κολοκοτρώνη

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υιοθεσίας αγαλμάτων και προτομών της πόλης από μαθητές σχολείων της Αθήνας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, με αφορμή τους βανδαλισμούς και τις κλοπές μνημείων στην πρωτεύουσα. 

«Από τα σχολεία, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει η επαγρύπνηση,  όχι μέσα από παραινέσεις και υποδείξεις, αλλά μέσω της βιωματικής μάθησης, της γνώσης, της καλλιέργειας, της αγάπης για την πόλη και την ιστορία της» τόνισε ο κ. Καμίνης παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 20 σχολεία (14 δημοτικά σχολεία και έξι νηπιαγωγεία) και οι μαθητές υιοθετούν ένα άγαλμα στη γειτονιά τους και ένα στην Αθήνα. Για τα γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο, στοιχεία τεχνικά για το πως κατασκευάστηκαν, για την  πρώτη ύλη του υλικού που κατασκευάστηκαν, καθώς και ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.

«Πεποίθηση και βάση της πολιτικής μας αποτελεί ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι θεματοφύλακες της Αθήνας, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της, από μαθητές και εφήβους, που ξέρουν, νοιάζονται έμπρακτα, μαθαίνουν να μην απαξιώνουν το δημόσιο χώρο και νιώθουν την πόλη δική τους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Για να διαφυλάξουμε την ιστορικότητα και τη μνήμη της πρωτεύουσας και για να αναβαθμίσουμε το αστικό περιβάλλον, προχωρήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς, αφού από τη σύλληψη της ιδέας έως την πιλοτική εφαρμογή της, χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες» τόνισε ο κ. Καμίνης και επισήμανε: «με την πρωτοβουλία αυτή δείχνουμε στην πράξη ότι δεν χρειάζονται μόνο μέτρα αστυνόμευσης, καθώς και ότι εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στα παιδιά».

Η δημοτική σύμβουλος κυρία Πόπη Διαμαντάκου, εντεταλμένη σύμβουλος του δημάρχου για το πρόγραμμα και πρόεδρος της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία απέκτησε περιεχόμενο και βιωσιμότητα χάρη στη συνεργασία με τους τομείς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, καθώς εντάχθηκε σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα 20 δημοτικών και νηπιαγωγείων του δήμου Αθηναίων, και υλοποιείται χάρη στους δασκάλους που θερμά την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή».

Η 9η Απριλίου ορίστηκε ως «Ημέρα των Αγαλμάτων» κατά την οποία θα υπάρχει ολοήμερη εκδήλωση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό, αφιερωμένη στα γλυπτά και την κατεργασία του μαρμάρου, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. Στις 30 Μαϊου, σε μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη, θα παρουσιαστούν οι εργασίες που έφτιαξαν τα παιδιά για τα αγάλματα.

Η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας κυρία Θάλεια Δραγώνα, η οποία συνέβαλε στην επιστημονική κατάρτιση του προγράμματος, τόνισε τη σημασία της ομαδικής δουλειάς καθώς και της μεταβολής από παιδί - καταναλωτή σε παιδί - πολίτη με ευθύνη και υποχρεώσεις για το καλό κοινό παρόν αλλά και μέλλον»

Η κυρία Μαρία Δημοπούλου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η κυρία Πόπη Κύρδη, υπεύθυνη  Πολιτιστικών Θεμάτων της ίδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας, χαρακτήρισαν ως εξαιρετικής σημασίας την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και μίλησαν με ενθουσιασμό για τους σκοπούς του προγράμματος που αφορούν στη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών  που  προστατεύουν το δημόσιο χώρο και την πόλη, σέβονται το δημόσιο χώρο, διεκδικούν ποιότητα ζωής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, όπως είπαν.

Τέλος η κυρία Δημοπούλου αναφέρθηκε  στην έκδοση εκπαιδευτικού οδηγού που θα επισφραγίσει το όλο εγχείρημα, με τις προτάσεις για την προσέγγιση του θέματος και τις καλές πρακτικές, που θα αξιοποιηθούν, με σκοπό τη διεύρυνση του προγράμματος την επόμενη σχολική χρονιά, σε περισσότερα σχολεία.     

Το πρόγραμμα "Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία" πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από την Τεχνόπολη, η οποία έχει αναλάβει και την οργάνωση των επί μέρους δράσεων.

Το πρόγραμμα στηρίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με τις παρακάτω ενέργειες:

•Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στον χώρο του Ιδρύματος, από τα σχολεία που συμμετέχουν, με θέμα την πόλη της Αθήνας.

•Σχεδιασμός και υλοποίηση, σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος, επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών, με θέμα τα γλυπτά του ιστορικού κέντρου.

•Παροχή αλληλένδετου εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

•Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ημέρας Αγαλμάτων (Τεχνόπολη, 9/4), με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου για το κοινό.

•Συνέκδοση, με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Οδηγού για τους εκπαιδευτικούς, στον οποίο θα αξιοποιούνται τόσο το επιμορφωτικό υλικό όσο και τα συμπεράσματα της πιλοτικής εφαρμογής, με σκοπό τη γενίκευση του προγράμματος.

Ημερομηνία: 
Δευ, 30/01/2017 - 16:05

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.