Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων

Οκτώβριος 1944. Η Αθήνα ελεύθερη

Οκτώβριος 1944. Η Αθήνα ελεύθερη

Οκτώβριος 2019. Η Αθήνα γιορτάζει και τιμά την Ιστορία της.

 

75 χρόνια από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από το ναζιστικό ζυγό και οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» γεμίζουν, για πέμπτη χρονιά φέτος, την πόλη! Ο Δήμος Αθηναίων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ συνεργάζονται, διοργανώνουν και υποστηρίζουν ένα σύνολο δράσεων που απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ώστε η επέτειος της απελευθέρωσης τον Οκτώβριο του 1944 να αναδειχθεί ως μια μεγάλη γιορτή της πόλης.

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη γνώση, στο ενδιαφέρον και στη μνήμη. Αποτυπώνουν, με πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο, τα δεινά που υπέστη η χώρα κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής ειδικότερα, αλλά και κυρίως αναδεικνύουν τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό, την προσήλωσή του στην ιδέα της ελευθερίας και την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος. Στη φετινή διοργάνωση, έμφαση δίνεται στην καλλιτεχνική ζωή στα χρόνια της Κατοχής, με ειδικές εκδηλώσεις για το θέατρο, τα εικαστικά και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ο δήμος Αθηναίων τελεί την επετειακή έπαρση της σημαίας στον βράχο της Ακρόπολης. Την ίδια ημέρα, στις 7 το απόγευμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής) πραγματοποιούνται η ομιλία του Αντιδημάρχου Αθηναίων Ελευθέριου Σκιαδά, αρμόδιου για το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, με θέμα: «Ο Εορτασμός και η Σημαία της Απελευθέρωσης» και μουσικό δρώμενο από την Χορωδία Εθνικού Ωδείου «Γιάννης Καλομοίρης» και τα Μέλη της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών. Εκθέσεις, όπως οι «14 Ιστορίες Αντίστασης» στο Πάρκο Ελευθερίας και τα «Χαράγματα Μνήμης 1941 – 1944» στη Βίλα Ζωγράφου, ιστορικός περίπατος με θέμα «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατοχική Αθήνα», μουσική παράσταση με τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Πεδίον του Άρεως, εκδήλωση λόγου & θεατρικό αναλόγιο στο Εθνικό Θέατρο με κατάθεση μαρτυριών από την Άλκη Ζέη και τον Μάνο Ζαχαρία, ξενάγηση στο εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά, κινηματογραφικές προβολές στο Τριανόν και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, περιήγηση στους χώρους απόκρυψης των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής από το Χαϊδάρι ως την Καισαριανή, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές ακόμα δράσεις, συνθέτουν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, ένα δυναμικό και φιλόδοξο πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην επίσημη μνήμη της περιόδου της Κατοχής.

 

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα freeathens44.org

 

Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό απευθυνθείτε στην Ομάδα Επικοινωνίας:

Ειρήνη Γιανναρά,[email protected] τηλ. 6975 884417

Γιώργος Γιουκάκης,[email protected] τηλ. 6932 576522

Δημήτρης Κοσμίδης,[email protected];[email protected]τηλ. 6977 622295

Άννα Ρούτση, [email protected]; [email protected]τηλ. 6972 302128

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
programme_2019.pdf406.18 KB
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.