12 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011 10:00

29-11-2011 : “Βραβεία κριτικών θεάτρου και μουσικής 2011 βραβεία «Κάρολος Κουν» 2011”

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η  Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών οργανώνουν και πάλι την Τελετή απονομής των Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2011, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2011. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σηματοδοτεί την 15ετία της συνεργασίας των 2 πολιτιστικών φορέων και αφιερώνεται στη μνήμη του διαπρεπούς ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη, που έφυγε πρόωρα και αδόκητα από τη ζωή πριν λίγους μόνο μήνες.

Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, αλλά και σχετικά με τη θεατρολογική και μουσικολογική επιστήμη.

Στην τελετή απονομής θα τιμηθούν, κατά την κρίση των κριτικών που απαρτίζουν τις σχετικές Επιτροπές,  οι διαπρέποντες στο χώρο του νεοελληνικού θεάτρου σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2010 – 2011, με βραβεία αφιερωμένα στη μνήμη του Καρόλου Κουν, ενός ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου.

Κεντρικό πόλο ενδιαφέροντος αποτελούν τα δύο Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της Ενώσεως για την περίοδο 2010 –2011, των οποίων η ανακοίνωση επιφυλάσσεται για την ημέρα της Τελετής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον τομέα του Θεάτρου περιλαμβάνονται και Βραβεία Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου και  Αρχαίου Δράματος.

Αλλά και ο τομέας της Μουσικής περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες διακρίσεις σε Πολιτισμικό Οργανισμό δραστηριοποιούμενο στην Περιφέρεια, σε Δίσκο Ελληνικού Ενδιαφέροντος, καθώς και σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονται και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα του έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν αλφαβητικά οι Αριστούλα Ελληνούδη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Σάββας Πατσαλίδης, Εύη Προύσαλη και Μαρώ Τριανταφύλλου, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Γιώργο Λεωτσάκο, Κυριάκο Λουκάκο, Λιάνα Ρουσσιάνου – Πιπεράκη, Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και Αλέξη Σπανίδη.

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων υποστηρίζει ενεργά από το 1996 τη διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την  απονομή των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και των Βραβείων «Κάρολος Κουν».

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κούν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.