gkaminis

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Εκδήλωση η οποία αφενός,  παρέχει το πλαίσιο για γόνιμο επιστημονικό διάλογο κι ανταλλαγή των σύγχρονων προσεγγίσεων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Και αφετέρου μου δίνει την ευκαιρία, δυο χρόνια μετά την αναστολή λειτουργίας του Ξενώνα κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων, που προσέφερε υπηρεσίες από το 1993, να ανακοινώσω τώρα, την έναρξη λειτουργίας, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2013, του Ξενώνα Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας του Δήμου.

Μια νέα προσπάθεια με τη νέα χρονιά, μια αντιπρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη συνεχή συρ­ρίκνωση των δομών πρόνοιας που επιφέρει η οικονομική κρίση – ένα δίχτυ ανθρωπιάς, και, πάνω απ’ όλα, αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι, η οικονομική κρίση παράγει μαζικά ανέχεια, εντείνει τις διακρίσεις, και διευρύνει, καθώς φαίνεται, το τόξο της βίας. Οι γυναίκες, που ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες οι οποίες κατεξοχήν πλήττονται από την ανεργία, αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αλλά και κοινωνικό αποκλεισμό. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με τη φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης και τη μετανάστευση, και αντανακλά μακροχρόνια και φλέγοντα προβλήματα φύλου. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ασκήσει μια υπεύθυνη, κοινωνική πολιτική, και ο Δήμος Αθηναίων είναι αποφα­σισμένος, μέσα από τις Συμπληγάδες της κρίσης και της συνεπακόλουθης σταθερής μείωσης των διαθέσιμων πόρων, να κάνει πράξη τις πρωτοβουλίες του για ενεργητική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Η στήριξη των γυναικών, που πέφτουν θύματα ενδο­οικογενειακής βίας, αποτέλεσε άμεση προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από άμεση κινητοποίηση του Δήμου, όταν εγκρίθηκε το αρμόδιο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. για τη δημιουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας - σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – αναζητήθηκε και βρέθηκε η κατάλληλη κτιριακή υποδομή, που μπορεί να στεγάσει τουλάχιστον 20 γυναίκες, θύματα βίας, και τα παιδιά τους.

Στις κακοποιημένες γυναίκες θα προσφέρεται ψυχολογική και  κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων, θα παρέχει, στον Ξενώνα Φιλοξενίας, δωρεάν διατροφή από το Δημοτικό Βρεφοκομείο, φύλαξη από τη Δημοτική Αστυνομία αλλά και επιπλέον συμβουλευτική,  κοινωνική και νομική υποστήριξη από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας Φύλου.

Κυρίες και κύριοι. Σκοπός και στόχος μας θα είναι, να συμβάλλουμε ώστε τα βαθιά τραύματα της κακοποίησης να μην λειτουργήσουν ανεπανόρθωτα ανασταλτικά. Έτσι ώστε οι γυναίκες αυτές να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και τη δύναμη να συνεχίσουν οι ίδιες -και τα παιδιά τους - τη ζωή τους, να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.  Στη δύσκολη και γεμάτη απροσδόκητες αντιξοότητες, πραγματικότητα των καιρών μας, οι γυναίκες, όπως κι άλλες, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,  γίνονται συχνά θύματα διακρίσεων. Διακρίσεις, που, δυστυχώς, όχι μόνον δεν εξαλείφονται, αλλά επιμένουν και ενισχύονται.  Η καταπολέμηση των διακρίσεων αυτών, αποτελεί σταθερό ζητούμενο για το Δήμο της Αθήνας αλλά και για μένα προσωπικά, ήδη από τη θητεία μου στο Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη εντάξει την ισότητα των φύλων στις πολιτικές του κι έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία του Γραφείου Ισότητας, συστήνοντας μια νέα υπηρεσιακή μονάδα, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων. Μονάδα που λειτουργεί ως πόλος συντονισμού, πληροφόρησης, ενημέρωσης και δικτύωσης προγραμμάτων, φορέων και γυναικείων οργανώσεων.

Στις αρμοδιότητες αυτής της υπηρεσιακής μονάδας εντάχθηκε και η ίδρυση του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών – θυμάτων βίας, που με ιδιαίτερη χαρά, σας ανακοινώνω σήμερα. Μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, στην οποία ελπίζουμε κι ευχόμαστε να έχουμε την ενεργό συμπαράσταση όλων σας.

Κυρίες και κύριοι, η κρίση που βιώνει η χώρα, μας έκανε να χάσουμε πολλά από τα κεκτημένα μας κι αγαθά, υλικά, αλλά όχι μόνον. Παράλληλα όμως μας έκανε να ανακαλύψουμε και πάλι την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, μέσα σε μια ευνομούμενη πόλη και πολιτεία.  Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα σταματήσει να μάχεται και να αναζητά νέες στρατηγικές και πρωτοβουλίες, που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε, πιθανόν όχι αλώβητοι, αλλά πάντως να περάσουμε, μέσα από τις Συμπληγάδες της κρίσης. Δεν θα πάψει να βρίσκεται στο πλευρό όλων των πολιτών και ιδιαίτερα δίπλα σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως οι γυναίκες που γίνονται θύματα βίας και κακοποίησης.

Ημερομηνία: 
Τετ, 28/11/2012 - 10:45

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.