Athens Biowaste (Logotype)

Ο δήμος Αθηναίων πρωτοπορεί για άλλη μια φορά εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο  πρόγραμμα LIFE+ ATHENS BIOWASTE (www.biowaste.gr). Το πρόγραμμα αφορά στη χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών από νοικοκυριά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υλοποιείται πιλοτικά σε δύο περιοχές: Κυπριάδου και Γκάζι.

Στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών, διανέμονται -από την Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού-κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Νέοι κάδοι χρώματος καφέ στο δρόμο,  υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες οι οποίες αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Το υλικό  μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ «Η Συνιδιοκτησία» με τα υπολείμματα λουλουδιών.

Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Εταίροι του συνολικού προγράμματος LIFE+ ATHENS BIOWASTE είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων.

Τι είναι και σε τι ωφελεί η κομποστοποίηση

Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Από οικονομικής άποψης, οι Δήμοι επιβαρύνονται με 45 €/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Επιπλέον, η νομοθεσία ορίζει από το 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35€ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Τέλος, η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.biowaste.gr και www.facebook.com/athensbiowaste και στη τηλεφωνική γραμμή καθαριότητας-ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, 1960.

Πρακτικές Πληροφορίες

Διανομή των κάδων κουζίνας

Κυπριάδου: Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουλίου 2013, ώρες 9:00-14:00

Γκάζι: Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου 2013, ώρες 15:00 – 20:00

Ενημερωτικές εκδηλώσεις

Για την πλήρη ενημέρωσή σας και συζήτηση σας περιμένουμε:

Κυπριάδου: Ιταλική Σχολή, Μητσάκη 18, Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 19:00

Γκάζι: Τεχνόπολις, αμφιθέατρο 9.84 (είσοδος από Πειραιώς 100), Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013, ώρα 19:00

Συνέντευξη Τύπου

Θέμα: «Πρόγραμμα χωριστής συλλογής και κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφών LIFE+ “ATHENS BIOWASTE”: Έναρξη στην Αθήνα, πορεία στην Κηφισιά»

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, ώρα 11:00

Αμφιθέατρο του 9.84 (είσοδος από Πειραιώς 100), Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Συμμετοχή όλων των εταίρων του Έργου

Περίπτερο ενημέρωσης ATHENS BIOWASTE

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα σας παρέχονται και από το περίπτερο του ATHENS BIOWASTE που θα στηθεί:

Κυπριάδου: Πλατεία Επαμεινώνδα Κυπριάδη, Ηρακλείου & Λασκαράτου, 3-10 Ιουλίου 2013

Γκάζι: Έξω από το σταθμό μετρό «Κεραμεικός», 11-21 Ιουλίου 2013

Ημερομηνία: 
Πεμ, 04/07/2013 - 14:15

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.