Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων

Εκδήλωση "Η Σημαία και ο Εορτασμός της Απελευθέρωσης"

12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα απελευθερώνεται οριστικά από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στην πρώτη ετήσια επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Δημήτρης Σκουζές δωρίζει στον Δήμο της Αθήνας την ελληνική σημαία, η οποία φιλοτεχνήθηκε από νέες Αθηναίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής, προκειμένου να υψώνεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων σε κάθε ετήσιο εορτασμό εφεξής. Διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη της Απελευθέρωσης, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εκδήλωση στο πλαίσιο των δράσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12 Οκτωβρίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13). Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και σημερινός Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς με θέμα: «Ο Εορτασμός και η Σημαία της Απελευθέρωσης». Συμμετέχουν η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου "Μανώλης Καλομοίρης" και τα Μέλη της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών. Διευθύνει ο Σπύρος Κλάψης. Συνοδεύει στο πιάνο η Σοφία Μοσχογιάννη.

Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.