24 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011 13:20

21-10-2011: “Ημερίδα: Σχολικός τύπος και παιδική δημοσιογραφία στα καινοτόμα προγράμματα”

Στο πλαίσιο της  παρουσίασης του εφημεριδοπεριοδικού «Οι φιλίες των παιδιών» του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών – Εξάρχεια,  διοργανώνεται από τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου από τις 15.00 έως τις 19.00 στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ημερίδα με θέμα Σχολικός τύπος και παιδική δημοσιογραφία στα καινοτόμα προγράμματα.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικές  διαδικασίες και πρακτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα διαφορετικού ύφους σχολικά έντυπα, τα οποία βραβεύτηκαν. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από φορείς που βραβεύουν σχολικά έντυπα.

Εισηγήσεις:

  • Ισμήνη Ζιάκα, Εκπαιδευτικός, 1ο Δ. Σ. Αθηνών και Αντιόπη Φραντζή, Διευθύντρια 70ου Δ.Σ. Αθηνών: Η Τελευταία Λέξη του 7ου, μια γέφυρα σύνδεσης σχολείου και κοινότητας.
  • Νικόλαος Δημητρίου, Διευθυντής 5ου Δ. Σ. Ζωγράφου: Σχολείο, παραγωγή λόγου και τοπική κοινωνία.
  • Μπάμπης Μπαλτάς, Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας: Το σχολικό έντυπο Οι φιλίες των παιδιών (35ο Δ.Σ. Αθηνών) και η παιδαγωγική του τυπογραφείου του C. Freinet. Μια επίκαιρη συνάντηση. 
  • Καλλιόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων: Το σχολικό έντυπο και η επικαιρότητα, γραμματισμός και πολιτειότητα σε δυο τάξεις με πολυπολιτισμική σύνθεση.
  • Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους: Η πρόσληψη της παιδικής ταινίας Ψύλλος και η ενεργοποίηση των παιδιών.
  • Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης: Διεθνές Δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον».
  • Ζαχαρούλα Καραβά, Εκπαιδευτικός, Μέλος του Δ.Σ. της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς: Το σχολικό έντυπο ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην εκπαίδευση.
  • Ειρήνη Αλεξία Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Μπότση: Η σημασία και ο ρόλος του μαθητικού εντύπου στο σχολείο.
  • Εκπρόσωπος της εφημερίδας «Τα Νέα» .
  • Παρεμβάσεις εκπαιδευτικών για εκδοχές της παιδικής δημοσιογραφίας, έντυπης και ηλεκτρονικής, σε σχολεία της Α΄ Δ/νσης  Π.Ε. Αθηνών

Στο διάλειμμα θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, όπου εκτίθενται εργασίες σχολείων, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων «Η Πόλη ανοίγεται στα παιδιά».

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ημερίδα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2105202181, 2105244883 ή στο e-mail [email protected] μέχρι την 18η Οκτωβρίου 2011. Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Α΄ Διεύθυνσης, στις Καινοτόμες Δράσεις.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων- Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»: 
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601, στάση Μετρο: Πανεπιστήμιο 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 14.00 
εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.

Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων Η Πόλη Ανοίγεται στα Παιδιά: