05 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013 14:30

04-04-2013: «Διασχίζοντας τα όρια. Διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας»-Προβολή βίντεο στις Πλατείες Κοτζιά και Ομόνοιας

Παράλληλη δράση μέσα από την προβολή βίντεο με θέμα: «Διασχίζοντας τα όρια. Διαδρομές  στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας», διοργανώνουν στις πλατείες Κοτζιά και Ομονοίας, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Νομαδική Αρχιτεκτονική στις 5 Απριλίου.

Το βίντεο, έγινε ακολουθώντας το τυχαίο και τις εξάρσεις του,  ακολουθώντας  διαδρομές που έγιναν, σε διαφορετικούς χρόνους   στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η πλατεία Κοτζιά επιλέχθηκε,  όχι τυχαία, για την αστική της γεωγραφία. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και την καθρεφτίζει.

Οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, τα συμβάντα, οι  άστεγοι, τα αδέσποτα σκυλιά, τα γκράφιτι, ήταν οδηγοί σε αυτές τις διαδρομές.

Επιθυμία ήταν να διασχίσουμε τα όρια της φυλής , του φύλου, του έθνους, της φτώχειας  κ.λ.π.. και τα νοητά σύνορα που δημιουργούνται στις γειτονιές του κέντρου και αυξάνουν τον φόβο, και να δούμε πέρα από αυτά τις καταστάσεις στην Αθήνα .

 Οι  περιοχές που περπατήσαμε είναι  Ψυρρή, Μεταξουργείο, Γκάζι, Γεράνι .

Μια άλλη διαδρομή αποτέλεσε  το μοντάζ του υλικού επιλέγοντας χρόνους και χώρους της περιπλάνησης στη πόλη.

Το βίντεο έχει σημασία να προβάλλεται σε δημόσιο χώρο και να δημιουργεί μια νέα χώρο χρονική αστική συνθήκη διασχίζοντας τα όρια.

Η δράση σε δημόσιο χώρο – προβολή έχει γίνει ως τώρα σε ένα αστικό κενό στη Σπλατζια στα Χανιά (PPUBLIC), στη πλατεία Madre Teresa στα Τίρανα (Polis Vibrant squares) ,  στο Performance Space στο Hαckney Wick στο Λονδίνο (URBANTRANSCRIPTS).

Περιπατητές: Ελένη Τζιρτζιλάκη, Στέφανος Χανδέλης

Μοντάζ: Μαρία Δαμκαλίδη

Πλατείες Κοτζιά και Ομονοίας

Ώρες: 17.30- 21.30