Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε τα παρακάτω, με αφορμή την ανεξέλεγκτη φωτιά στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας:
Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια, χωρίς μνημόνια, χωρίς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των χρόνων της πανδημίας, με ταμείο ανάκαμψης, με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες για να αλλάξει συνολικά το μοντέλο και πρόληψης και καταστολής για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Να τα αποτελέσματα, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη μέσα στον οικιστικό ιστό στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οι πολίτες είναι αβοήθητοι και το όποιο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς έχει καταρρεύσει. Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν, τα επιστημονικά δεδομένα ήταν σαφή και οι προβλέψεις ξεκάθαρες. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν άκουσε τον κόσμο των δασικών υπηρεσιών, δεν ενίσχυσε αποφασιστικά την πυροσβεστική, δεν άκουσε τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης όπου η πλειοψηφία είναι Δήμαρχοι εκλεγμένοι με τη στήριξή της ΝΔ.
Αυτό είναι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», ένα μπάχαλο ολκής, μια απέραντη ασυνεννοησία και μια απόλυτη διάχυση ευθυνών. Τι έχει γίνει πέντε χρόνια μετά το πόρισμα Γκολντάμερ για την διαχείριση και την προστασία των δασών που υιοθετήθηκε τότε και από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από την ΝΔ ως αντιπολίτευση; Γιατί αγνοήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Η επιτροπή Γκολντάμερ είχε προτείνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την πολιτεία ενιαία, μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, και όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής. Ο συνολικός και ενιαίος σχεδιασμός θα πρέπει να αφορά την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων σε μία ολοκληρωμένη διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων των παραγόντων που πρέπει να προστατευτούν (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον). Είναι ανάγκη να αξιοποιούνται οι νομοθετικές προβλέψεις, με την ενσωμάτωσή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου προστασίας και ασφάλειας από τις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου. Η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω ζητημάτων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός επιστημονικού, συμβουλευτικού και συντονιστικού οργανισμού, για τη συστηματική οργάνωση της διαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ) σε εθνικό επίπεδο. Ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να λειτουργεί επιτελικά και συνεργατικά με τους άλλους αρμόδιους φορείς έχοντας ρόλο συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα και την αποστολή να σχεδιάζει, να παρακολουθεί και να δίνει ρυθμό στο επιχειρησιακό έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει με ευκολία την έκφραση «κλιματική κρίση» αλλά δεν καταλαβαίνει το περιεχόμενό της, αρκετοί ίσως νομίζουν ότι είναι ένα πράσινο fund. Όταν σβήσει η φωτιά θα πούμε και περισσότερα για το τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε, για το τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια πριν είναι πολύ αργά. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που δίνουν τη μάχη, τώρα είναι η ώρα να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί, μετά θα ζητηθούν ευθύνες.