ETHNOSKYRIAKIS

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και το δημοσιογράφο κ. Λευτέρη Μπιντέλα.  

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: «Χριστούγεννα στη Βιέννη». Θα μπορέσουμε να φτάσουμε μια μέρα να διαφημίζουμε «Χριστούγεννα στην Αθήνα»;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Είναι στο χέρι μας, αν η κεντρική διοίκηση μας ακούσει και ξαναγαπήσει το κέντρο, αν η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει έργο ουσίας και όχι βιτρίνας και αν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μέσου Αθηναίου ως δημότη;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν θα μπορούσαν να είναι ενιαία. Αλλά πιστεύω ότι κατά βάθος οι Αθηναίοι είναι περήφανοι για την πόλη τους και θέλουν να τη δούνε σύντομα και πάλι ψηλά.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Έχει χαθεί η αλληλεγγύη; Οι εικόνες με πεταμένα ρούχα στα σκουπίδια, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Θα αστειεύεστε. Την περασμένη Κυριακή, ανάμεσα στα χιλιάδες δέματα και τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, με το κάλεσμα του Δήμου και του Mega Channel, η Αθήνα έζησε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Δηλώνω όμως κατηγορηματικά, ότι τέτοιες σκηνές, όσο συγκινητικές κι αν είναι, δεν θα ήθελα να τις ξαναζήσει η πόλη μας.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Θα μας περιγράψετε μια συνηθισμένη μέρα σας;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Αθηνοκεντρική, θα έλεγα.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Ποιοι είναι οι ήρωές σας;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Συνήθως εκείνοι που ανατρέπουν, σε θετική κατεύθυνση τα δεδομένα σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Η κρίση σε προσωπικό επίπεδο πως σας έχει επηρεάσει;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Όπως, φαντάζομαι, τους περισσότερους. Με έκανε να νοιάζομαι περισσότερο για τον διπλανό μου και να εκτιμώ τα μικρά. Φεύγουμε, νομίζω, από το αυτάρεσκο και καταναλωτικό «εγώ» και πηγαίνουμε σιγά – σιγά σε ένα πιο συνειδητό «εμείς».

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Οι φίλοι σας στο εξωτερικό τι σας ρωτάνε για την Ελλάδα και τι τους απαντάτε;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Έχουν, αναμφίβολα, επηρεαστεί από τον παραμορφωτικό φακό των διεθνών μέσων ενημέρωσης, που μεταφέρουν μια εικόνα χώρας σε κατάρρευση. Ό,τι και να τους πω εγώ, μεταπείθονται μόνο όταν ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Ποια είναι η γνώμη σας για τον κ. Μπουτάρη;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Με τον Γιάννη έχουμε διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, για να σας απαντήσω ποδοσφαιρικά, αλλά τον ίδιο αντίπαλο: παραδομένες στην τύχη τους πόλεις, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, και κατεστημένες νοοτροπίες σπατάλης και κακοδιοίκησης, που σιγά – σιγά ανατρέπουμε. 

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Τι συναισθήματα σας γεννιούνται όταν συναντάτε άστεγους στους δρόμους της πόλης;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Με την εμπειρία του περυσινού Χειμώνα, μου έκανε εντύπωση ότι 8 στους 10 άστεγους αρνούνταν να μετακινηθούν από το χώρο τους και να πάνε στα ζεστά καταφύγια, που ανοίγαμε. Οι άστεγοι της Αθήνας, είναι περίπου 1.200. Είναι, πάντως, συγκλονιστικός ο τρόπος συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις, που ασχολούνται με τους άστεγους. Είμαστε σε ετοιμότητα. Ο συντονισμός του περυσινού δύσκολου Χειμώνα, αποτελεί πυξίδα.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Θα κυκλοφορούσατε βράδυ στους δρόμους της πόλης, όπως στην Αθηνάς, τη Σοφοκλέους, κ.α;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Κυκλοφορώ. Και κυκλοφορώ μόνος μου και άνετα. Αλλά, όπως έχω ξαναπεί, αυτό δεν το απαιτώ και από τους συμπολίτες μου. Υπάρχει βελτίωση στο ζήτημα της ασφάλειας, αλλά χρειάζεται αρκετή ακόμη δουλειά για να εμπεδωθεί.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Πως αισθάνεται ένα πρόσωπο, που είναι ο δήμαρχος της πόλης, όταν προπηλακίζεται σε μια δημόσια αγορά;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Μπορώ να σας πω ότι πιο πολύ αιφνιδιάστηκαν εκείνοι που ήταν μαζί μου. Αλλά ζούμε σε μια πόλη που έχει νεύρα, οπότε δεν δίνω στο συμβάν ιδιαίτερη σημασία.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Υποτιμήθηκε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Από τις πολιτικές δυνάμεις υποτιμήθηκε η σημασία που έχουν τα κενά στη διοίκηση και στο δημόσιο διάλογο. Διότι τα κενό πάντοτε κάποιος το καλύπτει. Οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν από το 2004 την Αθήνα, ενώ παράλληλα το δημοκρατικό προοδευτικό πολιτικό τόξο δίστασε να πει την αλήθεια για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Αυτές είναι δύο βασικές αιτίες που προκάλεσαν αυτού του τύπου τα μορφώματα.  

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Αρκετοί θεωρούν πως είναι «λογικό» να ψηφίζουν Χ.Α. οι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Σας θυμίζω ότι η Α’ Αθηνών, είναι από τις λίγες περιφέρειες που η Χρυσή Αυγή έχασε δυνάμεις, στις τελευταίες εκλογές. 

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Είχατε δηλώσει πως από τον πρώτο μήνα θα καθαρίζατε την πόλη. Αποτύχατε;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι η πόλη είναι πιο καθαρή από πριν, αν και όντως αυτός είναι ένας καθημερινός αγώνας που έχει επιμέρους νίκες και ήττες.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Πως σχολιάζετε την επιχείρηση στη Βίλα Αμαλίας;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ήταν μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας, που τερματίζει μια μακρά και πολύ συγκεχυμένη περίοδο κατάληψης. Απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα.  

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Αρκετοί πολιτικοί δηλώνουν πως δε μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Φοβάστε μην έρθει αυτή η μέρα και για εσάς;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Καθόλου, γιατί πάνω απ’ όλα νιώθω πολίτης.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Ο Πολιτισμός έχει περάσει «αναγκαστικά» σε δεύτερη μοίρα; Πρέπει να λαμβάνει επιχορήγηση από το δημόσιο;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Αντιθέτως, η Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων, εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής πολιτισμού για την Αθήνα. Παράλληλα και το Πνευματικό Κέντρο κρατά πολύ ψηλά το επίπεδο των εκδηλώσεών του. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι στην Αθήνα ανεβαίνουν περίπου 150 θεατρικές παραστάσεις, από ζωντανά και δραστήρια σχήματα, που δίνουν αλλά και αντλούν ζωή και έμπνευση από το κέντρο. Δεν είμαι και ποτέ δεν ήμουν υπέρ του κρατικοδίαιτου πολιτισμού, αλλά κάποιες πολύ απαιτητικές παραγωγές επιβάλλεται να στηρίζονται από το δημόσιο ταμείο.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια ή λόγω της άσχημης κατάστασης και του θυμού που υπάρχει, σας έχει στερηθεί αυτό το «προνόμιο»;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Μόνο καταπρόσωπο. Απεχθάνομαι το συγκαταβατικό χτύπημα στον ώμο. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι από όσο νομίζουμε και ξέρουν ποιοι φταίνε και ποιοι είναι δίπλα τους και δυνάμει σύμμαχοί τους. 

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Ως δήμαρχος τι σας φοβίζει περισσότερο;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν με φοβίζει κάτι. Απλώς μου δημιουργεί μία επιπλέον πίεση ο χρόνος. Γνωρίζω ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς. Η πολιτική μας για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και για την αλλαγή νοοτροπίας αρχίζει να αποδίδει. Αλλά για το επανεκκίνηση, επιτρέψτε μου να το πω έτσι, της Αθήνας μπορεί να μη μας φτάσει ο χρόνος της πρώτης θητείας. Δυστυχώς, προκειμένου να συμπέσουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, η παρούσα θητεία διαρκεί μόλις τρεισήμισι χρόνια. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η επόμενη δημαρχιακή θητεία θα είναι πενταετής.

Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ: Στη διάρκεια της θητείας σας, τι σας έκανε να κλάψετε και τι «διδαχτήκατε»;

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν σας κρύβω, ότι μόλις που μπόρεσα να συγκρατηθώ την περασμένη Κυριακή, βλέποντας πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας και εμφανώς φτωχούς να φέρνουν στο Σύνταγμα, κάτι από το υστέρημά τους.

Ημερομηνία: 
Κυρ, 30/12/2012 - 09:10

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.