Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων

Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων σε Διεθνές Συνέδριο για τις βιβλιοθήκες

Με την αρχειακή ταξινόμηση, καταγραφή και μελέτη της ιστορίας της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πρωτεύουσας, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου της Αθήνας συμμετείχε στο 85ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA WLIC 2019), τον περασμένο Αύγουστο. Το Συνέδριο, μοναδικό για την πλούσια θεματολογία του, καθώς απευθύνεται σε βιβλιοθήκες κάθε είδους και μεγέθους παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 24 έως και τις 30 Αυγούστου 2019, με θέμα: "Libraries: dialogue for change". Οι 3.500 συμμετέχοντες σύνεδροι εκπροσώπησαν βιβλιοθήκες από 135 χώρες. Η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία στο τμήμα του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου της Αθήνας να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα την έρευνά του για τη σημαντική, πολυετή παρουσία και προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Τη βασική πρόκληση του Συνεδρίου αποτέλεσε η διερεύνηση μιας επωφελούς εκτίμησης των επιστημονικών, τεχνολογικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων, όπως αυτές διαμορφώνονται στην εποχή μας και επηρεάζουν τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, καθώς και την πολύπλευρη και διαδραστική σχέση τους με το αναγνωστικό κοινό.

Οι εισηγήτριες εκ μέρους του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου της Αθήνας Ζέττα Αντωνοπούλου και Βασιλική Σφήκα συμμετείχαν με θέμα “Archival research project: The unknown story of the Athens Municipal Library as part of the city’s history”. Στις τοποθετήσεις τους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην άγνωστη μακρόχρονη ιστορία της βιβλιοθήκης, έτσι όπως αυτή αποκαλύπτεται από τη μελέτη του αρχειακού υλικού της. Η προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην αθηναϊκή κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της, είναι σπουδαία, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές για την πόλη. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι τεχνίτες αλλά και οι λάτρεις της γνώσης και του πολιτισμού -παρά τις σοβαρές αντιξοότητες κατά περιόδους- έβρισκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έναν προσβάσιμο πυρήνα διάχυσης ιδεών και πληροφοριών.

Το Ιστορικό Αρχείο ξεκίνησε το προαναφερόμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο της αρχειακής καταγραφής για την ανάδειξη της ιστορίας και των λειτουργιών των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Ευχαριστούμε για τη στήριξη στην προσπάθειά μας τον ΟΠΑΝΔΑ και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια στην εξιστόρηση μέσω δράσεων για τη συνολική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα πεπραγμένα ενός τόσο ζωντανού οργανισμού, όπως είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ.

Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.