12 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013 13:00

12-04-2013: Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις στην Τεχνόπολις

Ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού, υπό τον τίτλο «Ελλάδα Γιο­ρτή Γεύσεις», συνδιοργανώνουν το περιοδικό «αθηνόραμα» και η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στις 12,13 και 14 Απριλίου 2013. Η  αφρόκρεμα της παραγωγικής Ελλάδας συναντάται με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και κρέατα, βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά, γλυκά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας, ξεδιπλώνεται στην πρώτη Έκθεση Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Στην έκθεση συμμετέχουν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των μικρών Ελλήνων παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνοράματος». Αναφέρουμε ενδεικτικά: αβγοτάραχο Τρικαλινός, Gaea, Ergon, οι Συνεταιρισμοί Σάμου και Σαντορίνης, οι φάρμες κρέατος Ευβοιότοποι και Ζαγορίτη, το βαλσαμικό ξίδι Παπαδημητρίου, οι εταιρείες Citrus, Γεωδή, Ήδιστον, Καλαμπόκης – Σητειακοί Μύλοι, Κοσμίδης – Χαλβάς Δραπετσώνας, Μανιτάρια Δίρφυς, Madras, Mediterra Οινοποιητική, οινοποιεία – αποσταγματοποιία Τσιλιλή, Κτήμα Τσώλη, Στέφος Αβγοτάραχο, Terra Nostrum, Χιώτικο Κελάρι, οι παραγωγοί αλλαντικών Δαγρέ, Μιράν, Sarry, Στρεμμένος, τα τυροκομεία Γαλακτοκομική Λέσβου, Ίου, Κουφόπουλου (Νάξος), Κωσταρέλου, Οικογένεια Μπέκα (βουβαλίσια), οι εταιρείες αλίπαστων ψαριών Γείτονα και Τραγάκη, οι μικροζυθοποιίες Πειραϊκή, Septem, Volkan και πολλοί άλλοι.

Στην αυλή του εμβληματικού χώρου της Τεχνόπολις στο Γκάζι, με τη μοναδική βιομηχανική αισθητική της, γύρω από την Υψικάμινο, η έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» φέρνει τις γεύσεις βραβευμένων από τους Χρυσούς Σκούφους σεφ και εστιατορίων για την ελληνική τους κουζίνα. Πιο συγκεκριμένα, σε μορφή tapas, θα πωλούνται προς € 2 σπεσιαλιτέ των Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), Νίκου Μπούκη («Σελήνη», Σαντορίνη), Θωμά Πάσπαλη («Θωμάς», Σκλήθρο Φλώρινας) και Δημήτρη Μαυρίκου («Μαυρίκος», Ρόδος).

 Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της έκθεσης είναι το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα και τον πλούτο των ελληνικών γεύσεων. Θα υπάρξουν τρεις διαφορετικοί τύποι εκδηλώσεων:

 Διάσημοι σεφ, Μαθήματα μαγειρικής: Έκτωρ Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιώργος Βενιέρης, Άρης Τσανακλίδης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Αλέξανδρος Καρδάσης, Χριστόφορος Πεσκια, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσος μαγειρεύουν μπροστά σας και σας εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους.

 Μαέστρος της παράδοσης: Μαθαίνουμε να ζυμώνουμε ψωμί, να φτιάχνουμε λουκάνικα και σαλάμια, μπισκότα, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, πασχαλιάτικα παραδοσιακά γλυκά, τουρσιά, λικέρ και να πήζουμε τυρί, σε παρεΐστικο κλίμα μαζί με τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους, σεφ και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων (Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση, Έκτωρ Μποτρίνι κ.ά.).

 Εργαστήρια γεύσης: Γνωρίζουμε εις βάθος εξαιρετικά ελληνικά τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, κρασιά και μπίρες από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Χαιρόμαστε γνώση και απόλαυση με ξεναγούς τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον Δημήτρη Αντωνόπουλου και τη Θάλεια Τσιχλάκη.

 Άλλη μία σημαντική καινοτομία της έκθεσης είναι ότι οι επισκέπτες της ψηφίζουν και αναδεικνύουν τα καλύτερα προϊόντα που παρουσιάζονται από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια γευστικά δώρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

 Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν Βραβεία Συσκευασίας ανάμεσα στα προϊόντα των παραγωγών που θα παρουσιαστούν στα περίπτερά τους. Οι συσκευασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή ειδικών, η οποία απαρτίζεται από τους:

 Λεώνη Βιδάλη, Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών & Διευθύντρια Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών-Τυπογραφίας και Τέχνης του βιβλίου της Σχολής

 Αγγελική Αντωνοπούλου, Πρόεδρος της «Τεχνόπολις» & ιδιοκτήτρια της γκαλερί a.antonopoulou.art.

 Ροζαλία Ιωαννίδου, Interior-Industrial design & Καθηγήτρια στη Σχολή ΑΚΤΟ

 Θανάσης Ψαράκης, Creative Director του περιοδικού «Αθηνόραμα»

  Τα Βραβεία θα απονεμηθούν σε τελετή την Κυριακή 14 Απριλίου στο χώρο της «Τεχνόπολις»

 

Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι

Μέρες και ώρες λειτουργίας:     

 Παρασκευή 12/4: 4-9 μ.μ.

 Σάββατο 13/4: 10 π.μ.-9 μ.μ. 

 Κυριακή 14/4: 10 π.μ.-9 μ.μ.

 Γενική είσοδος: € 5  

 Εισιτήριο 3 ημερών: € 10

 Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

 Πληροφορίες : www.athinorama.gr,    www.elladagiortigefseis.gr

 210 6984579, 210 6984581