Εδώ και δύο εβδομάδες ο Δήμος Αθηναίων υφίσταται τις συνέπειες της κινητοποίησης συμβασιούχων που ζητούν από την κυβέρνηση να μονιμοποιηθούν. Η κινητοποίηση αυτή έχει εκδηλωθεί με την συνδικαλιστικά ακατανόητη κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου καθώς επίσης και με την επιζήμια για της δημοτικές υπηρεσίες αποχή πολλών συμβασιούχων από την εργασία τους.

 

Μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή επέλεξε μια στάση υπομονής και καλής θέλησης ώστε να μην κλιμακώσει μιαν αντιπαράθεση στην οποία ουσιαστικά δεν εμπλέκεται. Παράλληλα έλαβε μέτρα για να συνεχίσει ο Δήμος να παρέχει τις υπηρεσίες του προς όσους ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Αυτό σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, ήταν εφικτό, σε άλλους όμως, όπως οι παιδικοί σταθμοί, όχι.

 

Περίπου το ένα τρίτο από τους 1462 εργαζόμενους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο είναι συμβασιούχοι. Οι περισσότερες συμβάσεις έχουν παραταθεί με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Όμως οι άνθρωποι αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απέχουν εδώ και δύο εβδομάδες από την εργασία τους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε συμπολίτες μας.

 

Μόλις 1.074 από τα περίπου 3.717 παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς μας απολαμβάνουν σήμερα το σύνολο των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, εξαιτίας μιας πολιτικά υποκινούμενης και συνδικαλιστικά ακατανόητης κινητοποίησης, οι οικογένειες 2.643 παιδιών αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εργασία τους ή χρειάστηκε να μπουν σε επιπλέον έξοδα. Αυτό δεν είναι ανεκτό.

 

Έδωσα ήδη εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύο εκ των τριών βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στους παιδικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν επιπλέον αμοιβές στο προσωπικό που εργάζεται ώστε να λειτουργήσουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί έως τις 4 το απόγευμα και όχι μόνο μέχρι τη 1, και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία εναλλακτικός τρόπος διανομής του φαγητού στα φιλοξενούμενα παιδιά.

 

Αυτά είναι κυρίως ποσοτικά ζητήματα και γι αυτό μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το τρίτο ζήτημα, είναι περισσότερο ποιοτικό. Ο παιδαγωγός που έχει συνδεθεί με τα παιδιά δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί – δεν είναι εύκολο για τα ίδια τα παιδιά. Γι αυτό απευθύνω ειδικά έκκληση προς τους συμβασιούχους παιδαγωγούς να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.

 

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι κατανοώ το πρόβλημα των ανθρώπων που η προηγούμενη δημοτική αρχή, η παράταξη δηλαδή του κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη, διατήρησε σκόπιμα σε ένα εργασιακό καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, την ίδια ώρα που τους χρησιμοποιούσε ως φτηνό εργατικό δυναμικό για να καλύψει πάγιες ανάγκες του Δήμου. Προσέφερα μάλιστα τη βοήθειά μου για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της νομοθεσίας και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Για λόγους κομματικούς, σωματεία εργαζομένων στον Δήμο απέρριψαν τη βοήθεια που τους προσέφερα. Θα κριθούν για την επιλογή τους.

 

Ο Δήμος οφείλει να λειτουργήσει και να βοηθήσει τους δημότες του που δοκιμάζονται και αυτοί από την κρίση. Αυτό δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε και αυτό κάνουμε - δημοκρατικά, νόμιμα και υπεύθυνα.

 

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.