karoloskoun1

Τα βραβεία «Κάρολος Κουν» 2012 καθώς και τα Βραβεία, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012, απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που οργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η  Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, με παράλληλες αναφορές σε θεατρολογικά και μουσικολογικά συγγράμματα.

Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν:

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το βραβείο απονέμεται ισοτίμως στους (αλφαβητικά)

1.Γιάννη Κακλέα  για την σύγχρονη και δυναμική σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων»  του  Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

2.Στάθη Λιβαθινό  για την ευφάνταστη και πολυεπίπεδη σκηνοθεσία του έργου  «Ερωτόκριτος» του  Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το βραβείο απονέμεται στην Μπέτυ Αρβανίτη για την βαθιά και εύστοχη ερμηνεία της στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  που παρουσιάσθηκε στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το βραβείο απονέμεται στους Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη για το έργο τους «Κατάδικός μου», στο οποίο, με αιχμηρό χιούμορ, διεισδυτική και ανάλαφρη ματιά, καταγράφεται η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

Έπαινος  στον Δημήτρη  Δημόπουλο για την αντισυμβατική ματιά του έργου του υπό τον τίτλο «Yasou Aida», βασισμένου σε μιαν ιδέα του Αλέξανδρου Ευκλείδη πάνω στην όπερα «Αΐντα» του Τζιουζέπε Βέρντι, σε μουσική προσαρμογή του Χαράλαμπου Γωγιού.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2012

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, καλλιτεχνικό διευθυντή της Όπερας του Περμ (Ρωσία), για το εξαιρετικό συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων (ορχήστρα MusicAeterna, Μπαλέτο και Χορωδία) της Όπερας, σε αντιπροσωπευτικό πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών του 20ού αι. (Ραχμάνινωφ, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκυ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (10 & 12/07/2012) στο πλαίσιο του εφετινού Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και για την έγκυρη συμβολή του στη διεθνή μουσική ζωή, η οποία αντανακλά τιμητικά και στην πατρίδα του.

Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

Απονέμεται τιμητική διάκριση στο σύγγραμμα «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)» του Γιάννη Μπελώνη (εκδόσεις Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2012), για τον συνεπή εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας για την μουσική δωματίου στην Ελλάδα, κατά τρόπο που συνδυάζει επιστημονική πληρότητα με αρετές σαφήνειας και εκλαΐκευσης.

Έπαινος στην ανθολογία κειμένων του συνθέτη Γιώργου Σισιλιάνου, υπό τον τίτλο «Για τη Μουσική» (έκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2011), αφενός ως διεξοδική αποτύπωση των προβληματισμών και της διαχρονικής αγωνίας του για την εγχώρια μουσική πραγματικότητα, αφετέρου δε ως επιβεβαίωση της γόνιμης προσφοράς του Μουσείου Μπενάκη προς την ελληνική μουσική δημιουργία.

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Eλλάδα. τόσο για την αδιάλειπτη εκπαιδευτική δραστηριότητά του, με έμφαση στη φωνητική τέχνη, όσο και για την ζωογόνο προσφορά του στην μουσική πολιτισμική παράδοση της Κερκύρας και των Επτανήσων εν γένει.

Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Τιμητική διάκριση στον δίσκο «Metamorphosis» της εταιρείας DNA Label (2012), με έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό και την πιανίστα Λητώ Θώμου, τόσο για το υψηλό επίπεδο των εκτελέσεων, που αναδεικνύουν συνθέσεις της νεώτερης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, όσο και για τον ιδιαίτερα καλαίσθητο χαρακτήρα της έκδοσης.

Έπαινος στον προσωπικό δίσκο της μεσοφώνου Μαρίτας Παπαρίζου με τίτλο «Vivaldi ma non solo» της εταιρείας MDG (έκδ. 2012), με ερμηνείες έργων Βιβάλντι, Χαίντελ και Μπερτόνι, υπό την διεύθυνση του Κλάουντιο Σιμόνε, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του ρεπερτορίου και των σπάνιων φωνητικών χαρισμάτων της.

Ε) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Απονέμεται τιμητική διάκριση στον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη για την σύμπραξή του σε σειρά παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και δη ως Μπελκόρε (στο «Ελιξήριο του Έρωτα» του Ντονιτζέττι) και Βαλεντίνος (στον «Φάουστ» του Γκουνώ), καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στην συναυλιακή απόδοση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ, στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2012 (αίθουσα συναυλιών «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», 25/06/2012), ως καταθέσεις μιας διαρκώς εξελισσόμενης σταδιοδρομίας στο χώρο της λυρικής τέχνης.

Έπαινος στον κιθαριστή Αντώνη Λιοπύρη για την ατομική του εμφάνιση «It’s all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (17/02/2012), σε ένα ιδιαιτέρων απαιτήσεων πρόγραμμα αφιερωμένο στο συνθετικό και μεταγραφικό έργο του Ρολάν Ντυένς, καθώς και για την εν γένει μουσικότητα και δεξιοτεχνία των ερμηνειών του. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ 2012

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Στον Βασίλη Παπαβασιλείου, με την ευκαιρία της ευφρόσυνης σκηνοθεσίας του στην παράσταση του έργου του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος», στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, και τιμώντας την επί δεκαετίες εν γένει εξέχουσα προσφορά του στο θέατρο, εν όψει και της σκηνοθεσίας του της οπερέτας «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012. 

Β) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

Post mortem στον διαπρεπή κριτικό θεάτρου και λογοτέχνη Γιάννη Βαρβέρη με την ευκαιρία της συγκεντρωτικής έκδοσης των κειμένων κριτικής του της περιόδου 2003-2010 υπό τον συλλογικό τίτλο «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» (Αθήνα, 2010, εκδόσεις Αλεξάνδρεια), αποτιμώντας τη βαθιά και πολύτιμη θεατρολογική διάσταση των κειμένων αυτών

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

Απονέμεται τιμητική διάκριση στον Γιάννη Χουβαρδά  για την σκηνοθεσία του στο θεατρικό έργο «Περικλής»του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η οποία, με μηδενικά σκηνικά μέσα και ευφάνταστα κοστούμια, ανέδειξε τον πολυεπίπεδο μύθο με χιούμορ κ αι φαντασία, αλλά και την ελπίδα, που τόση ανάγκη έχει η εποχή μας

Έπαινος στον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη  για την ευαίσθητη σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές»  του Ουαζντί Μουαουάντ.

Δ. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ  Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Δεν δόθηκε τιμητική διάκριση, αλλά

Έπαινος απονέμεται ισοτίμως (αλφαβητικά)

1.στην ηθοποιό Νεφέλη Κουρή  για την  ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

2.στην ηθοποιό Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη

Ε. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Απονέμεται τιμητική διάκριση Αρχαίου Δράματος στον Τσέζαρις Γκραουζίνις για την σκηνοθεσία του «Οιδίποδα Τυράννου» που συγκροτεί μιαν ολοκληρωμένη, λιτή και καίρια ερμηνεία της σοφόκλειας τραγωδίας

Έπαινος στην Αγγελική Κασόλα  για την πειραματική σκηνοθεσία της κωμωδίας «Πλούτος» του Αριστοφάνη, που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα» στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο».

Στην τελετή απονομής τιμήθηκαν, κατά την κρίση των κριτικών που απαρτίζουν τις σχετικές Επιτροπές,  οι διαπρέποντες στο χώρο του νεοελληνικού θεάτρου σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2011 - 2012, με βραβεία αφιερωμένα στη μνήμη του Καρόλου Κουν, ενός ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου.

Κεντρικό πόλο ενδιαφέροντος απετέλεσαν τα δύο Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της Ενώσεως για την περίοδο 2011 –2012. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον τομέα του Θεάτρου περιλαμβάνονται και Βραβεία Διεθνούς Θεατρικού ρεπερτορίου και  Αρχαίου Δράματος.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται στο φετινό Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος, που παρέχει την ευκαιρία απόδοσης τιμής στον διαπρεπή λογοτέχνη, διανοητή και κριτικό Θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της πολύτομης έκδοσης των κριτικών του απάντων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο θεατρολογικό ενδιαφέρον.

Τέλος, με τη χορηγία της διακεκριμένης βιολονίστας κ. Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ, θεσπίζεται Θεατρικό Βραβείο «Γιώργου Κάρτερ», στη μνήμη του σπουδαίου αυτού ανθρώπου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θεατρικού κριτικού και λογοτέχνη, που διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών και γενικός γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονται και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ευρύ φάσμα της έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα Ελληνούδη, Καλλιόπη Ραπανάκη, Έλλη Σολομωνίδου - Μπαλάνου, Μαρώ Τριανταφύλλου, προεδρευόμενη επί τιμή από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Ενώσεως Ζήση Τσιριγκούλη, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, Κυριάκο Λουκάκο (πρόεδρο), Γιώργο Β. Μονεμβασίτη,  Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και  Ευτύχιο Δ. Χωριατάκη.

Ημερομηνία: 
Δευ, 18/02/2013 - 13:50
ΣυνημμένοΜέγεθος
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ 18 2 2013.doc59.5 KB

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.