Maria Lassnig

Την έκθεση «Maria Lassnig. Το Μέλλον Επινοείται με Θραύσματα του Παρελθόντος», φιλοξενεί  από τις 7 Απριλίου έως τις  16 Ιουλίου 2017, η Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Αυστριακής Κυβέρνησης και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Maria Lassnig.

Την έκθεση εγκαινίασαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο υπουργός Τεχνών, Πολιτισμού, Συντάγματος και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αυστριακής Δημοκρατίας Thomas Drozda, την Παρασκευή 7 Απριλίου.

Η έκθεση, την οποία  επιμελείται ο Hans Ulrich Obrist και αποτελεί το τελευταίο εκθεσιακό γεγονός που πρόλαβε να σχεδιάσει η ίδια η Maria Lassnig προσωπικά μαζί του, εστιάζει σε σημαντικά έργα που φωτίζουν τη σχέση της καλλιτέχνιδας με την αρχαιότητα, τη μυθολογία, το ρόλο της γυναίκας και το ελληνικό τοπίο.

Το ιστορικό μέγεθος της καλλιτέχνιδας Maria Lassnig τονίζεται από τη συγκυρία της συμπόρευσής της έκθεσης με τη documenta 14 και τη θεματική της “Learning from Athens”.

Η Maria Lassnig επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα από τη δεκαετία του ’50 και ζωγραφίζει όλο και πιο συστηματικά έργα που αφορούν στο ρόλο της γυναίκας στην αρχαία μυθολογία και την αγάπη της για το μεσογειακό τοπίο. Η καλλιτέχνης αποφασίζει έτσι να παρουσιάσει την ιδιαίτερη σχέση της με την Ελλάδα στο τέλος της ζωής της όπως παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την επί σειρά ετών έμπιστη φίλη της Lassnig και σημαντική αυστριακή συγγραφέα Friederike Mayröcker. Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα περίπου έργα που προέρχονται από το βασικό υποστηρικτή της έκθεσης, Ίδρυμα Maria Lassnig, καθώς και από τρία από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αυστρίας, το Μουσείο Μοντέρας Τέχνης – Ίδρυμα Ludwig (Μumok), το μουσείο Albertina – Συλλογή Essl της Βιέννης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Johanneum του Γκράτς.

Τα έργα αναδεικνύουν τυπικά χαρακτηριστικά στο έργο της Maria Lassnig: την αυτοπροσωπογραφία και την ευαισθητοποίηση του σώματος που αποτελούν τον κεντρικό του πυρήνα, καθώς και τη ζωγραφική απόδοση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, τις απεικονίσεις ζώων και τοπίων. Σε μια πρωτότυπη επιλογή από το συνολικό έργο της Maria Lassnig, η έκθεση προβάλλει το εξαιρετικό και ιδιαίτερα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα της καλλιτέχνιδας, που αντιπαραθέτει την επιστήμη με μια υποκειμενική συναισθηματική ζωή, και τα μεσογειακά τοπία με φιγούρες από την αρχαία μυθολογία.

Η Lassnig έχει τιμηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα μουσεία, Ιδρύματα και διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας που της απένειμε το 2013 το Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά της. Συμμετείχε στη documenta 7 (1982) και στη documenta 10 (1997) και έργα της βρίσκονται στις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδίδεται κατάλογος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα από τον σημαντικό εκδότη τέχνης Walther König της Κολωνία και περιέχει μελέτες των Hans Ulrich Obrist, Daniela Hammer-Tugendhat, Ingrid Rowland, Elisabeth Schlebrügge, Amy Sillman και Ντένη Ζαχαρόπουλου. Προλογίζουν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο διευθυντής του Ιδρύματος Maria Lassnig  Peter Pakesch. Η ελληνική έκδοση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Η έκθεση πλαισιώνεται από  προβολές του κινηματογραφικού έργου της Lassnig, επιστημονικές διαλέξεις, ξεναγήσεις και παιδαγωγικά προγράμματα, με στόχο να προάγει τη βαθύτερη κατανόηση των εκθεμάτων της και τη διάδοση του έργου της σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η υλοποίηση της έκθεσης είναι καρπός συνεργασίας του επιμελητή Hans Ulrich Obrist, του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων Ντένη Ζαχαρόπουλου και του διευθυντή του Ιδρύματος Maria Lassnig, Peter Pakesch.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου:  Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Αθήνα 10436, τηλ.: 210 5202420

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

Είσοδος ελεύθερη

www.opanda.gr

Ημερομηνία: 
Παρ, 07/04/2017 - 16:00 - Κυρ, 16/07/2017 - 21:00

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.