11 ΜΑΡΤΊΟΥ 2012 09:00

05-03-2012 : Αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνικού ευεργέτη βαρόνου Κωνσταντίνου Βέλλιου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνικού Ευεργέτη Βαρόνου Κωνσταντίνου Βέλλιου (Μπέλλιου), κτήτορα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Κώστα Αργύρη, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου και του Προέδρου του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας Κώστα Βασβατέκη.

Η προτομή στήθηκε στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου και αποτελεί απόδοση  τιμής από τον Δήμο Αθηναίων σε μια κορυφαία προσωπικότητα της ιστορίας μας και του χώρου της Εθνικής Ευεργεσίας. 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

  • 10.00: Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (Πλατεία Καρύτση)
  • 11.00: Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»
  • Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Δακή
  • Χαιρετισμός της Δημάρχου Εορδαίας κας Παρασκευής Βρυζίδου
  • Ομιλία για τη ζωή και το έργο του βαρόνου Κων/νου Βέλλιου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας κ. Κώστα Βασβατέκη
  • Χαιρετισμός του απογόνου της οικογένειας, Δρ. Βασιλείου Μπέλλιου
  • Χαιρετισμός του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Καμίνη- Αποκαλυπτήρια προτομής
  • Ύμνος της σημαίας από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων
  • Χοροί της Βλάστης και της Μακεδονίας από τη Χορευτική Ομάδα  του Συλλόγου Βλατσιωτών Ν. Λάρισας.

Λίγα λόγια για τον Βαρόνο Κων/νο Βέλλιο (Μπέλλιο)

Ο Βαρόνος Κων/νος Βέλλιος ( Μπέλλιος), όπως αναφέρει στη διαθήκη του, «είδε το πρώτο φως της ημέρας στη Βλάστη της Δυτικής Μακεδονίας» το 1772. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βλάστη και αργότερα μετανάστευσε στη Βιέννη όπου και σπούδασε. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις τραπεζικές εργασίες. Απέκτησε αμέτρητα πλούτη και έγινε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ολοκλήρου της Αυστρίας. Το 1817 του απενεμήθη από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ ο υψηλότατος τίτλος ευγενείας του Βαρόνου της Αυστρίας. Υπήρξε Μέγας Εθνικός Ευεργέτης. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το πρώτο Δημοτικό Νοσοκομείο « Η ΕΛΠΙΣ» και κτίστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη του Βαρόνου και σε δικό του οικόπεδο.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο