρία Τόνια Αντωνίου, υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε αναγκαία τη συζήτηση των προβλημάτων της Αθήνας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για άβατο των Εξαρχείων, ανυπαρξία αστυνόμευσης, εξάπλωση της εμπορίας ναρκωτικών και της ανομίας.

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε την ανάγκη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της Αθήνας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού κ. Σπύρος Λυκούδης  σημειώνοντας ότι η συναίνεση όλων, πολιτικού κόσμου και φορέων πρέπει να είναι δεδομένη.

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης τόνισε ότι οι ευθύνες είναι συνολικές, ενώ, όπως είπε, συλλογική πρέπει να είναι και η προσπάθεια αντιστροφής της παθογένειας, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων κ. Μάριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα συνολικές αποφάσεις. Την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων σε κλίμα συναίνεσης εξήρε από τη ΔΗΜΑΡ η υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρία Έφη Παγκάλου εκφράζοντας την αγωνία της για το αν υπάρχει τελικά τέτοια κοινή βούληση.

Ακολουθούν οι δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ

Δημοσιογράφος: Κύριε δήμαρχε, με βάση τα αποτελέσματα που είχε η παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο στο παρελθόν, όταν είχατε πάει στο υπουργικό συμβούλιο ως Συνήγορος του Πολίτη, τι περιμένετε τώρα από την παρουσίαση των κομμάτων;

Γιώργος Καμίνης: «Αυτό που έχω προσπαθήσει αυτές τις δύο μέρες να τονίσω, είναι ότι πλέον τα προβλήματα της πόλης έχουν τέτοιο εύρος, τέτοια ποικιλία και τέτοιο βάθος, που δεν αφήνουν τον δήμο να κάνει τη δουλειά του, ακόμη και εκεί που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Να μη σας φέρω παραδείγματα για το θέμα της καθαριότητας και πως μπορούν να περνάνε κάποιοι να ανακατεύουν τους κάδους ανακύκλωσης, να τα πετάνε όλα και να φεύγουν.

Να μην σας αναφέρω για κλοπές ηλεκτρολογικού υλικού που έχουν γίνει δυο φορές στο Λυκαβηττό και αυτή τη στιγμή ο λόφος είναι σκοτεινός. Να μην σας αναφέρω ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ΟΚΑΝΑ, να ανοίξουμε έναν ξενώνα που είναι απαραίτητος για την διανυκτέρευση των τοξικοεξαρτημένων αστέγων, γιατί σε ακτίνα 100 μέτρων, από εκεί που πρόκειται να ανοίξει, υπάρχουν δύο καταλήψεις και οι κάτοικοι δεν μπορούν να το δεχτούν. Προσπάθησα να δείξω την αλληλεξάρτηση των προβλημάτων δημοτικής αρμοδιότητας της πόλης με το ευρύτερο θέμα της ασφάλειας. Δεν ζητάει κανείς αστυνομοκρατία. Ζητάμε παρουσία της αστυνομίας, και το εξήγησα τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Η συστηματική αστυνομική παρουσία, αποτρέπει το έγκλημα. Σχετικά με τα στατιστικά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια, αμφισβητώ την ακρίβεια. Εννοώ ότι οι άνθρωποι που γίνονται θύματα εγκληματικής συμπεριφοράς, δεν πάνε να το καταγγείλουν γιατί το θεωρούν πλέον περιττό κόπο. Ο κόσμος είναι πλέον απαυδισμένος. Οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι απολύτως ανεπαρκείς. Τα ακούσαμε χθες από τους εκπροσώπους των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ, ότι υπάρχουν αστυνομικά τμήματα ή τμήματα ασφαλείας που κλείνουν το βράδυ, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.

Πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα χωρίς μεγαλοστομίες, με ένα σφικτό σχήμα όπου να εκπροσωπείται η κυβέρνηση, η περιφέρεια, ο δήμος. Ένα επίσης σφιχτό σχήμα να αναλάβει την εκπόνηση των προτάσεων ώστε μέσα σε έξι μήνες να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα στο ζήτημα της ασφάλειας. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Είναι τρομακτικό, είναι πάρα πολύ απογοητευτικό να καταβάλλουμε τρομακτικές προσπάθειες να αναδείξουμε τον πολιτισμό της Αθήνας, να προσελκύσουμε τουρισμό, να κάνουμε χίλια δυο πράγματα, να υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου που μας φέρνει τουρίστες, και ουσιαστικά εμείς τους ανθρώπους αυτούς, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε πέντε απλά πράγματα, τους ανθρώπους αυτούς να κινδυνεύουμε να τους χάσουμε. Δεν υπάρχουν δικαιώματα, χωρίς ασφάλεια. Όποιος ξέρει έστω και στοιχειωδώς το τι σημαίνει δικαιώματα, ξέρει ότι τα δικαιώματα εκπηγάζουν ιστορικά από το αίτημα για ασφάλεια. Δεν συγκρούονται αυτά τα δύο, η ασφάλεια και τα δικαιώματα».

Δημοσιογράφος: Σημάδια καλυτέρευσης υπάρχουν, κ. δήμαρχε; Γιατί ο κ. Τόσκας έτσι το παρουσίασε.

Γ. Καμίνης: «Ο κ.Τόσκας ας έχει την άποψή του. Η εντύπωση που αποκομίζω ως δήμαρχος είναι εντελώς διαφορετική».

Δημοσιογράφος: Για το θέμα με τα Εξάρχεια, με το κοντέινερ, τι θα κάνετε; Έχετε κάνει αίτημα να σας βοηθήσουν.

Γ. Καμίνης: «Ο δήμος έχει τα μέσα ανά πάσα στιγμή να το σηκώσει. Έχει ενημερωθεί η Αστυνομία. Μπορεί να απομακρυνθεί αυτό το κοντέινερ χωρίς αστυνομική συνοδεία στα Εξάρχεια; Δεν μπορεί».

Δημήτρης Αναγνωστάκης (γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης): «Αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του κ. δημάρχου Αθηναίων για μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης σχετικά με την ανάδειξη της πρωτεύουσας της χώρας. ως πρωτεύουσα με ασφάλεια που θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια εκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Έγινε μια ιδιαίτερη αναφορά σε επιμέρους ζητήματα σχετικά και με την παραβατικότητα και την μικρή, μεσαία και μεγάλη εγκληματικότητα. Νομίζω ότι δοθήκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και αποφασίστηκε νε υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο δεν θα απαντά μόνο αστυνομικά, αλλά θα απαντά σε όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι πολίτες του δήμου Αθηναίων. Έτσι λοιπόν από την πλευρά της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλώσαμε διαθεσιμότητα να συμβάλουμε στην εκπόνηση αυτού του κοινού συγκροτημένου μεγάλου σχεδίου που απαντά στα κοινωνικά ζητήματα, που έτσι κι αλλιώς υφίστανται στον δήμο της Αθήνας. Από την άλλη, υπήρξε η δέσμευση να γίνει μια δεύτερου επιπέδου συζήτηση σε επίπεδο Βουλής -και εκεί είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλα τα απαραίτητα στοιχεία- έτσι ώστε να υπάρξει η έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση, τόσο των πολιτικών κομμάτων, όσο και των πολιτών της χώρας. Ως φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλώσαμε, παρουσία των κομμάτων και του δήμαρχου, τις καθημερινές προσπάθειες αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ευκαιριών που μας δίνονται μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και άλλων ταμείων, όπως το Tαμείο Eσωτερικής Aσφάλειας για να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση και να δώσουμε στις γυναίκες και στους άνδρες της ΕΛΑΣ όλα εκείνα τα εφόδια να είναι αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στους Έλληνες πολίτες».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι οι βανδαλισμοί και τα προβλήματα έχουν μειωθεί στην Αθήνα και επίσης για το κοντέινερ στα Εξάρχεια ότι είναι θέμα του δήμου.

Δ. Αναγνωστάκης: «Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα στοιχεία μαρτυρούν μια μείωση που σοβαρού εγκλήματος και μια αύξηση στη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα. Να γίνω πιο αναλυτικός: δεν έχουμε, ευτυχώς, αύξηση στις κλοπές οικιών, καταστημάτων, έχουμε όμως, ένα τσίμπημα στους δείχτες που αναφέρονται και σχετίζονται με αρπαγή κινητών, αρπαγή πορτοφολιών, αρπαγή τσαντών. Για αυτό, σε συνεργασία με τη φυσική ηγεσία, αλλά ιδιαίτερα με τον υποστράτηγο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον κ. Ασημακόπουλο, ήδη έχει εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, δηλαδή τάξη και ασφάλεια, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε με την εμφανή αστυνόμευση αποτρεπτικά - προληπτικά, αλλά με την παρουσία της Ασφάλειας να έχουμε τις συλλήψεις για παραδειγματισμό και αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Σε ό,τι άφορα το κοντέινερ των Εξαρχείων, νομίζω ότι τόσο οι δηλώσεις του κ. αναπληρωτή υπουργού, όσο και του κ. δημάρχου αναδεικνύουν ότι θα πρέπει από κοινού να παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο νομίζω ότι έχει μεγιστοποιηθεί σε σχέση με άλλα ζητήματα. Είναι σαφώς μια κοινή προσπάθεια που πρέπει να γίνει, εμείς θα συνδράμουμε τον δήμο. Εφ΄ όσον έχει ζητηθεί, θα υπάρξει η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να γίνει η απομάκρυνση του συγκεκριμένου κοντέινερ».

Μάκης Βορίδης (ΝΔ): «Στη σημερινή σύσκεψη ο δήμαρχος Αθηναίων εξέπεμψε κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί από πλευράς εγκληματικότητας στο δήμο της Αθήνας: εμπορία ναρκωτικών σε δημόσια θέα, σωματεμπορία, παιδική πορνεία, άβατο των Εξαρχείων, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οργανωμένη εκμετάλλευση επαιτών, ρύπανση συνθέτουν ένα σκηνικό αποσύνθεσης. Με τη σημερινή σύσκεψη αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση αγκυλωμένη στις ιδεοληψίες της, δεν θέλει και δεν μπορεί να δώσει λύση. Η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα προστατεύσει το δικαίωμα στην ασφάλεια των πολιτών, θα ενεργήσει με γνώμονα την επιβολή του νόμου και της τάξης, θα επιδείξει μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα, θα αντιμετωπίσει και θα πλήξει καίρια και άμεσα την πολιτική βία των άκρων Για τη ΝΔ η ασφάλεια των πολιτών είναι ύψιστη πολιτική προτεραιότητα»

Τόνια Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ): «Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αρωγός στην προσπάθεια του δημάρχου κ. Καμίνη και της δημοτικής αρχής για την επίλυση των προβλημάτων του δήμου Αθηναίων. Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω της κρίσης, αλλά αποτυπώνουν και τα προβλήματα όλης της χώρας και ιδίως του κέντρου της Αθήνας. Κατά την άποψή μας οφείλονται και στην κρίση, αλλά και στην εγκατάλειψη της καθημερινότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι κοινωνικές δομές καταρρέουν και χρειάζεται παρέμβαση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και όπως ειπώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους τα θέματα με τους άστεγους, με το παρεμπόριο και όλα αυτά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πάρα πολύ σοβαρά. Χρειάζεται κατά την άποψή μας ένα συνολικό σχέδιο από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων που έχει την πολιτική πρόταση και τις πολιτικές, καθώς και από όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο δήμο της Αθήνας. Για να είμαστε αποτελεσματικοί χρειάζεται συνεννόηση. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ. Θα βάλω ως μεγάλο θέμα αυτό των Εξαρχείων, επειδή το ΠΑΣΟΚ λόγω του κτιρίου που είναι εκεί το βιώνει καθημερινά το πρόβλημα και μετά από πολλές παρεμβάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχαμε αστυνόμευση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί σε κανένα σημείο της πόλης να υπάρχει άβατο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το καταδικάζουμε και χρειάζεται συνολική παράμβαση από την κυβέρνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα της Αθήνας στη Βουλή, διότι είναι και η μικρογραφία των προβλημάτων της χώρας. Ήταν και πρόταση του ΠΑΣΟΚ το ζήτησε και ο δήμαρχος Αθηναίων. Συμφωνούμε με την πρότασή του και πρέπει να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα στο Κοινοβούλιο για να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να μας πουν ποια θα είναι η πολιτική τους παρέμβαση. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν σήμερα εδώ. Θα συμφωνήσω με τον δήμαρχο τον κ. Καμίνη ότι το θέμα ασφάλειας είναι το κεντρικό θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή τους πολίτες και τους κατοίκους της Αττικής. Από κει και πέρα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από πάρα πολλά υπουργεία. Είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. Χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις και ελπίζουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να δείξει την ανάλογη θέληση για τα προβλήματα των κατοίκων της Αθήνας».

Σε δήλωση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ συμμετείχε με τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Σοφιανό και Στέλιο Λάμπρου στη συνάντηση που κάλεσε ο δήμαρχος της Αθήνας με τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής για να ενημερώσει στα θέματα που ο ίδιος ιεραρχεί σαν κύρια προβλήματα της πόλης. Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».  

Σπύρος Λυκούδης (αντιπρόεδρος Βουλής – Ποτάμι): «Νομίζω ότι έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ακριβώς γιατί υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική εισήγηση του δήμαρχου. Ο δήμαρχος, με ειλικρίνεια, ανέδειξε τις ζοφερές πλευρές της πόλης. Τα δύσκολα ζητήματα και μας υποχρέωσε όλους να πάρουμε θέση και να μιλήσουμε για αυτά. Θα μπορούσε να κάνει μια γενική, ισορροπημένη εισήγηση και να είμαστε όλοι καλά κι αγαπημένοι. Αλλά δεν είναι έτσι. Η πρωτεύουσα, και για όποιον την αγαπάει την πόλη, έχει πολύ μεγάλα προβλήματα και νομίζω ότι τα έθεσε ο δήμαρχος. Ξέρετε ποιό είναι κατά τη γνώμη μου το πιο ενδιαφέρον της σημερινής συζήτησης; Ότι φαίνεται ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων αποδέχονται το αίτημα του δήμαρχου να πάει στη Βουλή και να μιλήσει. Να έρθει μάλλον στη Βουλή για να μιλήσει. Αυτό είναι το σημαντικότερο, διότι αυτές οι σκέψεις έχουν αξία, αλλά είναι άλλο πράγμα αν σε δημόσια διαβούλευση -θα μεταδίδεται και από το κανάλι της Βουλής- ο δήμαρχος θέσει τα ζητήματα που έθεσε σήμερα. Αυτό νομίζω είναι η πιο ενδιαφέρουσα κατάληξη της σημερινής συζήτησης».

Κωνσταντίνος Κατσίκης (ΑΝ.ΕΛ.): «Η σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία του κυρίου δημάρχου Αθηναίων είχε το όφελος της συνεννόησης ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισης, καταρχήν εγκληματικών δράσεων, οι οποίες από χρόνια ως και σήμερα, συνιστούν πράξεις οι οποίες δυσχεραίνουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Το έγκλημα θα αντιμετωπιστεί και μέσα από τις ρηξικέλευθες και καινοτόμες αλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο της αστυνόμευσης, όπως ο γενικός γραμματέας με την παρουσία του και τη συμβολή του στη σύσκεψη ανέφερε αλλά κυρίως και με νομοθετικές αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι που εγώ ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πρότεινα, προκειμένου το έργο τους να γίνει πιο προσοδοφόρο και αποτελεσματικό. Η πρόσκληση του κυρίου δημάρχου στο Κοινοβούλιο προκειμένου αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί μέσα από διάλογο πρέπει να γίνει, ώστε να καταλήξουμε στο σχεδιασμό και τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Μ. Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): «Δεχθήκαμε με χαρά στην Ένωση Κεντρώων την πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων να συζητήσουμε τα μείζονα ζητήματα που αφορούν κυρίως στην ατζέντα της αστυνόμευσης. Τέθηκαν θέματα όπως είναι τα ναρκωτικά, τα παράνομα εκδιδόμενα άτομα, το άβατο των Εξαρχείων, οι επαίτες κ.α. Πραγματικά προβλήματα και με τους αστέγους που αντιμετωπίζει η Αθήνα. H θέση του δημάρχου επιβάλλει να είναι επιεικής στην τοποθέτησή του. Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη και είναι μία μικρογραφία των όσων προβλημάτων αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή στην χώρα. Το αίτημα του δημάρχου είναι να έρθει στη Βουλή για να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και να ζητήσει τη βοήθεια όλων των φορέων. Δεν είναι μόνο η αστυνόμευση, αλλά και η υγεία και η παιδεία και πάρα πολλοί εμπλεκόμενοι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ως Ένωση Κεντρώων το επικροτούμε και μάλιστα θα είμαστε και αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια έτσι ώστε η Αθήνα μας να ξαναγίνει στολίδι της Ελλάδας, να είναι ένα πολιτιστικό κέντρο και να πάρει ξανά την πραγματική θέση που πρέπει να έχει για τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας».

Έφη Παγκάλου (Δημοκρατική Αριστερά): «Ανταποκριθήκαμε σήμερα στην πρόσκληση του δημάρχου κυρίου Καμίνη να συζητήσουμε τα προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας του δήμου. Επικροτούμε την πρωτοβουλία του, η οποία εκφράζει την αγωνία για τη συνέχεια και το μέλλον της πόλης, προκειμένου οι προσπάθειες που κάνει τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο του δήμου για τη βελτίωση των συνθηκών για την ανάπτυξη, για την ανάδειξη της πόλης, ως τουριστικός προορισμός, να μην ακυρώνεται από τα προβλήματα λειτουργίας και κυρίως της ασφάλειας. Όπως εύστοχα ειπώθηκε η ασφάλεια είναι δικαίωμα προσωπικό, κοινωνικό, θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Θεωρούμε ότι το σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί, πρέπει να προκύψει από διαβούλευση και μίνιμουμ συμφωνία όλων των κομμάτων και καλούμε την κυβέρνηση και εμείς από την πλευρά μας να ανταποκριθεί στην αγωνία και την πρόσκληση του δήμου».

Στη σύσκεψη με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισαν την υποχώρηση του αισθήματος ασφάλειας στην πόλη, δίνοντας έμφαση στο μετακινούμενο από δρόμο σε δρόμο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς και στην έξαρση των κλοπών και των διαρρήξεων. Εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού, ζήτησαν συνολικό σχέδιο αναβάθμισης των περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία έκαναν λόγο για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αστυνόμευση στην πόλη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι την ώρα που η Αθήνα τουριστικά απογειώνεται, τα μεγάλα ζητήματα λειτουργίας της παραμένουν άλυτα.

«Πολλές φορές νιώθουμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε συνομιλητή, σήμερα όμως μας δίνεται η ευκαιρία να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί σας» τόνισε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «τόσο για τη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών, όσο και για τον άστεγο πληθυσμό, τα αρμόδια υπουργεία είναι άφαντα!». 

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Γνωρίζετε, ότι η προσπάθειά μας για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Αθήνας, τη λειτουργία της πόλης, τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της πρωτεύουσας, είναι καθημερινή και συστηματική» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια «αυτή διεξάγεται κάτω από ασφυκτικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες».

(εισηγήσεις φορέων, ιδρυμάτων και οργανώσεων)

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΒΕΑ)

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η νομιμότητα στην Αθήνα τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Η κεντρική πολιτική εξουσία πρέπει να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  τόνισε ο κ. Μίχαλος αλλά όπως είπε  πρέπει να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε σοβαρότατο, το πρόβλημα του παραεμπορίου, το οποίο όπως είπε έχει περάσει από τα χέρια των κινέζων και αλλοδαπών, σε έλληνες μικροεπιχειρηματίες, κάνοντας, όπως είπε, επιτακτική πλέον την ανάγκη για τη δημιουργία αυτόνομου Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου. Ο κ. Μίχαλος γνωστοποίησε ότι παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις και θέσεις του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.         

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΕΑ)

Στο μείζον, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα του παραεμπορίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου  έκανε λόγο για διασύνδεση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την Αθήνα, διακίνησης ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός, μικροκλοπών και παραεμπορίου, τονίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας στην πόλη. Θέλουμε το κέντρο της Αθήνας προσβάσιμο και ασφαλές για τους πολίτες και τους επισκέπτες, κέντρο όπου θα ανθεί το υγιές και νόμιμο εμπόριο.        

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΓΣΕΒΕΕ)

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς ζήτησε τη συστράτευση των παραγωγικών φορέων, των πανεπιστημίων, των φορέων του πολιτισμού, της δημοτικής και κεντρικής εξουσίας σε ένα στρατηγικό συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του συνόλου των προβλημάτων της Αθήνας. Ο κ. Καββαθάς πρότεινε τη συνάντηση όλων των φορέων της πόλης με τον πρωθυπουργό. Ο κ.Καββαθάς μίλησε για τη δυναμική του τουρισμού στην τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ        

Την ανάγκη συνολικής στρατηγικής σε ό, τι αφορά τον τουρισμό ως μέσου τόνωσης και ενίσχυσης της οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε στην ευνοϊκή για εμάς διεθνή συγκυρία. Όταν η διεθνής κατάσταση αλλάξει θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με συνολικό πλάνο σημείωσε ο κ.Βασιλικός.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για τα προβλήματα στελέχωσης της των σωμάτων ασφαλείας και δη της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Στράτος Μαυροειδάτος, κάνοντας λόγο για συνθήκες τριτοκοσμικές, απαξίωσης και αθλιότητας στα σώματα ασφαλείας, με ελλείψεις προσωπικού  και υλικοτεχνικής υποδομής, που εμποδίζουν την αποστολή των αστυνομικών.

Ο κ. Μαυροειδάκος αμφισβήτησε τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα, σημειώνοντας ότι «από τα 10 περιστατικά, μόνο τα 4 καταγράφονται». Επέκρινε την κατάργηση της ομάδας «Δέλτα» και σημείωσε ότι οι ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, ξεπερνούν τις 240. Ο γραμματέας των Ειδικών Φρουρών σημείωσε ότι «δεν γίνονται συλλήψεις στα Εξάρχεια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ορμητήριο».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ        

Τα προβλήματα της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η έξαρση εγκληματικότητας, η εμπορία λευκής σαρκός και το παρεμπόριο είναι αλληλένδετα και ως τέτοια πρέπει να επιλυθούν, εκτίμησε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Γιακουμάκης, και ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 9 για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο πρύτανης του ΟΠΑ σημείωσε ότι «το παραεμπόριο έχει ισχυρά συμφέροντα από πίσω, δηλαδή το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, το οποίο θα έπρεπε η πολιτεία να πατάξει». Τόνισε ότι η διακίνηση ναρκωτικών από το Πεδίον του Άρεως προς το Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τελευταίο έτος έχει αυξηθεί.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Στο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών και το παραεμπόριο αναφέρθηκε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιάννης Γκόλιας, επισημαίνοντας ότι με τις αστυνομικές παρεμβάσεις το πρόβλημα απλώς μετακυλίεται γεωγραφικά. «Λειτουργούμε σε συνθήκες δύσκολες, με νέες ανάγκες, χωρίς να έχουμε σχέδιο για αυτές» είπε ο κ. Γκόλιας, σημειώνοντας ότι «κάθε πρωτεύουσα έχει αντίστοιχους πληθυσμούς και περιοχές, υπάρχει όμως ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες». Η λύση του ΕΜΠ έρχεται μέσα από τη λύση των Εξαρχείων, χρειαζόμαστε μεγάλες αποφάσεις, επεμβάσεις και χρήματα και συντονισμό, ένα μεγάλο που θα αλλάξει το ύφος όλης της περιοχής, τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ   

Η κοινωνία είναι κατακερματισμένη στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδούλης, τονίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη συνολικής κεντρικής λύσης από την πολιτική ηγεσία, ωστόσο σε επίπεδο φορέων πρότεινε την προώθηση πολιτιστικών και πανεπιστημιακών δράσεων ως μέσων απώθησης της βίας και της εγκληματικότητας.     

EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ KΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο δήμος Αθηναίων μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή, το ΕΚΠΑ έχει συχνές εκδηλώσεις για την αναζωογόνηση της περιοχής, τόνισε ο κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης, που εκπροσώπησε τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Υπενθύμισε ότι επίκεινται τα εγκαίνια του Παλαιού Χημείου στην οδό Σόλωνος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΣΕΛΠΕ)

Το Trafficking, τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο, είναι όλα το ίδιο κεφάλαιο, πρέπει να κινηθούμε επιθετικά, τόνισε ο κ Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), σημειώνοντας ότι «λύση είναι να στείλουμε τον κόσμο στα σημεία που υπάρχει παραβατικότητα». Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αναμορφωθεί το κλειστό, σήμερα, ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ στην οδό Σταδίου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Περίπου 30.000 επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές, σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων έχει κατεβάσει ρολά, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Νίκος Κογιουμτζής , ενώ ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σωτήρης Αντωνίου τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο ανάλογο με εκείνο που εφαρμόστηκε στην Αθήνα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, εκπροσωπώντας κατοίκους του Πεδίου του Άρεως, περιέγραψε την κατάσταση με τη διακίνηση ναρκωτικών και την πορνεία ως εκτός ελέγχου. «Μετά από πολλές παρεμβάσεις, η Περιφέρεια κλείνει πλέον τις πύλες στις 11μμ. Τη νύχτα γίνεται χαμός. Όσο λειτουργούσε το Green Park η κατάσταση ήταν καλύτερη» τόνισε η κυρία Ντενίση. 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει από την ανομία, την ανασφάλεια, και τα ζητήματα ποιότητας ζωής, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Κατοίκων Ιστορικού Κέντρου, Στάθης Τριφύλλης και Μάρω Ευαγγελίδου.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της σύσκεψης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι τα ζητήματα της Αθήνας πρέπει να συζητηθούν ενώπιον του Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η ανάγκη μητροπολιτικής διακυβέρνησης γίνεται ολοένα και πιο φανερή.

Ημερομηνία: 
Τετ, 03/05/2017 - 14:05

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.