KAMGEOR1

Δημόσιο: Πνιγμένο στις διαδικασίες

Η απόλυτη ενοχοποίηση του Δημοσίου Τομέα, υπό την πίεση των δημοσιονομικών δεδομένων, δεν οδηγεί σε αληθινά και χρήσιμα συμπεράσματα για τις παθογένειές του, ούτε ευνοεί τη μετάβαση της Δημόσιας Διοίκησης σε μία νέα εποχή.

Η διαιώνιση, μάλιστα, της δημόσιας συζήτησης για το αν ο Δημόσιος Τομέας είναι μεγάλος ή μικρός, παραγωγικός ή διεκπεραιωτικός, σπάταλος ή όχι, χρήσιμος ή περιττός, αναγκάζει τον πολίτη να αποστασιοποιείται, καθώς βλέπει ότι τελικά επικρατούν πολιτικές και συγκυριακές σκοπιμότητες, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα.

Διαθέτω το «προνόμιο» να έχω ζήσει το Δημόσιο και από τη θέση του «ελέγχοντος», επί οκτώ χρόνια στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και επί δύο χρόνια τώρα, από τη θέση του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Συνεπώς, οι καθημερινές δυσλειτουργίες, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και οι αστοχίες δεν μου προκαλούν αίσθηση.

Και βεβαίως, η ατέρμονη συζήτηση για την ανάγκη να αξιολογούνται οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες, να αποκτήσουμε μια πιο ευέλικτη διοίκησης, μια πιο φιλική αντιμετώπιση του πολίτη, να παταχθεί η ατιμωρησία κ.λπ., όλα αυτά προκαλούν εύλογη απέχθεια, αφού εδώ και είκοσι χρόνια, αν και αυτονόητα για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, μένουμε μόνο στα λόγια.

Αξίζει όμως να σταθούμε σε κάτι που έχει φωτιστεί ελάχιστα στο δημόσιο διάλογο, για τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης. Για μια «τρικλοποδιά» που το ίδιο το κράτος βάζει στον εαυτό του, αυτοεγκλωβιζόμενο σε περίπλοκες διαδικασίες, προκειμένου να αποφύγει τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Έτσι, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας, η Πολιτεία έχει δημιουργήσει μηχανισμούς, διαδικασίες καθώς και ένα ιδιαιτέρως πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, που σε συνδυασμό με τις διοικητικές επικαλύψεις, να οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου ακινησία. Αυτό αναδεικνύεται σήμερα ως το μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και ταυτοχρόνως το μεγάλο στοίχημα: πώς οι διαδικασίες ελέγχου και το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα προκαλούν ασφυξία στη Δημόσια Διοίκηση.

Το μοντέλο διοίκησης πρέπει να αντιστραφεί. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν απλούστερες και να υπάρχουν εκ των υστέρων αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, που δειγματοληπτικά θα εξετάζουν εξονυχιστικά τις πράξεις ή τις παραλείψεις των δημοσίων οργάνων. Και όπου βρίσκουν σοβαρή παρανομία ή παρατυπία, τότε να επιβάλλονται αυστηρές ποινικές ή διοικητικές κυρώσεις. Πρέπει η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, πριν είναι πολύ αργά, άμεσα να απεγκλωβιστεί από την ενοχική αντιμετώπιση της λειτουργίας της, ως a priori ύποπτης ή ευεπίφορης σε αδιαφάνεια. Το Δημόσιο – και σε αυτό σαφώς περιλαμβάνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση - εκτός από τις υπόλοιπες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πρέπει να απαλλαγεί από το άγος της απραξίας, καθώς και από τη σωρευμένη εντύπωση ότι είναι ανήμπορο να σταθεί δίπλα στον πολίτη, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Διότι, από τα πράγματα αποδεικνύεται, ότι είναι το μόνο που μπορεί να το πράξει.

Ημερομηνία: 
Δευ, 25/02/2013 - 08:35

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.